Από τον Παναγιώτη Κούστα

Είναι ο «μάγος» του sur mesure, έχει ντύσει νύφη σε πολιτικό γάμο με jumpsuit και λατρεύει το ανδρόγυνο look. Στο φετινό Yes I Do Catwalk by ghd, ο Δημήτρης Πέτρου θα παρουσιάσει ένα μόνο νυφικό και πολλά ανδρικά κοστούμια.

 Photo: Αλέξανδρος Μακρής

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μόδα και σε ποιο σημείο της πορείας σας μπήκαν στο πλάνο τα νυφικά;

Η μόδα ήταν αυτό που ανέκαθεν ήθελα να κάνω. Ξεκίνησα και συνεχίζω να ασχολούμαι αποκλειστικά με το sur mesure, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δημιουργώ μοναδικά ρούχα για γυναίκες και άνδρες, κομμένα και ραμμένα στην κυριολεξία πάνω τους. Επομένως, τα νυφικά ήταν εξαρχής ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ το ίδιο νυφικό δεύτερη φορά. Αντιμετωπίζω κάθε νύφη ως μια μοναδική περίπτωση και, λαμβάνοντας υπόψη μου συγκεκριμένες συντεταγμένες, της προτείνω σχέδια που δημιουργώ αποκλειστικά για εκείνη.

Κάθε σεζόν παρουσιάζετε έτοιμες κολεξιόν, αλλά η ειδίκευσή σας είναι το sur mesure, το να σχεδιάζετε κατά παραγγελία. Πόσο διαφέρουν αυτές οι δύο διαδικασίες;

Ο κοινός άξονας έγκειται στο ότι με τις κολεξιόν που παρουσιάζω προσπαθώ να διηγηθώ μια ιστορία. Το ζητούμενο πάντα είναι κάποιος να ταυτιστεί με το story και να νιώσει μέρος αυτού φορώντας ένα ρούχο μου.  Η ειδοποιός διαφορά στο sur mesure είναι η διαδικασία κατασκευής του ρούχου, μιας και υλοποιείται πάνω στο σώμα της γυναίκας ή του άνδρα που θα το φορέσει, φροντίζοντας να αναδείξει τα «δυνατά» του σημεία και ενδεχομένως να καλύψει ατέλειες.

Το brand name «Dimitris Petrou» είναι συνώνυμο της σύγχρονης ανδρικής ένδυσης. Για εσάς, πώς είναι ο καλοντυμένος γαμπρός;

Αγαπώ την ανδρική μόδα τόσο όσο και τη γυναικεία. Με ευχαριστεί αφάνταστα όταν κάνω έναν άνδρα να νιώσει ξεχωριστός. Απολαμβάνω κάθε φορά που ένας γαμπρός παίρνει τηλέφωνο για να με ευχαριστήσει, γιατί, ενώ πίστευε πως ως άνδρας θα περνούσε απαρατήρητος στην εκκλησία και τα φώτα θα έπεφταν αποκλειστικά και μόνο στη νύφη, ξαφνικά εκπλήσσεται με το ότι αναδείχθηκε και ο ίδιος σε πρωταγωνιστή και ξεχώρισε με την εμφάνισή του. Ο καλοντυμένος γαμπρός είναι αυτός που επιλέγει, σε μια τόσο ξεχωριστή περίσταση της ζωής του, να φορέσει κάτι φτιαγμένο αποκλειστικά για εκείνον.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στα νυφικά φορέματα που λατρεύετε και θέλετε να υπάρχουν πάντα στις συλλογές σας;

Κοινό παρονομαστή αποτελούν η θηλυκότητα και η φινέτσα που οφείλει να αποπνέει ένα νυφικό. Από εκεί και πέρα, όμως, όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, πιστεύω πως άλλο τόσο μοναδικό πρέπει να είναι και το νυφικό της. Ένα ρομαντικό νυφικό δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες, όπως και μια συγκεκριμένη γραμμή δεν ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους. Έτσι, κάθε φορά που σχεδιάζω ένα νυφικό, προσπαθώ ώστε η τελική του εικόνα να έχει στοιχεία που ένιωσα και είδα στον χαρακτήρα και το στιλ της νύφης.

Αγαπάτε πολύ την ανδρόγυνη σιλουέτα, το να ντύνετε δηλαδή τις γυναίκες με κοστούμι. Αν μια νύφη, π.χ. σε έναν πολιτικό γάμο, έπρεπε να παντρευτεί οπωσδήποτε με σμόκιν, πώς θα ήταν αυτό;

Έχω σχεδιάσει για νύφη σε πολιτικό γάμο όχι μόνο κοστούμι αλλά και jumpsuit! Λατρεύω τις ανατροπές και, ναι, το ανδρόγυνο look είναι από τα αγαπημένα μου. Θεωρώ ότι είναι κομψό και διαχρονικό – σε μια γυναίκα που μπορεί να το υποστηρίξει, βεβαίως. Ένα γυναικείο κοστούμι γάμου θα ήταν φωτεινό και λαμπερό, απέριττο και κομψό.

Νυφικό δίλημμα: Λιτή γραμμή και φυσικά υλικά ή extravagant σχέδιο, πολυτελή υφάσματα και head turner διακοσμητικά στοιχεία;

Η απάντηση έχει να κάνει κυρίως με τη νύφη. Σχετίζεται επίσης με το πού, πότε και, κυρίως, πώς έχει στήσει το ζευγάρι τον γάμο του. Μια νύφη σε ένα ξωκλήσι, σε νησί, κατακαλόκαιρο επιβάλλεται να είναι πολύ διαφορετική από μια νύφη που παντρεύεται σε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία τον χειμώνα. Στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν φρόνιμο να κινηθούμε σε μια σχετικά λιτή γραμμή, που θα εναρμονίζεται με την εποχή και το τοπίο, ενώ στη δεύτερη, το σχέδιο οφείλει να έχει δυναμική, ώστε να μην το «καταπιεί» η επιβλητικότητα της εκκλησίας. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Τι θα παρουσιάσετε στο φετινό Yes I Do Catwalk by ghd;

Στο φετινό, ανανεωμένο και διαφορετικό Yes I Do Catwalk by ghd, θα δείξω αρκετές επιλογές για γαμπρούς και μόλις μία πρόταση για τη νύφη. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερα νωρίτερα, η δική μου προσέγγιση, όσα χρόνια κάνω αυτήν τη δουλειά, είναι να αντιμετωπίζω το κάθε νυφικό και την κάθε μου νύφη σαν κάτι μοναδικό. Έτσι, επέλεξα να σχεδιάσω κάτι για το Catwalk εμπνεόμενος από μια γυναίκα που θεωρώ από τις ομορφότερες Ελληνίδες…

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

yes-i-do-dimitris_petrou.jpg

Διαβάστε επίσης…

Ο Δημήτρης Πέτρου υπέγραψε το grand finale του Yes I Do catwalk by ghd

Η Ευαγγελία Αραβανή ήταν η βασίλισσα του Yes I Do Catwalk by ghd!

Manfred Thierry Mugler: Η απόκοσμη σαγήνη της υψηλής ραπτικής και των νυφικών φορεμάτων του Γάλλου σχεδιαστή