Λατρεύουμε να ανακαλύπτουμε bridal συλλογές που εμπνέονται από σημαντικές προσωπικότητες και εστιάζουν στην υπερδύναμη που κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της. Μια τέτοια αποτελεί και η νέα συλλογή του L’amour et l’âme Atelier, μια ωδή στη Βασίλισσα Victoria και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Η χαρισματική σχεδιάστρια Λαμπρινή Μουρούτη, αντλεί έμπνευση από τα πορτρέτα της ίδιας της Βασίλισσας – όπως πόζαρε η ίδια μπροστά από ένα ζωγραφισμένο τοπίο – και με τη βοήθεια του φωτογράφου Αντώνη Γιαμούρη, μας ”ταξιδεύουν” στον μακρινό 19ο αιώνα.

Τότε που η θέση της γυναίκας ήταν αδιαπραγμάτευτα κατώτερη του άντρα και σε μία περίοδο που οι γυναίκες χρησιμοποιούνταν ως εργαλεία άσκησης εξουσίας και παραγωγής απογόνων η Victoria κατάφερε να γίνει Βασίλισσα, χωρίς Βασιλιά και να παντρευτεί όταν εκείνη ένιωσε έτοιμη αυτόν που επέλεξε. Από μόνο του αυτό αποτελεί επίτευγμα, που σήμερα, μπορεί να φαντάζει ασήμαντο αλλά μέσα στο πλαίσιο της εποχής ήταν πολύ σημαντικό. Αυτό το μικρό επίτευγμα, αυτή η μικρή χειραφέτηση της Victoria ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί αυτή η ονειρεμένη συλλογή!

Πορτρέτο της Βασίλισσας Victoria με το νυφικό της.

The ”real” story

Το 1819, ο Πρίγκιπας Edward, Duke of Kent and Strathearn και η Πριγκίπισσα Victoria of Saxe-Coburg-Saalfeld απέκτησαν ένα κοριτσάκι, την Πριγκίπισσα Alexandrina, Victoria of Kent. Η μικρή Alexandrina την στιγμή που γεννήθηκε ήταν πέμπτη στη σειρά διαδοχής του θρόνου, όμως πριν συμπληρώσει τα 12 χρόνια της ήταν πλέον η μόνη διάδοχος του θρόνου! Όντας ανήλικη υπογράφτηκε πράξη σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση θανάτου του βασιλιά William IV η μητέρα της θα αναλάμβανε χρέη αντιβασιλέα. Έκτοτε η συμφωνία αυτή στοίχειωνε την ζωή της μικρής Alexandrina που πιεζόταν αφόρητα από την μητέρα της, και τον γραμματέα της μητέρας της, να υπογράψει. Απομονωμένη η μικρή από τον έξω κόσμο αλλά και από συνομήλικους της με μοναδικά στηρίγματα την γκουβερνάντα της κι έναν σκύλο κατάλαβε από μικρή ότι η ζωή της αποτελεί αντικείμενο πολιτικής κι μόνο ως τέτοιο έχει αξία. Γι’ αυτό και με την στήριξη του βασιλιά William IV, την συμφωνία αντιβασιλείας δεν την υπέγραψε ποτέ. Στις 24 Μαΐου 1837 η Πριγκίπισσα έγινε 18 χρονών και 20 Ιουνίου 1837 πέθανε ο βασιλιάς. Μια 18χρονη κοπέλα στον θρόνο μιας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής, επικεφαλής δεκάδων μεσηλίκων κι ηλικιωμένων ανδρών, ελάχιστοι την πίστεψαν, ελάχιστοι την στήριξαν. Ήδη από τα 17 ο αδερφός της μητέρα της Λεοπόλδος, ένας πολύ φιλόδοξος Γερμανός πρίγκιπας, φρόντισε να της γνωρίσει τον ανιψιό του, Αλβέρτο, με σκοπό να παντρέψει του δύο νέους. Τα παιδιά ήταν πρώτα ξαδέρφια, όμως τα βασιλικά ήθη της εποχής δεν τα λάμβαναν υπόψιν τους αυτά, εκείνο που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν η διατήρηση και επαύξηση της οικογενειακής επιρροής στα ευρωπαϊκά βασίλεια κι ιδανικά η μικρή κι άπειρη πριγκίπισσα θα ήταν πιο αξιόπιστη αν ανέβαινε στον θρόνο με έναν άντρα στο πλευρό της! Η Alexandrina, όμως αρνήθηκε να παντρευτεί στα 17. Στέφθηκε επίσημα βασίλισσα στις 28 Ιουνίου 1838 και πήρε το όνομα Victoria.

Τhe wedding

Η Victoria ως βασίλισσα μπορούσε, πλέον να επιλέξει εκείνη ποιον και πότε θα παντρευτεί. Έτσι, έκανε την πρόταση γάμου στον Αλβέρτο και παντρεύτηκαν το 1840. Ήταν ένα ταιριαστό ζευγάρι, αγαπημένοι και πολύ διαφορετικοί από τα υπόλοιπα βασιλικά ζευγάρια. Η προσαρμογή του Αλβέρτου δύσκολη, ως σύζυγος μιας γυναίκας κοινωνικά και θεσμικά ανώτερης του, βρήκαν όμως τις ισορροπίες τους κι ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι που έχει μείνει στην ιστορία και την συλλογική μνήμη γι’ αυτό.

H νέα collection του L’ amour et l’ âme Atelier, αποτελείται από ρομαντικά bridal dresses στα οποία πρωταγωνιστούν floral δαντέλες, ιδιαίτερα μανίκια από τούλι και στοχευμένες διαφάνειες που υπογραμμίζουν τη θηλυκότητα κάθε bride-to-be.

Αέρινα σχέδια και λεπτοδουλεμένα details, προσθέτουν την αισθητικής μιας άλλης εποχής, τότε που ο ρομαντισμός και η κομψότητα κατείχαν την πρώτη θέση στο bridal σκηνικό.

Shiny λεπτομέρειες και νυφικά ”βγαλμένα από τα παραμύθια” φαντάζουν ιδανικά για τις brides-to-be που παντρεύονται όλες τις εποχές του χρόνου!

Αιθέριες νυφικές δημιουργίες με την υπογραφή της ταλαντούχας σχεδιάστριας Λαμπρινής Μουρούτη! Για την ίδια η νύφη του L’amour et l’âme Atelier είναι μία ύπαρξη αιθέρια και μαγική, και συγχρόνως πολύπλευρη και δυναμική!