Περπατάω ένα όμορφο ηλιόλουστο μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας. Φθάνω στο κτίριο και η πρώτη σκέψη είναι «παλιά κτίρια, ίσως πρώην βιομηχανίες, τι να κρύβεται πίσω από το τσιμέντο;». Μπαίνω στο κτίριο που αμέσως μου θυμίζει loft της Νέας Υόρκης. Παίρνω το ασανσέρ και χτυπώ το κουδούνι της colorstories+thekidimages by Nikiforos. Ο χώρος του στούντιο και των γραφείων επιβλητικός. «Παίζει» με τα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα νεοϋορκέζικα lofts. Αμέσως σκέφτομαι εδώ κάτι γίνεται, άλλος κόσμος έξω άλλος εδώ. Με περιμένει στο γραφείο του χαμογελαστός και μου λέει «Άντε σε περίμενα να γνωριστούμε! Εγώ είμαι ο Νικηφόρος». Και κάπως έτσι ξεκινάμε τη συζήτησή μας για την colorstories+thekidimages, για την φωτογραφία, τους γάμους και πολλά πολλά ακόμα!

Yes I do Color stories + the kid 1

Νικηφόρε θα ήταν ωραίο να «μοιραστείς» μαζί μας το πώς μπήκε η φωτογραφία στη ζωή σου και κατ’ επέκταση πώς δημιουργήθηκε η colorstories+thekid.

Μόλις έχω φθάσει στο Παρίσι, όπου εκεί σε μια έκθεση ανακαλύπτω για πρώτη φορά την περίφημη Γαλλική Σχολή της δεκαετίας του 1950-60. Εκεί εντυπωσιάζομαι με εικόνες που μιλούν με πρωτόγνωρο, ευθύ και αληθινό τρόπο για την καθημερινότητα και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Στην Ελλάδα επέστρεψα το 2000, μετά από δεκαέξι χρόνια μεταξύ Νέας Υόρκης και Γαλλίας, για να αναλάβω την Διεύθυνση Φωτογραφίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα ξεκινώ συνεργασίες με τον περιοδικό τύπο για τα πορτραίτα μεγάλων προσωπικοτήτων σε όλο τον κόσμο.  Με τον τρόπο αυτό άρχισε, σιγά – σιγά να διαμορφώνεται ο κεντρικός πυρήνας της colorstories+thekid.

Από τη μέχρι τώρα (μεγάλη θα έλεγα) εμπειρία σου τι πιστεύεις είναι εκείνο που έχει αλλάξει στο χώρο της φωτογραφίας γενικότερα και στη γαμήλια φωτογραφία ειδικότερα, καθώς και τι θεωρείς πώς έχει μείνει «στάσιμο» ;

Με την έλευση και καθιέρωση της ψηφιακής φωτογραφίας άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα στο τεχνολογικό κομμάτι του μέσου. Οι φωτογραφικές μηχανές γίνονται κάθε χρόνο καλύτερες, πιο «έξυπνες» λένε κάποιοι, η επεξεργασία της εικόνας έγινε ένα απαραίτητο στάδιο, και οι δυνατότητες μετάδοσης – μεταφοράς των εικόνων έχουν εγκαινιάσει μία εντελώς νέα εποχή επικοινωνίας και συμμετοχής. Τα social media σε συνδυασμό με τα smartphones βοήθησαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πραγματικά υπέροχο να μπορείς να μοιραστείς τη δουλειά σου τόσο εύκολα και χωρίς σύνορα. Δεν είναι όμως ο εξοπλισμός που δημιουργεί τις μεγάλες εικόνες αλλά οι άνθρωποι. Είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και το υπογραμμίζω πάντα στα σεμινάρια που κάνουμε. Όλη αυτή η εξέλιξη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την γαμήλια φωτογράφιση, όμως ο κεντρικός άξονας παραμένει πάντα ο μάστορας – καλλιτέχνης που αναζητά πάντα το άπιαστο και το μαγικό.

