H Δανάη Ίσαρη, η μία από τους δύο φωτογράφους του τεύχους, δημιουργεί την πιο γλυκιά χειροποίητη γαμήλια τούρτα!

Όπως λέει και η ίδια “αφού μπορεί μια φωτογράφος, σίγουρα μπορείς κι εσύ”.

Όλα ξεκίνησαν την ημέρα που η φίλη μου η Κατρίν μού ζήτησε να γίνω κουμπάρα στο γάμο της. Η Κατρίν είναι ένας άνθρωπος πολύ ταλαντούχος, με καλλιτεχνική φλέβα και καταπληκτική ικανότητα να φτιάχνει υπέροχα πράγματα με τα χέρια της. Όλος ο γάμος ήταν ένα μεγάλο DIY project. Για να καταλάβεις, οι μπομπονιέρες ήταν χειροποίητες, με χειρόγραφα ευχαριστήρια ρυζόχαρτα, η Κατρίν έραψε μόνη της (!) το υπέροχο νυφικό της με οργαντίνα και κέντημα και η ανθοδέσμη της ήταν ένα μπουκέτο λευκή βουκαμβίλια από κήπο. Ε, μέσα σε όλα αυτά, σκέφτηκα πως η τούρτα έπρεπε να είναι χειροποίητη. Δεν είχα ξαναφτιάξει γαμήλια τούρτα αλλά αφού μπορεί μια φωτογράφος, σίγουρα μπορείς κι εσύ!

IMG_6356

Γενικές συμβουλές:

Φτιάξε τη δική σου τούρτα μόνο αν σου αρέσει να ψήνεις και το απολαμβάνεις.

Όσο καλή και αν είσαι σε αυτό, κάνε πρώτα μια δοκιμή. Οι αγαπημένοι σου θα είναι πανευτυχείς δοκιμαστές.

Ο σωστός προγραμματισμός είναι το παν. Γι’ αυτό φτιάξε τα παντεσπάνια δύο μέρες πριν το γάμο και στήσε την τούρτα μια μέρα νωρίτερα και άφησε την σε ψυγείο καθαρό από μυρωδιές.

Τα τριαντάφυλλα αγαπάνε τη ζάχαρη, γι’ αυτό είναι κατάλληλα για διακόσμηση τούρτας.

Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις άλλα λουλούδια, καλό θα είναι να τεστάρεις πρώτα τη διάρκεια και την αντοχή τους αλλιώς θα αναγκαστείς να τα τοποθετήσεις τελευταία στιγμή και αλήθεια τώρα, ποιός θέλει να τρέχει την ημέρα του γάμου του με τέτοιες λεπτομέρειες;

To baby eucalyptus είναι η αγαπημένη μου “πρασινάδα” αλλά αν ο γάμος σου γίνεται σε χωριό, τα κλαριά ελιάς είναι πάντα μια πολύ όμορφη εναλλακτική.

Το minimal είναι διαχρονικό και όμορφο. Μην παραφορτώσεις την τούρτα σου και θα με θυμηθείς!

Εάν θέλεις να φάνε όλοι οι καλεσμένοι σου την ίδια γεύση μπορείς να προγραμματίσεις με τις φίλες σου να φτιάξετε cupcakes με το ίδιο παντεσπάνι, γεμιστά με καραμέλα και το ίδιο frosting από πάνω.

Έχε Plan B. Ακόμα και να πάει κάτι στραβά, αν έχεις εναλλακτική θα διατηρήσεις την πολυπόθητη ηρεμία!

 

IMG_6242

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

225 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

125 γρ. βούτυρο φυτικό

130 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες

3 αυγά βιολογικά μεγάλα

2 κ.γ. baking powder

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το frosting:

180 γρ. λευκή σοκολάτα

450 ml κρέμα γάλακτος 35%

300 γρ. cream cheese

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την καραμέλα γάλακτος:

240 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

170 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

70 γρ. βούτυρο γάλακτος

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κ.γ. αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό)

Για το στήσιμο:

Έναν περιστρεφόμενο δίσκο

Ένα χάρτινο δίσκο ειδικό για τούρτες

Μια τουρτιέρα

Μια σπάτουλα μακρόστενη

Ένα κομμάτι αντιολισθητικό ύφασμα

Ένα ψαλίδι

Μερικές οδοντογλυφίδες

Τριαντάφυλλα

Baby eucalyptus

Συνταγή

Frosting

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά στο μπεν μαρί.

