To μότο της είναι “αφού μπορώ εγώ, μπορείς και εσύ!” και εμείς το έχουμε αγαπήσει! Η Δανάη Ίσαρη, μια εκ των δυο φωτογράφων του Yes I Do σε αυτό το τεύχος μοιράζεται μαζί μας την συνταγή  για το πιο γευστικό, παραδοσιακό, γαμήλιο κέρασμα, μετά τα κουφέτα, το αμυγδαλωτό!

Ήμουν αυτό το παιδί που αναγνώριζε ως γλυκό αυστηρά και μόνο ό,τι περιείχε σοκολάτα. Εκτός…από τα αμυγδαλωτά! Αυτά τα μικρά χιονισμένα βουναλάκια με το υπέροχο άρωμα και την ονειρεμένη γεύση, στα παιδικά μου μάτια, συνδύαζαν την ομορφιά, τη γεύση και την έκπληξη καθώς κάθε ένα από αυτά έκρυβε στην κορυφή του ένα μοσχοκάρφι. Η συνταγή αυτή, είναι η αγαπημένη μου γιατί είναι αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μου κι έπειτα η μαμά μου και κρατάει μέσα της όλη την αγάπη αυτών των δύο γυναικών μαζί, τώρα πλέον και τη δική μου. Αυτό, λοιπόν, είναι το αγαπημένο μου γλυκό χωρίς σοκολάτα και λατρεύω να το βλέπω σαν κέρασμα στους γάμους, δίπλα σε ένα πολύ καλό κουφέτο.

Υλικά

500 γρ. αμύγδαλα άψητα και ανάλατα με φλούδα

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

75 γρ. φρυγανιά

300 γρ. ανθόνερο + έξτρα για το βούτηγμα

400 γρ. ζάχαρη άχνη

γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μπορεί να βγαίνει η φλούδα τους.

Καθώς είναι χλιαρά, τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.

Σε μια λεκάνη, αναμειγνύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με τη φρυγανιά.

Έπειτα, προσθέτουμε το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Παίρνουμε μικρές μερίδες από τη ζύμη και πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού.

Αφήνουμε σκεπασμένα για 2-3 ώρες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20’.

Μόλις κρυώσουν τα αμυγδαλωτά, τα βουτάμε πολύ γρήγορα σε ένα μπολάκι με ανθόνερο και τα ακουμπάμε πάνω σε μία πετσέτα.

Τα σκεπάζουμε με μία δεύτερη στεγνή πετσέτα και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα τα τυλίγουμε δύο φορές στη ζάχαρη άχνη.

Βυθίζουμε ένα γαρύφαλλο στην κορυφή κάθε αμυγδαλωτού.

Τα βάζουμε σε μικρές ζελατίνες και κλείνουμε με κορδελίτσα.

Special Info

*Τα αμυγδαλωτά θέλουν μέτριο φούρνο, 170° βαθμούς για αντιστάσεις, 160° για αέρα.

*Από την κορδελίτσα που θα τυλίξετε το αμυγδαλωτό, μπορείτε να κρεμάσετε χειροποίητες μικρές ετικέτες με ένα γλυκό μήνυμα προς τους καλεσμένους σας.

*Αυτό είναι ένα γλυκό το οποίο τρώγεται φρέσκο και κρατάει μια εβδομάδα.

*Για άλλη μια φορά, θυμηθείτε πως το χειροποίητο έχει ατέλειες αλλά αυτό ακριβώς είναι που το κάνει ξεχωριστό! Άλλωστε, με τη ζάχαρη άχνη δεν θα φαίνεται τίποτα!

Credits

Photos: Δανάη Ίσαρη 

Instagram: @danai_lama