«Η επιλογή του μονόπετρου είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία»… Αυτό δεν το είπε ποτέ κανείς! Ανάμεσα στο γούστο της αγαπημένης σας και το αμφιλεγόμενο «ναι», έρχονται να προστεθούν δεκάδες νέες λέξεις και άγνωστες πληροφορίες για τον λίθο, το μέταλλο, αλλά και το κόστος του δαχτυλιδιού. Εμείς αναζητήσαμε, βρήκαμε και σας παραθέτουμε τα SOS της θεωρίας που πρέπει να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε το κοσμηματοπωλείο. Εσείς δεν έχετε παρά να κρατήσετε σημειώσεις!

Το δαχτυλίδι που θα επιλέξετε πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα και το στιλ σας, αλλά και να σας αντιπροσωπεύει σαν ζευγάρι. Είτε εμπλακείτε άμεσα στη διαδικασία (με το να σχεδιάσετε το δικό σας μοναδικό δαχτυλίδι ή να το επιλέξετε μαζί με τον αγαπημένο σας), είτε το αφήσετε στην κρίση του συντρόφου σας (αφήνοντας πάντα όλως τυχαίως περιοδικά με τσακισμένες τις σελίδες με τα σχέδια που σας αρέσουν, ταγκάροντάς τον συμπωματικά σε inspirational Instagram photos ή προωθώντας του κατά λάθος άρθρα σαν αυτό εδώ) ακολουθούν όλα όσα πρέπει να προσέξετε εσείς και ο σύντροφός σας κατά την επιλογή του δαχτυλιδιού σας!

Επιλέξτε ένα δαχτυλίδι που ταιριάζει στο στιλ της, όχι στο δικό σας!

Το μονόπετρο δαχτυλίδι θα φοριέται από την αγαπημένη σας καθημερινά για μία ολόκληρη ζωή! Αντιλαμβάνεστε ότι η επιλογή του πέρα από δύσκολη είναι και καθοριστικής σημασίας. Ο καταιγισμός πληροφοριών για τους λίθους, τα μέταλλα και τα κοψίματα, είναι βέβαιο πως θα σας αποσυντονίσουν και θα σας αποπροσανατολίσουν. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας σε όλη τη διαδικασία επιλογής, είναι η εικόνα της μέλλουσας γυναίκας σας να κοιτάζει με ενθουσιασμό το ίδιο δαχτυλίδι καθημερινά! Συνεπώς, αφήστε το προσωπικό σας γούστο στην άκρη και ρωτήστε την ίδια. Ωστόσο, αν θέλετε να το κρατήσετε για έκπληξη, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

#1 Παρατηρήστε το στιλ και το μέταλλο των κοσμημάτων που επιλέγει να φορά συνήθως.

#2 Ρωτήστε την κολλητή της! Το πιο πιθανό είναι η αγαπημένη σας να έχει κάνει εικόνα το ιδανικό μονόπετρο πολύ καιρό πριν εσείς να σκεφτείτε να της κάνετε πρόταση! Μπορεί εσείς να μην το γνωρίζετε, αλλά η φίλη ξέρει!

#3 Old but gold. Περάστε εντελώς τυχαία από ένα κοσμηματοπωλείο και δείτε σε τι είδους κοσμήματα εστιάζει περισσότερο.

Θεωρία πριν την πράξη

Όσο βαρετό ή περιττό κι αν φαίνεται, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τις απαραίτητες πληροφορίες πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός λίθου, τόσο ακριβού και πολύτιμου, όπως είναι το διαμάντι.

Mind the 4Cs

 • Color: Το ιδανικό engagement ring έχει ένα διαμάντι καθαρό και διάφανο! Η κλίμακα που εκτιμά το χρώμα των διαμαντιών εκτείνεται από τα λατινικά γράμματα D έως και Z. Το γράμμα D συμβολίζει το πιο διαφανές και λευκό διαμάντι, ενώ προχωρώντας σταδιακά την κλίμακα και φτάνοντας στο Z συναντάμε τα πιο κίτρινα ή καφέ διαμάντια.

