Η στιγμή που ένα πολύ φιλικό σας ζευγάρι, σας προτείνει να είστε η κουμπάρα στον γάμο του, σηματοδοτεί στην ουσία την έναρξη μιας νέας σχέσης. Εκτός από πολύ καλοί φίλοι, θα είστε πλέον και κουμπάροι. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μεγάλη τιμή. Συνεπάγεται όμως και ορισμένες βασικές υποχρεώσεις. Για να μην αναρωτιέστε, συγκεντρώσαμε εδώ τις τρεις βασικές:

Τα στέφανα: Η αισθητική των οποίων πρέπει να συνάδει με την όλη αισθητική του γάμου. Επιπλέον, τα στέφανα αποτελούν μαζί με τις βέρες το σπουδαιότερο και πιο πολύτιμο κειμήλιο ενός γάμου. Γι’ αυτό καλό είναι, να έρθετε σε συνεννόηση με το ζευγάρι πριν από οποιαδήποτε αγορά.

koubara obligations 1

Ο δίσκος: Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ελληνικό «έθιμο». Η κουμπάρα αναλαμβάνει να αγοράσει έναν δίσκο συνήθως ασημένιο, ο οποίος τοποθετείται κατά τη διάρκεια του μυστηρίου επάνω στο τραπέζι μπροστά από το ζευγάρι, και μαζί με αυτόν, ένα ποτήρι κι ένα γυάλινο μπουκάλι για το κρασί, και τα κουφέτα πάνω στα οποία τοποθετούνται τα στέφανα. (Ναι, αυτά είναι τα κουφέτα που παραδοσιακά έπαιρναν -και μπορεί να παίρνουν ακόμα στο τέλος του μυστηρίου οι ανύπαντρες κοπέλες, και τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν εκείνον που θα παντρευτούν!)

koubara obligations 2

Ο στολισμός της εκκλησίας: Δε συνηθίζεται σε όλες τις περιοχές, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, το αναλαμβάνει η κουμπάρα. Και πρέπει όπως όλα, να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το ύφος του γάμου.

koubara obligations 4

Φυσικά το αν τελικά θα γίνουν, και με ποιον τρόπο όλα τα παραπάνω, εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από το ζευγάρι που παντρεύεται και το ύφος του γάμου. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μη σας ζητηθεί τίποτα από τα παραπάνω. Η μόνη βασική και ουσιαστική σας υποχρέωση, είναι να είστε διαθέσιμη και πρόθυμη να βοηθήσετε σε ό,τι σας ζητηθεί, από γραφειοκρατικές υποθέσεις, μέχρι την επιλογή μπομπονιέρας. Και κυρίως, να θυμάστε πως μαζί με το ζευγάρι, δεσμεύεστε κι εσείς να είστε στο πλάι τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, αλλά και σε όλη την κοινή τους πορεία που ξεκινάει με τον γάμο.

koubara obligations 3

Photo credits: Pinterest

Από την Εύα Ανυφαντή