Yes I do Color stories + the kid 10

Yes I do Color stories + the kid 8

Από όσο έχω παρατηρήσει σαν φωτογράφος έχεις έναν «ιδιαίτερο» τρόπο (θα τολμούσα να πω ότι το βλέπουμε σε φωτογράφους του εξωτερικού αυτό) με τον οποίο προσεγγίζεις τη (γαμήλια) φωτογραφία. Τι είναι εκείνο που προσπαθείς κάθε φορά να κάνεις;

Η φωτογραφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης, και αποτύπωσης άποψης και συναισθημάτων. Μέσα στις δύο διαστάσεις μίας εικόνας αντιμετωπίζεις πάντα την πρόκληση να καταγράψεις στιγμές, εκφράσεις και ήχους που σε πρώτο επίπεδο τις υπερβαίνουν. Ο γάμος, για μένα και την ομάδα μου, λειτουργεί πάντα σαν αφορμή για να διηγηθούμε ιστορίες – πορτραίτα ανεπανάληπτα της κάθε στιγμής. Αυτή είναι η πρώτη και βασική αρχή της colorstories+thekid στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κάθε φωτογράφιση και κινηματογράφηση.Για εμάς τα πάντα μέσα στη ζωή είναι αφορμή για να διηγηθείς ιστορίες με εικόνες. Το ίδιο και ο γάμος δύο ερωτευμένων ανθρώπων. Μία βαθιά αισθησιακή εικόνα διατηρεί τη δύναμή της ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο έχει δημιουργηθεί.

Yes I do Color stories + the kid 6

Yes I do Color stories + the kid 9

Θεωρείς πώς όσα ζευγάρια σας επέλεξαν αναζητούσαν αυτό το «ιδιαίτερο» ή εξεπλάγησαν ευχάριστα;

Από τα τέλη του 2001 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί γύρω από την colorstories+thekid ένας κύκλος φίλων που διευρύνεται καθημερινά, μία μεγάλη παρέα που λατρεύει και αναζητά εικόνες με προσωπικότητα και άποψη σε κάθε επίπεδο. Η αγάπη και τα σχόλια των φίλων – πελατών μας τόσα χρόνια, αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για την προσοχή μας στη λεπτομέρεια και τις διαχρονικές εικόνες, και μας γεμίζει πάντα με νέες ευθύνες για το αύριο και την επόμενη φορά.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας την ιστοσελίδα σας είναι ότι αναφέρετε χαρακτηριστικά, πως «και το λάθος σε μια φωτογραφία αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις». Θέλεις να μας προσδιορίσεις τι μπορεί να είναι αυτό το «λάθος» φωτογραφικά;

Οι εικόνες που αντέχουν στο χρόνο και μιλούν στην καρδιά μας έρχονται πάντα χέρι-χέρι με το άγνωστο και την υπέρβαση. Το λάθος, το πέρα από τα όρια του σωστού και του μέτρου, είναι τελικά αυτό που τις κάνει ανθρώπινες και ικανές να περνούν το κατώφλι της ψυχής μας. Είναι κάτι που απαιτεί πολλή δουλειά και μία ξεχωριστή προσωπική ματιά. Θέλει μία αγάπη ατέλειωτη για τον άνθρωπο και της ζωής τις εκπλήξεις – για το άγνωστο! Το πιο συγκινητικό είναι  πως αυτές τις δυνατές δημιουργίες μπορεί να τις νοιώσει κάθε άνθρωπος που αναζητά το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό…

Yes I do Color stories + the kid 21

 

Yes I do Color stories + the kid 13

Yes I do Color stories + the kid 15

Τι είναι εκείνο που πιστεύεις ότι διαφοροποιεί την colorstories+thekid από την υπόλοιπη αγορά;

Η colorstories+thekid είναι από το 2001 η μόνη δημιουργική ομάδα στο χώρο του πορτραίτου και της καλλιτεχνικής φωτογραφίας γάμου, στην οποία οι δημιουργοί των εικόνων εργάζονται ταυτόχρονα στο studio και ορίζουμε όλοι μαζί τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε κάθε φορά μία νέα δημιουργία. Έχουμε καθιερώσει με τον τρόπο αυτό μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση της εικόνας σε όλα τα επίπεδα που εξασφαλίζει στους φίλους – πελάτες μας το αποτέλεσμα που ονειρεύονται. Η ποιότητα έχει για εμάς τον πρώτο λόγο και κατά συνέπεια, δεν μπορούμε πάντα να ανταποκριθούμε σε όλες τις προτάσεις που έχουμε, διότι όλες οι δημιουργίες γίνονται in-house από εμάς.