 • Cut: Η ποιότητα και η επιτυχία της κοπής εξαρτώνται από το πόσο εντυπωσιακά η πέτρα αντανακλά το φως. Ο τρόπος κοπής συνδυάζει στοιχεία, όπως η συμμετρία και οι διαστάσεις, και επηρεάζει καθοριστικά την καθαρότητα, το χρώμα, τη λάμψη, αλλά και την ολική όψη της πέτρας.

 • Clarity: Η διαύγεια του λίθου αφορά την απουσία εγκλεισμάτων και ατελειών.

• Carat: Τα καράτια αποτελούν τη μονάδα μέτρησης βάρους των διαμαντιών, αλλά και κάθε πολύτιμου λίθου, και επηρεάζουν την τιμή τους, πάντα σε συνδυασμό με το χρώμα, την καθαρότητα και την κοπή της πέτρας.

I’m in love with the shape of you

Στρογγυλό: το πιο δημοφιλές σχήμα, που ενισχύει τη λάμψη του διαμαντιού.

Οβάλ: ιδανικό για λεπτεπίλεπτα και μακριά δάχτυλα.

Emerald: οι μεγάλες επιφάνειες αναδεικνύουν μοναδικά τη διαύγεια της πέτρας.

Asscher: το λίγο πιο τετραγωνισμένο emerald, με μία πιο artistic διάθεση.

Cushion: old-school και vintage, τετράγωνο με στρογγυλεμένες άκρες.

Princess: η επίπεδη επιφάνεια και το σχήμα πυραμίδας κάνουν τον λίθο να δείχνει μεγαλύτερος.

Marquise: μακρύ, κωνικό σχήμα, που μεγιστοποιεί το μέγεθος σε καράτια.

Σχήμα αχλαδιού: ντελικάτο, λεπτό και φίνο.

(Heavy?) Metal 

Το μέταλλο που θα «αγκαλιάσει» την πέτρα, είναι καθοριστικό για τη συνολική εμφάνιση του δαχτυλιδιού! Οι επιλογές είναι περισσότερες από όσες φαντάζεστε, αλλά οι παρακάτω διευκρινίσεις θα σας βοηθήσουν να κατασταλάξετε στο ιδανικό μέταλλο για την αγαπημένη σας.

Λευκόχρυσος ή πλατίνα

Κομψό και δικαιολογημένα δημοφιλές, αφού προσφέρει ένα μετριοπαθές και σύγχρονο αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα μέταλλα αναδεικνύουν τα άχρωμα -ή σχεδόν άχρωμα- διαμάντια, υπογραμμίζοντας την καθαρότητά τους, σε αντίθεση με το χρυσό που κάνει το καθαρό διαμάντι να μοιάζει κίτρινο.

Χρυσός

Ο χρυσός εγγυάται ένα κόσμημα αδιαμφισβήτητα διαχρονικό και πολυτελές. Keep in mind ότι το κίτρινο του χρυσού δεν ταιριάζει ιδανικά σε όλες τις επιδερμίδες. Ένα μονόπετρο που συνδυάζει τον χρυσό με το ασήμι, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αλλά διακριτική αντίθεση, αποτελεί την πιο safe και σύγχρονη επιλογή.

Ροζ χρυσός

Ο ροζ χρυσός, ως μία ζεστή και ήπια απόχρωση που ταιριάζει κυριολεκτικά σε κάθε χρώμα δέρματος, κάνει δυναμική επιστροφή από τα λατρεμένα 30s και 50s.

Budget friendly

Μπορεί το μονόπετρο να είναι ένα είδος επένδυσης, αλλά το budget δεν είναι πάντα το ιδανικό! Γι’ αυτό κι εμείς βρήκαμε 4 τρόπους για να μείνετε εντός budget, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από την αγαπημένη σας ή να «κλέψει» από την εμφάνιση του δαχτυλιδιού.

#1 Προτιμήστε ένα δαχτυλίδι με 0,9 καράτια αντί για 1 (ή 1,9 αντί για δύο). Η διαφορά είναι ανεπαίσθητη και το κόστος μειώνεται αμέσως κατά 20%!

