kapakalfa

Η Κατερίνα Κάλφα είναι Zumba instructor και δασκάλα χορού. Αγαπά τη Ρούμπα, και για εκείνη  ο χορός, είναι όχι απλά ένας τρόπος έκφρασης, αλλά απελευθέρωση σώματος και ψυχής. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για το πώς ένα soon to be married ζευγάρι μπορεί να κάνει μαθήματα χορού όχι μόνο για τον «πρώτο χορό», αλλά και για να έρθει πιο κοντά, να λυθεί, να αφεθεί.

 

Είναι ακόμα πολλά τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν μαθήματα χορού πριν το γάμο; 

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν μαθήματα  χορού πριν το γάμο στις μέρες μας, θα τολμήσω να πω, πως είναι πολύ περισσότερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο χορός πλέον έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν αποτελεί πια ταμπού. Το ζευγάρι μέσα από τον χορό έχει την ευκαιρία να μεταδώσει στους καλεσμένους όλα τα συναισθήματα  και κυρίως τον έρωτα τους. Ενώ οι καιροί έχουν αλλάξει και η ποιότητα στη  ζωής μας έχει εκλείψει, καθώς όλα γίνονται σε γρήγορους ρυθμούς και οι υποχρεώσεις μας πρωταγωνιστούν καθημερινά, ο γάμος είναι ένα ευχάριστο γεγονός, μια απόφαση ζωής, και εκείνη η μέρα θέλουμε να μας μείνει αξέχαστη. Ο χορός λοιπόν βοηθάει το ζευγάρι να αφήσει τις πιο όμορφες εντυπώσεις εκείνη την ξεχωριστή στιγμή, και πιστεύω πως πλέον τα μαθήματα χορού πριν το γάμο για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, είναι πλέον θεσμός και θεωρώ πως στο πέρασμα του χρόνου όλα τα ζευγάρια θα επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν ώστε να έχουν μια χορογραφία που θα τους αντιπροσωπεύει.

 

Ποια είδη προτιμούν περισσότερο; 

Τα είδη χορού που προτιμούν συνήθως τα ζευγάρια είναι εκείνα που έχουν εύκολο βηματολόγιο, αργό ρυθμό και ανήκουν στην κατηγορία του ρομαντικού, του αισθησιακού, και του ερωτικού. Ας αναφέρουμε για παράδειγμα τον Λάτιν  χορό Rumba ο οποίος είναι ένας χορός που έχει την καταγωγή του στην Κούβα.. Η Rumba θεωρείται από τους πιο ερωτικούς χορούς, όχι μόνο επειδή αναδεικνύει θαυμάσια τις γραμμές του γυναικείου σώματος, αλλά και λόγω του ρυθμού, των κινήσεων και του συναισθήματος που αποπνέουν οι χορευτές. Η Rumba είναι ένας ευχάριστος ρυθμός που τον χαρακτηρίζει η απαλή, εύκαμπτη κίνηση των γοφών και ένας μάλλον βαρύς βηματισμός. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άλλο όνομα της Rumba είναι «ο χορός του έρωτα».

Συνεχίζουμε με το είδος Ευρωπαϊκού χορού Waltz ο οποίος αποτελεί τη βάση των περισσότερων σύγχρονων Ευρωπαϊκών χορών. Καθώς το Waltz γινόταν δημοφιλές σε όλο και περισσότερες χώρες, αναπτύχθηκαν διάφορα βηματολόγια για διαφορετικούς ρυθμούς, ενώ δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο πολλοί χοροί να αναπτύξουν στυλ που περιλάμβαναν είτε βήματα είτε ρυθμό από Waltz.

Συχνή επιλογή χορού είναι ο επίσης Ευρωπαϊκός χορός Foxtrotπου πήρε το όνομά του από το δημιουργό του, τον ηθοποιό και χορευτή Arthur Fox, ο οποίος τον καιρό που εργαζόταν στο μπαλέτο Ziegfried Follies (1913) δεν είχε καταφέρει να βρεί παρτενέρ που να μπορεί να χορέψει σωστά τα διπλά βήματα της χορογραφίας του. Έτσι λοιπόν άλλαξε τη χορογραφία προσθέτοντας δύο ασταθή βήματα (trots).