Τα ζευγάρια πιστεύεις ότι χαίρονται την όλη διαδικασία της φωτογράφισης; Ποια θα ήταν τα tips που θα τους έδινες για την επιλογή του φωτογράφου τους;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω πως μία φωτογράφιση και κινηματογράφηση υψηλού επιπέδου, με άποψη, είναι κάτι που θα μείνει για πάντα και για αυτό αξίζει κάποιος να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κάνει μία καλή έρευνα. Κορυφαίοι φωτογράφοι υπάρχουν λίγοι. Υπάρχουν όμως και αξίζουν την εμπιστοσύνη του κάθε ζευγαριού που αναζητά μία ματιά διαφορετική και μία κάλυψη υψηλού επιπέδου των προσωπικών τους στιγμών.

Το διαδίκτυο μπορεί σίγουρα να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μία τέτοια έρευνα. Όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει μία προσωπική συνάντηση. Η πρώτη συμβουλή που δίνουμε σε όλους τους φίλους που επικοινωνούν μαζί μας, είναι να μάθουν περισσότερα για την πορεία στο χώρο της φωτογραφίας του κάθε επαγγελματία για τον οποίο ενδιαφέρονται, καθώς και για την εμπειρία του στην ολοκλήρωση μίας συνεργασίας επιπέδου. Τέλος, κατά την επίσκεψή τους εκεί,  να ζητήσουν να δουν πολλές ολοκληρωμένες φωτογραφήσεις και όχι μόνο μεμονωμένες εικόνες.  Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πιο ξεκάθαρα τον τρόπο προσέγγισης του καθενός.

Yes I do Color stories + the kid 11

Yes I do Color stories + the kid 2

Yes I do Color stories + the kid 20

Yes I do Color stories + the kid 12

Let’s play a game:

Γαμήλια φωτογραφία ή βάφτιση; Και τα δύο. Με διάθεση για υπερβάσεις και clind’oeil !

 Έγχρωμη ή ασπρόμαυρη φωτογραφία; Οι δυνατές εικόνες πρέπει να διατηρούν το μυστήριό τους. Κρύβουν πάντα ένα μυστικό. Αυτό δεν έχει χρώμα, μα ψυχή. Οι δυνατές εικόνες σε κτυπούν στο στομάχι και δεν τις ξεχνάς ποτέ.

Yes I do Color stories + the kid 5

Yes I do Color stories + the kid 14

 3 στοιχεία στα οποία λες Yes I do.

α. Στα παθιασμένα φιλιά

β. Στο καλό κόκκινο κρασί

γ. Στο μεγάλο ρίσκο που λέμε Αιγαίο

3 στοιχεία στα οποία λες No I don’t.

α. Στις απομιμήσεις

β. Στα πλαστικά λουλούδια

γ. Στην αγένεια και την έλλειψη σεβασμού

Yes I do Color stories + the kid 4

Yes I do Color stories + the kid 18

Yes I do Color stories + the kid 19

Στοιχεία επικοινωνίας με την Colorstories+the kid images by Nikiforos

Facebook https://www.facebook.com/colorstories

Site http://www.colorstories.gr/

Τηλέφωνο / fax: + 30 210 8104084

Email: colorstories@gmail.com

Διεύθυνση: Α. Κύπρου 12Α, Μοσχάτο, Αθήνα ,Τ.Κ 18346

(όπισθεν ΗΣΑΠ Καλλιθέας, πολύ κοντά στην ΑΣΚΤ)

Showrooms Ανω Βούλα, Κηφισσιά -Κατόπιν ραντεβού. Τ. 6977122721

Δες επίσης τα tips της ομάδας colorstories+the kid by Nikiforos για τους φθινοπωρινούς & χειμερινούς γάμους εδώ

Yes I do Color stories + the kid 7

Yes I do Color stories + the kid 16

Yes I do Color stories + the kid 3

 

Από την Αργυρώ Γιακούμα