Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια ψάχνουν τρόπους για να οργανώσουν έναν eco-friendly γάμο, που θα τα βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα και να δώσουν τροφή για σκέψη στους καλεσμένους τους.

Do me a (wedding) favor?
Ξεχάστε τα ευφάνταστα περιτυλίγματα και τις gift bags από σελοφάν. Τα οικολογικά favors είναι πολύ πιο ασφαλή για τον πλανήτη, ειδικά αν έχετε πολλούς καλεσμένους. Μια eco-friendly και αρκετά πρωτότυπη ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τα name tags στα τραπέζια των καλεσμένων με νόστιμα cookies που θα αναγράφουν το όνομά τους. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε βιοδιασπώμενα σακουλάκια με σπόρους φυτών, που θα πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο από την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής σας.

Photo by Pegah on Pexels

You’re invited
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιορίσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει ο γάμος σας! Μπορείτε να τυπώσετε τα προσκλητήρια, τα menus και όλα τα wedding printables σε ανακυκλωμένο χαρτί ή να χρησιμοποιήσετε άλλα βιώσιμα υλικά, όπως ανακυκλωμένα υφάσματα, δέρμα ή ξύλο.

Photo by Anete Lusina on Pexels

Food… for thought
Μία από τις μεγαλύτερες σπατάλες στους γάμους αφορά το φαγητό – ειδικά όταν πρόκειται για buffet. Αν θέλετε να οργανώσετε έναν food waste-free γάμο, αναζητήστε κάποιο catering που αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της σπατάλης του φαγητού και συνεννοηθείτε εκ των προτέρων, ώστε όλα τα περισσεύματα να συσκευαστούν σωστά και να διανεμηθούν σε τράπεζες τροφίμων και καταφύγια αστέγων μετά το πέρας της γαμήλιας δεξίωσης.

Hearts and flowers
Γάμος χωρίς λουλούδια γίνεται; Από τη νυφική ανθοδέσμη μέχρι την μπουτονιέρα του γαμπρού και τα centerpieces στα τραπέζια των καλεσμένων, τα λουλούδια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας διακόσμησης. Όσον αφορά λοιπόν τον ανθοστολισμό του γάμου σας, μπορείτε να μειώσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο επιλέγοντας εποχικά λουλούδια ή χαριτωμένα γλαστράκια με φυτά που μπορούν να διατηρηθούν και μετά τον γάμο. Τα παχύφυτα και διάφορα είδη βοτάνων αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Photo by Cottonbro on Pexels

Confetti
Δεν μπορείτε χωρίς confetti; Προτιμήστε εκείνα από 100% βιοδιασπώμενο χαρτί και χωρίς χρωστικές ουσίες. Μια πρωτότυπη εναλλακτική στο παραδοσιακό confetti έρχεται σε μορφή βιοδιασπώμενων, αποξηραμένων πετάλων, που όχι μόνο θα δώσουν μια elegant πινελιά στον γάμο σας, αλλά διασπώνται στο περιβάλλον χωρίς να προκαλούν καμία απολύτως ζημιά.

Cover photo: Freepik

RELATED POSTS

Summer wedding | Τα 9 λάθη που κάνουν οι νύφες του καλοκαιριού

Summer…is always a good idea για έναν γάμο, όμως προσέξτε πολύ τις παγίδες του!

Celebrating 10 years Yes I Do | Γιορτάζουμε 10 χρόνια με ένα επετειακό ΑΙ τεύχος!

Το cover story του ανοιξιάτικου τεύχους του Yes I Do δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον ταλαντούχο Κώστα Σπαθή.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press