Πολλές φορές έχουμε επίσης συναντήσει ζευγάρια που επιλέγουν το Τango ο οποίος γύρω στο 1910, 1914 έκανε την εμφάνιση του στην Αμερικάνικη ήπειρο και σύντομα έγινε δημοφιλές στο χορευτικό κοινό με τις ασύμμετρες και πρωτότυπες φιγούρες οι οποίες δίνουν φινέτσα στον χορό αυτό. Πολλοί πίστευαν ότι το Tango προέρχεται από την Αργεντινή. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή της ιστορίας, γιατί πράγματι τα πρώτα ίχνη τουTango ανάγονται στον 19ο αιώνα στους λαϊκούς τοπικούς χορούς της Αργεντινής. Όμως η Βραζιλία, η Ισπανία και το Μεξικό προσέφεραν πολλά ώστε να διαμορφώσει ο χορός το στυλ που έχει σήμερα. Έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονος χορός τις φωτιάς γιατί οι φιγούρες του είναι συγχρόνως δραματικές και δυναμικές, οι κινήσεις απαλές και κοφτές. Είναι ο χορός που η γυναίκα αφήνει να φανούν τα πόδια της μέσα από άνετα φορέματα με αέρινα υφάσματα, καθώς και το μπούστο μέσα από το ντεκολτέ, ενώ αντίστοιχα ο άντρας προβάλλει το μπροστινό μέρος των γοφών, φορώντας στενά υφασμάτινα παντελόνια. Εξάλλου, η φιγούρα, που ονομάζεται κόρτε και στην οποία ο καβαλιέρος «κολλάει» την ντάμα πάνω του, είναι η πλέον χαρακτηριστική που επιβεβαιώνει το στόχο των δύο πλευρών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων αυτών σημείων του σώματος τους. 

Αυτά τα είδη χορού προτιμούν περισσότερο τα ζευγάρια καθώς υποδηλώνουν την αγάπη, τον ερωτισμό, τον ρομαντισμό, την ένωση. Όμως δεν είναι και λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν να χορέψουν κάτι πιο γρήγορο και πιο διασκεδαστικό όπως π.χ. salsa, mambo, cha-cha κάνοντας αυτή τη μέρα την πιο χορευτική της ζωής τους και δίνοντας στους καλεσμένους το βήμα για ένα αξέχαστο γλέντι.

Όποιο είδος χορού και να διαλέξει το ζευγάρι, σημασία έχει να τους αντιπροσωπεύει και να τους γεμίσει συναισθήματα, καθώς αυτός ο χορός θα τους μείνει ως μια γλυκιά ανάμνηση.

kalfa1

Θέλουν γενικά να μάθουν κάποιο είδος χορού ή ετοιμάζετε μαζί κάποια χορογραφία;

Ο γάμος ενός ζευγαριού είναι πολύ προσωπική υπόθεση και καθαρά υποκειμενική. Σύμφωνα με το γούστο και την προσωπικότητα του ζευγαριού έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές το ζευγάρι αποφασίζει ποιο τραγούδι θα είναι αυτό που θα χορέψει,  καθώς με αυτό το τραγούδι νιώθουν οικεία και σίγουρα έχουν κοινές αναμνήσεις στο άκουσμα του. Σύμφωνα λοιπόν με το τραγούδι που έχουν διαλέξει ετοιμάζουμε μια χορογραφία η οποία τους ταιριάζει και συνεχώς κάνουμε πρόβα πάνω σε αυτήν, ώστε το ζευγάρι να διορθώνει τα λάθη του και να εξοικειωθεί με τα βήματα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το τραγούδι διότι τους εμπνέει, το απολαμβάνουν, με αποτέλεσμα ο χορός να τους απελευθερώνει και να εκφράζουν αυτό που νιώθουν.

Έχει παρατηρηθεί, ζευγάρια που παρακολούθησαν μαθήματα για την χορογραφία του γάμου τους, να επιστρέφουν για να μάθουν πλέον όλα τα είδη χορού και να προσφέρουν μια ώρα χαλάρωσης, δημιουργικότητας και ηρεμίας στη σχέση τους.

