Συνέντευξη με τη σχεδιάστρια που έχει καταφέρει να συνδυάσει το όνομά της με τα πιο αέρινα, ανάλαφρα και γεμάτα κίνηση νυφικά.

Photo: G wedd Fotografia by George Bouzakis

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μόδα και τα νυφικά;

Όταν άνοιξα το ατελιέ μου, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, σχεδίαζα κυρίως ρούχα. Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της νυφικής μόδας ξεκίνησε μόλις έξι χρόνια πριν, εξαιτίας των requests από πολλές πελάτισσές μου να δουν τη νυφική μου συλλογή– την οποία δεν είχα καν σχεδιάσει τότε! Έπειτα από αρκετά τηλεφωνήματα λοιπόν, σχεδίασα πέντε νυφικά ώστε να μπορώ να δείχνω σε νύφες, κι έτσι έφτασα σήμερα να δημιουργώ κυρίως νυφικά και ελάχιστα φορέματα.

Πόσο σας επηρέασε στη δουλειά σας το γεγονός ότι έχετε ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό;

Το ότι έχω ζήσει κάποια χρόνια στο εξωτερικό με έχει επηρεάσει τόσο στην αισθητική όσο και στη συμπεριφορά. Όμως, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, έχω προσαρμοστεί ξανά στα ελληνικά δεδομένα.

Το στοιχείο της κίνησης είναι χαρακτηριστικό σε όλες σας τις συλλογές, από το όνομα που τους δίνετε μέχρι τον τρόπο που εφαρμόζουν τα υφάσματα πάνω στο σώμα. Πόσο εύκολο είναι να δώσετε στην κάθε σας νύφη την κίνηση που της ταιριάζει;

Τα νυφικά μου στην πλειονότητά τους είναι αέρινα και ελαφριά, επιτρέποντας στη νύφη να κινείται άνετα μέσα σε αυτά. Θα περιέγραφα τον δικό μου ρόλο σαν εκείνον του «παρατηρητή». Παρακολουθώ τις κινήσεις και τις εκφράσεις κάθε νύφης και παρατηρώ με ποιο νυφικό ξεκινά να χορεύει ελαφρώς, να «παίζει» με τα υφάσματα και να χαμογελάει. Τέλος, της κάνω μια σειρά από ερωτήσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε εκείνο το νυφικό που εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες της.

Ενώ συνεργάζεστε πάντα με τις νύφες σας στη διαδικασία δημιουργίας του νυφικού τους -σε σημείο που κάποτε εντάξατε στην επίσημη συλλογή σας το σχέδιο που «ονειρεύτηκε» μια νύφη σας-, υπάρχει κάτι το οποίο δε θα διαπραγματευόσασταν ποτέ;

Ο κάθε σχεδιαστής έχει το δικό του στιλ, κάποια δυνατά και κάποια αδύναμα σημεία. Αναμφισβήτητα, το δικό μου σχεδιαστικό στιλ είναι το bohemian, το αέρινο και το ρομαντικό. Δε μου αρέσουν τα πολύ ογκώδη νυφικά, αλλά ούτε κι εκείνα που είναι φτιαγμένα από σκληρά και στητά υφάσματα. Συνεπώς, αν κάποια νύφη μού ζητούσε κάτι τέτοιο, που δε συνάδει με το στιλ μου, δε θα το έκανα. Ωστόσο, θα της πρότεινα άλλους σχεδιαστές που ειδικεύονται σε αυτό το look και θα το αποτύπωναν άψογα.

Υπάρχει το ένα, το μοναδικό, το τέλειο νυφικό;

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν υπάρχει το τέλειο νυφικό. Πάντως, οι νύφες μού διηγούνται ιστορίες που έχουν να κάνουν πρώτα με το πόσο άνετα και όμορφα ένιωσαν με τον σχεδιαστή, πόσο ικανοποιημένες έμειναν από τη δουλειά, πόσο όμορφο ήταν το ατελιέ του και έπειτα με το νυφικό αυτό καθαυτό.

Με ποια υλικά εκφράζεστε απόλυτα;

Εκφράζομαι μέσα από δαντέλες Chantilly, μεταξωτές μουσελίνες και πλισέ τούλια.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2020;

Στόχος μου για το 2020 είναι να διευρύνω  την ποικιλία στη συλλογή μου. Επιδιώκω ένα πιο έθνικ look, με ποικίλα υφάσματα, κοψίματα και γραμμές.

Οι συλλογές σας κρύβουν πάντα ένα βαθύτερο νόημα. Από πού εμπνευστήκατε τη νέα σας συλλογή;

Από έθνικ φορεσιές – ελληνικές και αφρικανικές.

Τα σχέδιά σας έχουν μια ισχυρή δόση θηλυκότητας και ρομαντισμού. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας Katia Delatola bride;

Τα χαρακτηριστικά που θέλω να έχει η «νύφη μου» είναι κοσμιότητα και ευγένεια ψυχής.

Τι θα παρουσιάσετε στο φετινό Yes I Do Catwalk by ghd;

Νυφικά από τη συλλογή του 2020. Προετοιμαστείτε για κρόσσια, κεντημένα τούλια με πουά και plissé soleil.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

yes-i-do-katia-delatola-designer.jpg

Διαβάστε επίσης… 

«Lace my Dream» | H νέα συλλογή της Κάτιας Δελατόλα είναι ονειρική!

Τα κομψά και άνετα νυφικά με την bohemian αισθητική που πρέπει να δεις αν παντρεύεσαι αυτό το καλοκαίρι

H Bάσω Κολλιδά στο Yes I Do catwalk by ghd περπάτησε με το πιο ρομαντικό νυφικό του show!