Έρχεται η μέρα που δέχεσαι ένα τηλεφώνημα που σου θυμίζει, πως κάποτε είχες ανταλλάξει έναν όρκο με την κολλητή σου, σύμφωνα με τον οποίο, «όποια παντρευτεί πρώτη θα γίνει κουμπάρα της άλλης». Ως γνωστόν, οι όρκοι πρέπει να τηρούνται και μάλιστα «σωστά».

G wedd-koubara

Photo: Γιώργος Μπουζάκης

Οι άγραφοι νόμοι: Σύμφωνα με αυτούς, η κουμπάρα αναλαμβάνει να καλύψει τον στολισμό των λαμπάδων και της εκκλησίας, τα στέφανα, τον (συνήθως ασημένιο) δίσκο με το μπουκάλι για το κρασί και το ποτήρι που τοποθετούνται στο τραπέζι, και τα έξοδα της εκκλησίας. Επειδή όμως δεν γίνονται όλοι οι γάμοι με τον «παραδοσιακό» τρόπο, καλό είναι να συνεννοηθείτε με τη μέλλουσα νύφη, πριν πάρετε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Keep the balance: Η μέλλουσα νύφη συνήθως εκφράζει το άγχος της με δύο τρόπους: ή αγχώνεται με το παραμικρό ή αναβάλλει συνεχώς εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τον γάμο. Γι’ αυτό μια σωστή κουμπάρα πρέπει να λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα, επιβάλλοντας την ισορροπία.

koubara 1

Μαζί στην πρόβα νυφικού: Όσα νυφικά κι αν δοκιμάσει, όσες γνώμες κι αν αλλάξει, όσα ραντεβού κι αν χρειαστούν με τη μοδίστρα, η κουμπάρα πρέπει να είναι εκεί και να παρατηρεί εξονυχιστικά ώστε να αποφευχθούν τυχόν «λάθη».

Οργάνωση Bachelorette party: Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι έχει περισσότερο ανάγκη η φίλη σας. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για χαλαρωτικό spa ή ξέφρενο non stop τριήμερο πάρτυ, μην το αφήσετε για την τελευταία εβδομάδα πριν τον γάμο…

koubara 3

Κυματοθραύστης: Κάποιο υπονοούμενο που παραλίγο να εξελιχθεί σε παρεξήγηση, μια «γλυκιά κουβέντα» από ένα τρίτο πρόσωπο, μια πληροφορία που δεν είναι και τόσο χρήσιμη, δεν είναι ανάγκη να φτάσουν στα αφτιά της νύφης. Προστατεύστε την όσο μπορείτε από αρνητικά vibes. Ειδικά την ημέρα του γάμου!

Μέτρον άριστον: Συχνά οι μέλλουσες νύφες παρασύρονται σε έξοδα που δεν έχουν υπολογιστεί στο αρχικό budget. Είναι πολύ σημαντικό να τις επαναφέρει κάποιος στην πραγματικότητα, πριν είναι πολύ αργά. Και εδώ, ο κλήρος πέφτει στην κουμπάρα.

Πάρτε το μέρος του γαμπρού: Είναι λογικό να υπάρχει ένταση ανάμεσα σε ένα μελλόνυμφο ζευγάρι λίγο πριν τον γάμο. Φυσικά και έχει πάντα δίκιο η φίλη σας, τώρα όμως δεν χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά ένας «πυροσβέστης», γι’ αυτό πάρτε το μέρος του γαμπρού, όσο δύσκολο κι αν είναι!

koubara 4

Η ψυχή του πάρτυ: Η κουμπάρα θα «σύρει» τον χορό, αλλά και θα φροντίσει να διατηρηθεί το κέφι αμείωτο, ξεσηκώνοντας τους καλεσμένους, ή ερχόμενη σε συνεννόηση με τον dj αν κάτι «δεν πάει καλά». Γι’ αυτό φροντίστε να είστε ξεκούραστη.

Το δώρο: Ξεχάστε τα στερεότυπα και κάντε στους φίλους σας ένα δώρο που πραγματικά θα απολαύσουν. Ένα ταξίδι για παράδειγμα…

koubara 5

Το σημαντικότερο: Πώς θα αλλάξετε τα στέφανα. 9 στις 10 κουμπάρες το κάνουν λάθος. Κι όμως, είναι τόσο απλό: Ξεκινάτε με τα χέρια σταυρωμένα, το αριστερό πάνω από το κεφάλι του γαμπρού, το δεξί πάνω από το κεφάλι της νύφης, και σταυρώνετε 3 φορές. Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία με τις βέρες. Smart tip: Κάντε μια πρόβα με τον παπά προηγουμένως!

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την ταυτότητα την ημέρα του γάμου!

MANUAL KOUMPARAS

Από την Εύα Ανυφαντή