Είναι πρωτοβουλία περισσότερο των γυναικών κι αν ναι, γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;

Αδιαμφισβήτητα είναι περισσότερο πρωτοβουλία των γυναικών. Η γυναίκα από τη φύση της ονειρεύεται τη μέρα του γάμου της και επιθυμεί να είναι η πιο όμορφη της ζωής της. Ο χορός ανέκαθεν έκανε τη γυναίκα να νιώθει ξεχωριστή… μοναδική… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι λάτιν και ευρωπαϊκοί χοροί σε παραπέμπουν στην παλιά εποχή, που ο άντρας ζητούσε από την γυναίκα να χορέψουν και συνήθως ήταν και εκείνη που έκανε την καρδιά του να φτερουγίσει… Ο άντρας ως καβαλιέρος καθοδηγούσε την γυναίκα,  η οποία έπαιρνε τον ρόλο της ντάμας, και έτσι ερχόντουσαν πιο κοντά. Έτσι λοιπόν και σήμερα, η γυναίκα τη μέρα του γάμου της, έχει την ανάγκη να νιώσει πως η μέρα είναι αφιερωμένη σ’εκείνη και είναι το επίκεντρο. Θέλει να μοιάζει με πριγκίπισσα, και μέσα από τον χορό της δίνεται  η δυνατότητα να νιώσει το κέντρο του κόσμου, καθώς ο εκλεκτός της καρδιάς της,  της συμπεριφέρεται  σαν να μην υπάρχει άλλη σαν εκείνη.

 

Πιστεύεις πως τελικά τα μαθήματα χορού βοηθούν ένα ζευγάρι να έρθει πιο κοντά;

Τα μαθήματα χορού πιστεύω πως είναι ο βασικός παράγοντας που συντελεί στο να καταλάβει το ζευγάρι πόσο δεμένο είναι και πόσα συναισθήματα μπορούν να εκδηλωθούν, αν απελευθερωθούν και  αφεθούν στο ρυθμό της μουσικής. Παρακολουθώντας μαθήματα χορού ανακαλύπτεις πολλά πράγματα για τον ευατό σου και στοιχεία του χαρακτήρα σου αλλά  και της προσωπικότητας σου, που πριν αγνοούσες. Κάνοντας μαθήματα με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να υπάρχει στη ζωή σου, που μοιράζεσαι την καθημερινότητα σου αλλά και τις ευαισθησίες σου, είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να αγαπήσεις το χορό αλλά και να αντιληφθείς πράγματα για το ταίρι σου. Τα μαθήματα χορού βοηθούν το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά, να δεθεί περισσότερο, δημιουργεί κοινά ενδιαφέροντα και θαυμασμό ως προς το πρόσωπο του συντρόφου. Ο ερωτισμός εξακριβωμένα, είναι βασικό συστατικό σε αυτούς τους χορούς, οπότε πέρα από τον ρομαντισμό που προκαλεί μια χορογραφία, δημιουργεί και ψυχολογική ανάταση, καθώς ένας χορός μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο θελκτικοί και κατ’ επέκταση περισσότερο σέξι.

 

Ειδικά για τους άνδρες, που δεν αισθάνονται πάντα άνετα με τις κινήσεις και τον χορό, πιστεύεις πως τα μαθήματα μπορούν να τους απελευθερώσουν; Το απολαμβάνουν; Υπάρχουν κι εκείνοι που τελικά, συνεχίζουν και παρακολουθούν μαθήματα χορού και μετά τον γάμο;

