Αν ετοιμάζεστε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, πιθανότατα έχετε ήδη επιλέξει τις βέρες που πρόκειται να ανταλλάξετε με τον μέλλοντα σύζυγό σας. Έχετε όμως σκεφτεί τι συμβολίζουν αυτά τα δαχτυλίδια και γιατί τα φοράμε στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού μας;

Φωτογραφία από Irina Iriser (Unsplash)

Για όλα τα ζευγάρια, οι βέρες είναι το τέλος ενός ταξιδιού και η αρχή ενός άλλου. Υποδηλώνουν την αγάπη και τη δέσμευση που έχετε ο ένας για τον άλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γαμήλιο δαχτυλίδι είναι ένα σημάδι αληθινής αγάπης για τον σύντροφό σας, αλλά ποιο είναι το πραγματικό νόημα πίσω από αυτό και τι σημαίνει η θέση του στο χέρι σας;

Τι συμβολίζουν οι βέρες;

Ενώ οι παραδόσεις και η κουλτούρα κάθε λαού μπορεί να διαφέρουν ως προς την τελετή του γάμου, το συναίσθημα καθώς ο κουμπάρος αλλάζει τις βέρες του ζεύγους παραμένει ίδιο σε όλο τον κόσμο! Είναι μια αγάπη που πρέπει να διαρκέσει για πάντα, που συμβολίζεται από ένα δαχτυλίδι που δεν έχει αρχή, ούτε τέλος. Από τη στιγμή που η βέρα θα τοποθετηθεί στο δάχτυλό σας, αυτό σημαίνει ότι θα είστε μαζί έως την αιωνιότητα! Τα περισσσότερα ζευγάρια μάλιστα, συνηθίζουν να χαράσσουν ένα ειδικό μήνυμα στις βέρες τους για να εκφράσουν ακόμη περισσότερο την αγάπη που έχουν ο ένας στον άλλον.

Φωτογραφία από Lauren Richmond (Unsplash)

Τι συμβολίζει το κυκλικό σχήμα τους;

Αναμφίβολα, το πιο προφανές σύμβολο που σχετίζεται με τις βέρες είναι ο κύκλος. Αυτό το σχήμα αντιπροσωπεύει τις έννοιες της αιωνιότητας, του απείρου, του διαχρονικού και της ολότητας. Όπως ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, το ίδιο ισχύει και για την αγάπη σας! Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμβολα που βασίζονται σε κύκλους βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας.

Βέρα στο δεξί ή στο αριστερό;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, η βέρα συνήθως φοριέται στο αριστερό χέρι. Στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο να φοράμε τη βέρα στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου επίσης, το γαμήλιο δαχτυλίδι αλλάζει παραδοσιακά χέρι από τον αρραβώνα μέχρι τον γάμο. Για παράδειγμα στη Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας, η βέρα φοριέται στο αριστερό χέρι μέχρι τον γάμο και στο δεξί μετά την τελετή.

Φωτογραφία από Samantha Gades (Unsplash)

Γιατί στο τέταρτο δάχτυλο;

Οι Ρωμαίοι φορούσαν τις βέρες στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, επειδή πίστευαν ότι από εκεί περνάει η φλέβα που πάει κατευθείαν στην καρδιά. Είχαν, μάλιστα, δώσει στη φλέβα αυτή το όνομα “Vena Amoris”, δηλαδή φλέβα της αγάπης. Ωστόσο, η σύγχρονη κατανόηση της ανατομίας δείχνει ότι όλα τα δάχτυλα έχουν φλεβικές συνδέσεις με την καρδιά και δεν υπάρχει τέτοια μοναδική φλέβα, γεγονός που καταρρίπτει τον αξιολάτρευτο συμβολισμό!

YES I DO TIP: Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία των γαμήλιων δαχτυλιδιών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ακολουθούμε αυτό το έθιμο κυρίως λόγω της παράδοσης και της ιστορίας παρά οποιουδήποτε μακροχρόνιου συμβολισμού. Το σημαντικό όταν επιλέγετε τις βέρες του γάμου σας, είναι να σας κάνουν να χαμογελάτε κάθε φορά που τις κοιτάτε!

Must Read:

8 TIPS πριν αγοράσετε τις βέρες

Δαχτυλίδι αρραβώνων: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Χώρισες; Δες τι θα κάνεις τη βέρα σου και όλα όσα σου θυμίζουν έναν γάμο που δεν έπρεπε να γίνει!

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!