Από τον Παναγιώτη Κούστα

Στην Αμερική, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και άρχισαν να τίθενται περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούσαν να παρευρεθούν σε μια γαμήλια δεξίωση, οι pastry chefs που εξειδικεύονται στις τούρτες γάμου, άρχισαν να λαμβάνουν κάποια πρωτότυπα γι’ αυτούς αιτήματα, από ζευγάρια που απλώς «έκοβαν» καλεσμένους και προχωρούσαν κανονικά με την ημερομηνία του γάμου τους. Εκεί, λοιπόν, που είχαν συνηθίσει να δέχονται παραγγελίες για, ας το παραδεχθούμε, όχι απλώς πολυώροφα αλλά και «φαντεζί» wedding cakes, ξαφνικά βρέθηκαν να πρέπει να δημιουργήσουν «μίνι τούρτες», προορισμένες για να καταναλωθούν από ελάχιστους καλεσμένους. Μάλιστα, κατ’ απαίτηση των ζευγαριών, τα wedding cakes της «νέας εποχής» έπρεπε παρά το μέγεθός τους, να είναι και εντυπωσιακά!

Photo by eightpression on Unsplash

Εύκολο το να διατυπώνεις αυτή τη νέα «τουρτική» πραγματικότητα με λέξεις, αλλά ιδιαίτερα περίπλοκο και εξαιρετικά δύσκολο το task που περιγράφει, ειδικά αν είσαι ζαχαροπλάστης και πρέπει να το πραγματοποιήσεις. Κι αυτό, γιατί η επιφάνεια που έχεις για να ξετυλίξεις το δημιουργικό σου ταλέντο και να μεγαλουργήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Η δημοσιογράφος Parija Kavilanz, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο CΝΝ Business, αναφέρει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι τεχνίτες της πιο γλυκιάς στιγμής ενός γάμου έδωσαν ζωή στα glam και πολύπλοκα σχέδια που τόσο λατρεύουν οι weds-to-be. Ακόμα και στις νέες «συρρικνωμένες» τούρτες γάμου, διαμέτρου 15-23 εκατοστών, οι οποίες, πλέον, έχουν αποκτήσει το δικό τους όνομα: «Covid cakes»!

Photo by Devon Divine on Unsplash​​​​​​

Κάποιοι pastry chefs, λοιπόν, πρόσθεσαν αληθινά λουλούδια στην κορυφή και τα πλαϊνά των mini wedding cakes, για να τους δώσουν όγκο και εκλεπτυσμένη εικόνα, κάνοντάς τα να μοιάζουν με αυτό που κάποτε ίσως να αποτελούσε απλώς και μόνο το κορυφαίο επίπεδο μιας πολυώροφης τούρτας γάμου. Άλλοι, τους χάρισαν την πολυπόθητη δόση κομψότητας επιστρατεύοντας βρώσιμα διακοσμητικά κομψοτεχνήματα, όπως άνθη και φιγουρίνια από ζάχαρη. Τέλος, υπήρξαν και αυτοί που, ακολουθώντας την αρχική επιθυμία του ζευγαριού για μια εικόνα μεγαλείου, απλώς πρόσθεσαν στις μίνι τούρτες τους φαντασμαγορικούς αλλά ψεύτικους, μη βρώσιμους ορόφους!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, οι μίνι τούρτες γάμου έχουν ένα εύρος τιμών που κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 και τα 150 δολάρια (περίπου 40 έως 120 ευρώ), ποσό αστείο σε σχέση με τα 1.000 δολάρια (περίπου 820 ευρώ) που ξόδευαν προ κορωνοϊού οι πελάτες των ίδιων pastry chefs, για τις τεράστιες τούρτες που αποτελούσαν τον κύριο όγκο των παραγγελιών. Παρόλα αυτά, κι ενώ οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι το περιθώριο κέρδους τους έχει περιοριστεί, δεν τιμολογούνται όλες οι μίνι τούρτες σε τόσο χαμηλές τιμές, καθώς όταν οι pastry chefs έχουν να κάνουν με ένα περίπλοκο σχέδιο, η λεπτοδουλειά και οι ώρες που απαιτούνται για την εκτέλεσή του παραμένουν ίδιες, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Photo by Debby Hudson on Unsplash​​​​​

Βέβαια, στο πλάι αυτής της νέας ζήτησης για μικρές αλλά εντυπωσιακές τούρτες γάμου, υπάρχουν και εκείνα τα ζευγάρια που θέλουν όχι μόνο το μέγεθος αλλά και η εικόνα του wedding cake τους να είναι εναρμονισμένη με την πιο απλή και ουσιαστική τελετή του γάμου τους, χωρίς πολλά στολίδια.

Πάντως, ενώ ήμασταν έτοιμοι να καταλήξουμε στο ότι όταν θέλεις να παντρευτείς, το μέγεθος της τούρτας του γάμου σου, βρώσιμο ή ψεύτικο, δεν έχει καμία σημασία, η Kristen Maxwell Cooper, αρχισυντάκτρια στο wedding site «The Knot», μάλλον τάσσεται υπέρ των πιο μικρών, καθώς προβλέπει ότι ήρθαν για να μείνουν. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί είναι ακόμη ασαφές το πότε θα επιτραπούν ξανά οι «μεγάλοι» γάμοι, αλλά και γιατί οι μικρότερες τούρτες γάμου είχαν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, η οποία έδρασε απλώς ως επιταχυντής της αλλαγής.

Must Read:

The Art of the Wedding Cake: Το απόλυτο αφιέρωμα στη γαμήλια τούρτα

Οι πιο ακριβές τούρτες όλων των εποχών που κόπηκαν ποτέ σε γάμους διάσημων!

Ξέρεις τι είναι το chiffon cake; Διάβασε το ευρετήριο της γαμήλιας τούρτας που ετοιμάσαμε και μάθε τα πάντα για το wedding cake!

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

Τα πιο όμορφα δώρα γάμου θα τα βρείτε στα e-shops των μουσείων

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.