H Coco Chanel, η Frida Kahlo, η Audrey Hepburn στάθηκαν απέναντι της ως μούσες στη δημιουργία της νέας της συλλογής «La Collection Rétrospective». Η Ματίνα Μέγκλα, χωρίς να δίνει ένα και μόνο πρόσωπο στη megla-m bride -καθώς τα σχέδιά της θέλει να φτάνουν σε όλες τις γυναίκες δίχως εξαιρέσεις- κατάφερε να παντρέψει το σήμερα με το χθες, την άνεση με τη θηλυκότητα, τη θεατρικότητα με τον μινιμαλισμό. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλά για το μήνυμα και την έμπνευση πίσω από τη νέα της συλλογή, για το ιδιαίτερο 2020 και την ελευθερία που μας χάρισε, ενώ μας εξηγεί γιατί η ευχή «με το καλό» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η νέα συλλογή «La Collection Rétrospective», με τις ανάλαφρες γραμμές και τη μεταξένια αίσθηση, αποτελεί μια ωδή στη γυναίκα του σήμερα με σημαντικές αναφορές στο παρελθόν. Πώς καταφέρατε αυτό το επιτυχημένο «πάντρεμα»;

Το στιλ δημιουργήθηκε από τη γυναίκα του χθες. Στις αρχές του περασμένου αιώνα η γυναίκα άρχισε να χειραφετείται, να παλεύει για τα δικαιώματά της και σαφώς να εμπιστεύεται την εικόνα της μέσω της άνεσής της πλέον. Ιστορικά λοιπόν, το «παρελθόν» στη μόδα, αφού έχει καθορίσει το σήμερα, παραμένει διαχρονικό και σημαντικό. Σε αυτή την ουσία ήθελα να σταθώ, προσπαθώντας να πατήσω στις ανάγκες αυτές του παρελθόντος που ουσιαστικά δημιούργησαν την ανεξάρτητη γυναίκα του σήμερα.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας; Θα μπορούσατε να πείτε πως την ανακαλύψατε σε ένα ιστορικό πρόσωπο;

Δεν θα το περιόριζα μόνο σε ένα πρόσωπο. Η χρονιά που πέρασε, μέσα από τις δυσκολίες της, μας έκανε να εκτιμήσουμε αξίες που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένες, ξυπνώντας μας ανάγκες πιο ουσιώδεις, που χαρακτηρίζονται από απλότητα και όχι απλοϊκότητα. Έμπνευση λοιπόν θα μπορούσα να πω πως αποτέλεσαν όλες αυτές οι γυναίκες που συνέχισαν να υποστηρίζουν το όνειρο για τον γάμο τους ως αλήθεια ουσιαστική και όχι μόνο ως παραμύθι. Πολλές γυναίκες του παρελθόντος βέβαια συνέβαλαν σε αυτό το «πάντρεμα», η Coco Chanel, η Frida Kahlo, η Audrey Hepburn και άλλες, όπως και αρκετές γυναίκες του σήμερα, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα «θέλω» τους κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Η μεγάλη γκάμα σχεδίων και στιλ μοιάζει να απευθύνεται σε κάθε γυναίκα αλλά και σε κάθε είδος τελετής. Ήταν από την αρχή αυτός ο στόχος σας; Ακριβώς. Ο γάμος είναι μια γιορτή αγάπης και μια ευχή κοινής πορείας. Αυτό είναι πραγματικό δικαίωμα για κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως κοινωνικού status, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικής προτίμησης. Ένα άρτιο, προσεγμένο και όμορφο νυφικό δεν είναι απαραίτητα μόνο ένα νυφικό-υπερπαραγωγή, φτιαγμένο για μια νύφη που θα παντρευτεί σε μια εκκλησία με 600 άτομα καλεσμένους. Ήθελα να δώσω επιλογές για περισσότερες προσωπικές ανάγκες, χωρίς καμία να ακυρώνει την άλλη, και να υπογραμμίσω τη σημασία του στιλ, που δεν χρειάζεται να ακολουθεί κοινωνικές νόρμες.

Ποιο είναι το μήνυμα που κρύβεται πίσω από τα υπέροχα νυφικά σύνολα της συλλογής αυτής;

Η ομορφιά βρίσκεται πρώτα μέσα μας και ύστερα αντανακλά στον κόσμο, κάνοντάς τον κι εκείνον ελαφρώς καλύτερο. Σήμερα, μια γυναίκα που σκοπεύει να παντρευτεί πρέπει να το κάνει με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί μαζί με τον/τη σύντροφό της, χωρίς να εγκλωβίζεται στο τι θέλει ή τι θα πει ο κόσμος.