Σε ένα μπόλ χτυπάμε το cream cheese να αφρατέψει και σιγά σιγά προσθέτουμε τη σοκολάτα ανακατεύοντας.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια μέχρι να πάρουμε σφιχτή σαντιγύ.

Με μια μαρίζ ενώνουμε απαλά το μείγμα της λευκής σοκολάτας με της σαντιγύ.

Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.

 

IMG_6283

IMG_6286

Καραμέλα γάλακτος

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά περίπου συνεχίζοντας το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.

 

IMG_6286

Παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το baking powder στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν μια αφράτη ανοιχτόχρωμη κρέμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και κατόπιν το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σε δυό δόσεις.

Ρίχνουμε το μείγμα σε δυο φορμάκια διαμέτρου 16-18 εκατοστών βουτυρωμένα και αλευρωμένα.

Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά και τσεκάρουμε κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας².

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν δέκα λεπτά και τα ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

IMG_6302

IMG_6312

Διαδικασία 

Κόβουμε τα παντεσπάνια στη μέση κατά μήκος με το μαχαίρι του ψωμιού.

Μοιράζουμε την καραμέλα στα 4 πλέον παντεσπάνια.

Στον περιστρεφόμενο δίσκο τοποθετούμε το αντιολισθητικό “ύφασμα”.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι τοποθετούμε το χάρτινο δίσκο ή αλλιώς τη βάση μας.

Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι.

Απλώνουμε μια στρώση από το frosting πάχους 1 εκατοστού.

Τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι.

Ξανά μια στρώση frosting κοκ μέχρι να στήσουμε και τα 4 παντεσπάνια.

Με το frosting που έχει μείνει καλύπτουμε την πάνω μεριά της τούρτας καθώς και το γύρω γύρω* με τη βοήθεια μιας μακρόστενης σπάτουλας.

Κόβουμε τα τριαντάφυλλα ψηλά αφήνοντας 7 χιλιοστά από τον μίσχο τους για να μπορέσουμε να περάσουμε τις οδοντογλυφίδες.

Τοποθετούμε τα τρινατάφυλλα και στα ενδιάμεσα τα κλαράκια του ευκάλυπτου.

Μεταφέρουμε με προσοχή την τούρτα σε μια τουρτιέρα της επιλογής μας**.

 

IMG_6318

IMG_6325

IMG_6328

IMG_6333

IMG_6337

IMG_6349

Tips

¹ Είθισται τα παντεσπάνια να γίνονται με μαργαρίνη γιατί κάνει το μείγμα πιο αφράτο κι ελαφρύ. Εννοείται μπορούμε να βάλουμε βούτυρο γάλακτος αλλά αυτό θα κάνει το παντεσπάνι πιο βαρύ και πυκνό.

² Εάν δεν είμαστε σίγουροι αν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Εάν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.

* Είναι καλό, αφού περάσουμε την πρώτη στρώση, να βάλουμε την τούρτα στο ψυγείο να “δέσει” και μετά από δύο ώρες να προσθέσουμε το υπόλοιπο frosting.

** Αντί για τουρτιέρα, ένα trend που γεμίζει τις φωτογραφίες στο pinterest είναι μια φέτα από τον κορμό ενός δέντρου.

Με το frosting που περισσεύει είτε μπορούμε να κάνουμε σχέδια με το κορνέ είτε να το βάλουμε σε ποτηράκια με σπασμένα μπισκότα μέσα.

Εάν θέλουμε μπορούμε να στήσουμε την τούρτα απευθείας στην τουρτιέρα αντί να βάλουμε δίσκο.

DANAH TOYRTA

Credits

Photos: Δανάη Ίσαρη

Location: Different Beast

Διάβασε αυτό το άρθρο και πολλά ακόμη στο νέο τεύχος του Yes I do που κυκλοφορεί σε 250 σημεία σε όλη την Ελλάδα!

Από την Δανάη Ίσαρη

Επιμέλεια Κειμένου: Μυρτώ Κάζη