#2 Αν θέλετε να πετύχετε εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε προσιτή τιμή, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το χρώμα ή την καθαρότητα του λίθου.

#3 Επιλέξτε ένα διαμάντι χαμηλής καθαρότητας, αλλά με προσεγμένα κοψίματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η ψευδαίσθηση της απόλυτης διαύγειας και το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό.

#4 Eπιλέξτε λευκόχρυσο αντί για πλατίνα και μειώστε κατά πολύ το κόστος του δαχτυλιδιού.

Size…the ring!

«Κλέψτε» ένα δαχτυλίδι από την αγαπημένη σας πριν από την επίσκεψη στο κοσμηματοπωλείο. Δε νοείται πρόταση γάμου με δαχτυλίδι σε λάθος μέγεθος!

Προσοχή στα ψιλά γράμματα!

Βεβαιωθείτε πως έχετε κατανοήσει σωστά τους όρους επιστροφής και αλλαγής του δαχτυλιδιού. Τις περισσότερες φορές, η διαδικασία είναι αρκετά απλή, ωστόσο σε custom-made ή special-size (πολύ μικρό ή μεγάλο νούμερο) επιλογές υπάρχουν περιορισμοί στην πολιτική αλλαγής και επιστροφής που πρέπει να γνωρίζετε.

Ασφαλίστε το!

Ειδικά στην περίπτωση που επιλέξετε έναν πολύτιμο λίθο, όπως το διαμάντι, είναι απαραίτητο να το ασφαλίσετε για παν ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, η απόδειξη της αγοράς καθώς και της γνησιότητας του κοσμήματος, είναι ό,τι χρειάζεστε για να προχωρήσετε στην ασφάλιση του δαχτυλιδιού. Ιδανικά, φροντίστε να εξασφαλίσετε επίσης μία εγγύηση από το ίδιο το κοσμηματοπωλείο.

Diamonds are forever!

Η παγκόσμια πτώση της αξίας του διαμαντιού το 1930, οδήγησε την εταιρία De Beers να ξεκινήσει την  πολύ επιτυχημένη και ιστορική καμπάνια «A diamond is forever», που ανέδειξε το διαμάντι ως τον κατεξοχήν λίθο του μονόπετρου δαχτυλιδιού.

Ωστόσο, πολύτιμοι λίθοι όπως το ζαφείρι, το σμαράγδι, το ρουμπίνι ή το μαργαριτάρι, ακόμα και ο συνδυασμός ορισμένων από τα παραπάνω, ίσως να ταιριάζει καλύτερα στην εκλεκτή της καρδιάς σας!

Don’t go with the flow…

Το κλασικό, διαχρονικό μονόπετρο δαχτυλίδι είναι μία αρκετά safe, elegant και στερεοτυπική επιλογή. Θυμηθείτε πως εσείς γνωρίζετε την αγαπημένη σας όσο κανείς άλλος και αναζητήστε το δαχτυλίδι που πραγματικά θα λατρέψει! Το δαχτυλίδι μπορεί έχει μία, δύο ή πέντε πέτρες, να είναι λευκές, μπλε ή κόκκινες, να είναι λεπτεπίλεπτο ή χοντροκομμένο αν έτσι το επιθυμεί εκείνη! Μία πράξη ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας και δοτικότητας, είναι να χαρίσετε στην κοπέλα σας, το δαχτυλίδι της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Όσο παλιακό ή μελό και αν φαίνεται, άλλο τόσο το αγαπάμε!

Yes I Do Tip: Go vintage! Εάν η σύντροφός σας είναι just a vintage soul, θα ενθουσιαστεί με ένα vintage κομμάτι, που κρύβει τη δική του ρομαντική ιστορία, είναι μοναδικό και ταυτόχρονα πιο οικονομικό από ένα καινούριο ίσης αξίας!

Διαβάστε αυτό το άρθρο, καθώς και πολλά ακόμη, στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

RELATED POSTS