Θηλυκότητα; Άνεση; Ή και τα δύο; Είναι εφικτό να συνυπάρξουν σε μια νυφική δημιουργία;

Χωρίς προσωπική άνεση δεν μπορώ να φανταστώ πώς αναδεικνύεται η πραγματική θηλυκότητα της κάθε γυναίκας. Μιλώντας για θηλυκότητα, δεν αναφερόμαστε στον υπερτονισμό των θηλυκών μας σημείων, αλλά σε αυτό που αισθανόμαστε και σε αυτό που αληθινά είμαστε. Οπότε, όσο πιο άνετα και όσο περισσότερο ο εαυτός σου αισθάνεσαι μέσα στο ρούχο που φοράς, τόσο πιο όμορφο και θηλυκό είναι και το αποτέλεσμα που βγαίνει προς τα έξω.

Ποιο είναι το trend που πιστεύετε πως θα υπάρχει για πάντα στη νυφική μόδα;

Δεν πιστεύω στα trend, τουλάχιστον σε ένα ένδυμα τόσο εξειδικευμένο. Το μάτι μας προσαρμόζεται στην αισθητική των χρόνων, αλλά, κατά τα άλλα, η ομορφιά είναι διαχρονική. Το μόνο που μένει, νομίζω, σταθερό είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα ειδικό ένδυμα, που ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχουμε στην ντουλάπα μας γιατί φτιάχτηκε για εμάς προσωπικά, όπως συνήθιζαν να ράβονται οι γυναίκες κάποτε. (Κι άλλο «πάντρεμα με το παρελθόν».)

Από τη νέα σας συλλογή, ποιο νυφικό σύνολο λατρέψατε και θα θέλατε να φορέσετε κι εσείς η ίδια;

Προσπαθώ να μην κάνω προβολή σε μένα τα σχέδια τα οποία φτιάχνω, κι αυτό διότι θα ήταν άδικο και για τη δική μου προσωπική στιγμή, όταν και εάν έρθει, αλλά και για την κάθε νύφη στην οποία εντέλει θα απευθυνθούν. Στην ουσία βέβαια, όλα έχουν στοιχεία από μένα και ταιριάζουν σε στιγμές που κι εγώ θα ένιωθα όμορφα μέσα σε αυτές.

Τελικά, η megla-m νύφη ποια χαρακτηριστικά συγκεντρώνει;

Η megla-m νύφη είναι ανεξάρτητη, δυναμική και χωρίς στερεότυπα. Έχει διευρυμένους ορίζοντες, αγαπάει την τέχνη και σέβεται το προσωπικό της στιλ. Αποφασίζει κυρίως μόνη της με βάση την ποιότητα και την ανάλογη αξία, κι αποφεύγει το συνηθισμένο και τα κοινωνικά στερεότυπα του γάμου. Η δύσκολη χρονιά του 2020 πέρασε. Το 2021 ξεκινά με αισιοδοξία και θετική διάθεση.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του wedding σκηνικού; Τελικά, ίσως το οραματίζομαι περισσότερο ελεύθερο. Πολλές νύφες το 2020 είδαν πως, για να πραγματοποιηθεί ένας υπέροχος γάμος, δεν χρειάζονται ούτε τόσο πολλά ούτε τόσο άγχος. Μπορεί να γίνει εξίσου σπουδαίος είτε με 5 είτε με 500 άτομα, κι εμείς έχουμε ιδιαιτέρως ανοιχτούς ορίζοντες για κάθε μορφής γάμο, αρκεί να υπάρχουν διάθεση και ουσία.

Τι θέλετε να πείτε σε όλες τις νύφες του 2021 και τι εύχεστε για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε;

Θα ευχηθώ με το καλό. Διαχρονική ευχή που συνηθίζει να ακολουθεί έναν γάμο καταρχήν, όμως ταιριάζει σε όλη τη ζωή μας. Με το καλό να παίρνουμε τη ζωή μας. Με το καλό να ακολουθούμε τον δρόμο μας και με το καλό να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη. Με το καλό να πορευόμαστε, με το καλό να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε. Ας κυλήσει λοιπόν το 2021 με το καλό, κι όλα θα ‘ναι πιο καλά…

Credits:

Φωτογραφίες: Nikos Karanikolas

Model: Georgia Xirou

Hair & Makeup: MK Beauty Salon Coiffure

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

megla-m.jpg

Must Read:

Η νέα bridal συλλογή της Ματίνας Μέγκλα εμπνέεται από τη γυναίκα του χθες για να ντύσει τις νύφες του σήμερα

Ματίνα Μέγκλα | Αέρινες δημιουργίες από οργάντζα και μετάξι, φρέσκες ιδέες, και το αναγκαίο «άγγιγμα στη γη»

Ματίνα Μέγκλα: Γεννημένη σχεδιάστρια

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

10 πράγματα που δεν ξέρετε για τον πολιτικό γάμο!

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.