Oι αυλακώσεις στις άκρες των δακτύλων μας, δεν είναι παρά γραμμές στα χέρια μας. Ο συνδυασμός τους, όμως, κάνει το δακτυλικό μας αποτύπωμα μοναδικό! Η ταλαντούχα δημιουργός Μαίρη Μπαρόλα, σχεδιάζοντας η ίδια τις δαντέλες και τα patterns που χρησιμοποιεί, διασφαλίζει στη νύφη ότι το φόρεμά της θα είναι τόσο μοναδικό σαν το δακτυλικό της αποτύπωμα!

Photo: Αλέξανδρος Μακρής

Από πού αντλήσατε έμπνευση για την τελευταία σας συλλογή;

Η έμπνευση ήρθε από τις νεράιδες, οι οποίες είναι δυναμικές όπως ακριβώς οι σύγχρονες γυναίκες. Με μια γρήγορη «βόλτα» στον λογαρισμό του οίκου στο Instagram, μπορείτε να δείτε πόσο όμορφες και ξεχωριστές ήταν οι νεράιδές μου φέτος!

Το όνειρό σας από μικρό κορίτσι ήταν να ντυθείτε νύφη. Δεν είναι σαν να το πραγματοποιείτε ξανά και ξανά κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νυφικό για κάποια άλλη γυναίκα;

Το παιδικό μου όνειρο το έκανα πραγματικότητα όταν ντύθηκα η ίδια νύφη. Σήμερα ζω ένα νέο όνειρο, εκείνο της δημιουργίας, το οποίο έχω την τύχη να το ζω πολλές φορές! Το σχέδιο, τα υφάσματα και ο επιτυχημένος «γάμος» όλων αυτών δημιουργούν μια ολοκληρωμένη κολεξιόν που πρωταγωνιστεί, πλέον, στα όνειρά μου. Σε αυτό το όνειρο, δεν είμαι εγώ η πρωταγωνίστρια, αλλά οι γυναίκες που επιλέγουν τις δημιουργίες μου.

Photo: Marios Kazakos

Το καινούριο σας ατελιέ είναι minimal και «καθαρά λευκό». Αυτή η «καθαρότητα» του χώρου είναι απαραίτητη συνθήκη για τη δημιουργία;

Αυτή η καθαρότητα αντικατοπτρίζει περισσότερο τη σχέση που χτίζω με κάθε νύφη. Ο χώρος του ατελιέ είναι σημαντικό να είναι όμορφος, λιτός και ουδέτερος, ώστε η νύφη και εγώ να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στο νυφικό και στο πώς αυτό θα εφαρμόσει τέλεια πάνω της. Η διαδικασία της δημιουργίας είναι πιο περίπλοκη και τα ερεθίσματα που με εμπνέουν έρχονται απροειδοποίητα, σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η μοναδικότητα είναι αυτό που αναζητά κάθε γυναίκα για την πιο σημαντική μέρα της ζωής της. Πώς εγγυάστε στη «Mairi Mparola bride» ότι το νυφικό της θα είναι κάτι που, πραγματικά, όμοιό του δεν θα υπάρχει, ότι θα έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα;

Αφιερώνω χρόνο στην αναζήτηση και τελικά την επιλογή των πρώτων υλών. Σχεδιάζω η ίδια πολλές από τις δαντέλες τις οποίες χρησιμοποιώ και αφοσιώνομαι ξεχωριστά σε κάθε σχέδιο. Το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς μηνών, δίνει στην κάθε νύφη «μου» την εγγύηση του ξεχωριστού και αυθεντικού.

Photo: Marios Kazakos

Γιατί είναι σημαντικό για εσάς να μην μπορεί κανείς να αντιγράψει τα σχέδιά σας;

Ένα νυφικό δεν είναι ένα απλό σχέδιο, αλλά ένας συνδυασμός του σχεδίου, του υφάσματος, της δαντέλας, του ραψίματος και της εφαρμογής. Στην εποχή μας, η πληροφορία κυκλοφορεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς και διαρρέει εύκολα σε όποιον θέλει να σε αντιγράψει, μέσα από μια φωτογραφία ή μια πασαρέλα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμώνω όταν αντιγράφουν κάποιο από τα σχέδιά μου. Απεναντίας, το αντιμετωπίζω σαν απόδειξη ότι αυτό που κάνω, το κάνω καλά! Τα υπόλοιπα στοιχεία, όμως, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, δεν μπορούν να αντιγραφούν.

Όπως τα νυφικά σας είναι μοναδικά, το ίδιο ξεχωριστή είναι και η δική σας εμφάνιση, αλλά και ο χαρακτήρας σας. Θεωρείτε πως οι νυφικές σας δημιουργίες αποτελούν προέκταση του εαυτού και της διάθεσής σας;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τώρα, όσον αφορά την απάντηση στην ερώτησή σας θα σας πω πως ναι, τα νυφικά μου είναι προέκταση του εαυτού μου, αφού γεννιούνται μέσα από τη δική μου έμπνευση και δουλειά. Σε κάθε ένα από αυτά, χαρίζω και από ένα τμήμα του χαρακτήρα μου.

Όπως οι νεράιδες από τις οποίες αντλήσατε έμπνευση για τα νυφικά σας, έτσι και εσείς είστε μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα που φαίνεται να συνδυάζει άψογα την επαγ- γελματική με την προσωπική της ζωή. Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε τις ισορροπίες;

Δεν τα καταφέρνω πάντα. Προσπαθώ, όμως, πολύ και όποτε αισθανθώ ότι ξεφεύγω από τις ισορροπίες κάνω τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις!

Photo: Marios Kazakos

The wonderful world of MairI Mparola…

• Αν η ίδια έπρεπε να επιλέξει ένα μόνο υλικό για τις δημιουργίες της, αυτό θα ήταν το μεταξωτό τούλι. Κι αν η νύφη έπρεπε να φοράει ένα μόνο αξεσουάρ, αυτό θα ήταν, αναμφισβήτητα, το πέπλο!

• Η διαδικασία δημιουργίας μιας δαντέλας «Mairi Mparola»: Μολύβι-χαρτί-γόμα- σχέδιο-επιλογή κλωστής-επιλογή βάσης-ράψιμο. Και πάλι από την αρχή, μέχρι το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό…

• Όσες δαντέλες και όσα patterns δεν σχεδιάζει η ίδια, τα προμηθεύεται από το Παρίσι, ενώ στις συλλογές της χρησιμοποιεί μεταξωτές μουσελίνες και ταφτάδες.

• Η φωτογράφιση της τελευταίας της συλλογής μοιάζει να ξεπηδά από ιμπρεσιονιστικό πίνακα ζωγραφικής! Μας ταξιδεύει σε κατάφυτα λιβάδια και γαλήνιες λίμνες. Ρομαντικά ακάλυπτοι ώμοι, ανάλαφρες σιλουέτες και ψάθινα καπέλα συνδυάζονται με διαφάνειες, ανοίγματα και σύγχρονες τσέπες που τοποθετούν τη συλλογή στο «εδώ και τώρα».

Photo: Marios Kazakos

«Αφιερώνω χρόνο στην αναζήτηση και τελικά την επιλογή των πρώτων υλών. Σχεδιάζω η ίδια πολλές από τις δαντέλες τις οποίες χρησιμοποιώ και αφοσιώνομαι ξεχωριστά σε κάθε σχέδιο.»

Photo: Marios Kazakos

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

mparola.jpg