Οι άντρες γενικότερα με το ζήτημα του χορού, έχουν κάποιες επιφυλάξεις. Χρόνια τώρα είναι ένα παρεξηγημένο χόμπι και έχει ταυτιστεί καθαρά και μόνο με τις γυναίκες. Τα μαθήματα χορού, δεν προσφέρουν απλά μια χορογραφία που θα βάλει στη μέρα του γάμου μια πινελιά ρομαντισμού στο ζευγάρι, αλλά προσφέρει και γνώσεις. Μέσα από τα μαθήματα χορού μαθαίνεις να ελέγχεις το σώμα σου, μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι ομαδικά, ευγενικά, υπομονετικά. Δίνεις χρόνο και ευκαιρίες στον ευατό σου να καταφέρει το στόχο του και να προχωρήσει. Μαθαίνεις να πειθαρχείς και να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου. Εκπαιδεύεσαι για το ποια είναι η  σωστή  στάση που πρέπει να έχει το κορμί και προπονείσαι για να την αποκτήσεις. Η ιστορία του κάθε χορού διδάσκεται συνεχώς καθώς είναι πολύ ενδιαφέρουσα, και μ’αυτό τον τρόπο έρχεσαι και πιο κοντά στο νόημα που έχει να χορεύεις. Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι για τον άντρα, να επιλέξει να παρακολουθήσει μαθήματα χορού. Είναι σίγουρο πως θα απελευθερωθούν και θα σίγουρα θα το απολαύσουν. Εμπειρικά μιλώντας, οι άντρες που παρακολουθούν μαθήματα χορού, ξεκινούν πολύ διστακτικά και στο πέρασμα του χρόνου, εκδηλώνονται, αναθεωρούν και ο χορός γίνεται προτεραιότητα τους.

Υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν τα μαθήματα και μετά το γάμο τους. Είναι και τα συγκεκριμένα είδη χορού που αποτελούν το Λάτιν, όπου ο άντρας έχει καθαρά τον ρόλο του αρχηγού και αυτό είναι που τους αρέσει. Μην ξεχνάμε πως εκτός από τους Λάτιν χορούς, υπάρχουν και οι ελληνικοί, όπως π.χ. το ζεϊμπέκικο που θεωρείται καθαρά αντρικός χορός. Ο χορός δεν είναι απλά ένα χόμπι, ή ένας τρόπος να γυμναστείς. Είναι τρόπος ζωής, και στην εποχή μας αυτό τώρα πια οι άντρες το έχουν καταλάβει.

 

Τι είδους χορού θα πρότεινες να χορέψει ένα ζευγάρι στο γάμο του;

Προτείνω πάντα σύμφωνα με την προσωπικότητα του ζευγαριού, αλλά και με το τι ακριβώς θέλουν να νιώσουν οι ίδιοι και αντίστοιχα να το μεταδώσουν στους καλεσμένους τους. Συνήθως όμως προτείνω κάτι ρομαντικό και τρυφερό όπως η Rumba που σε ταξιδεύει και σε συγκινεί.

kalfa

Εσύ σαν καθηγήτρια χορού τι συμβουλές θα έδινες στο ζευγάρι που ετοιμάζεται να χορέψει τον πρώτο (και φανταστικό) χορό στον γάμο του;

Η μέρα του γάμου ενός ζευγαριού είναι πολύ συγκινητική αλλά ταυτόχρονα και περίοδος που για να οργανωθούν όλα σωστά, έχει μεσολαβήσει πολύς κόπος και πολύ κούραση. Την μέρα λοιπόν εκείνη, που επιτέλους φτάνει μετά από τόσες ετοιμασίες, έχεις τρομερό άγχος  να κυλήσουν όλα ομαλά, να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι μα πάνω απ’όλα συνειδητοποιείς πως η μεγάλη απόφαση που πήρες, πλέον γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που θα συμβούλευα το ζευγάρι, είναι να ζήσουν τη στιγμή. Να την απολαύσουν και να είναι ο ευατός τους. Να χορέψουν με την ψυχή τους, χωρίς να σκέφτονται μην κάνουν κάποιο λάθος. Ακούγοντας και χορεύοντας το τραγούδι τους, να χαμογελούν και να νιώθουν ένα. Η χορογραφία τους σίγουρα θα βγει καταπληκτική αν αφεθούν και απελευθερώσουν όλα τους τα συναισθήματα Θα πρέπει να σκέφτονται  πως πρέπει να χορέψουν σαν να μην τους κοιτάζει κανείς. Έτσι κι αλλιώς δεν θα τους κρίνει κάποιος. Ο χορός είναι έμπνευση, έκφραση, δύναμη, θάρρος, πηγή ενέργειας. Χορέψτε με την ψυχή σας, και όχι με το σώμα σας. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κατερίνα εδώ ή εδώ και όσοι και όσες ενδιαφέρεστε για ζούμπα, βρείτε την ομάδας της στο facebook.

 

By Irene Theodosi