Για την ομάδα της Cine Faces το να κάνεις βίντεο είναι Τέχνη, όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν! Για αυτό το λόγο και ασχολούνται με την βιντεογράφηση γάμων και όχι μόνο…Για εκείνους η κάθε λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και προσπαθούν να “αποδώσουν” ή αλλιώς να μαγνητοσκοπήσουν την πιο όμορφη στιγμή του κάθε ζευγαριού με κινηματογραφική ματιά και άποψη! Εμείς μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο της ομάδας της cinefaces.com, Νίκο Βαμβακίδη και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, ώστε το βίντεο του γάμου σας να είναι η καλύτερη ταινία που έχετε δει ποτέ ικανή να πάρει γιατί όχι και Όσκαρ!

Yes I do Cinefaces Vamvakidis 3

Νίκο, πώς προέκυψε η Cine Faces; 

Επειδή όλα  τα μέλη της Cinefaces προερχόμαστε από το χώρο της τηλεόρασης και της διαφήμισης, μπορούσαμε πολύ εύκολα να σκεφτούμε τους τρόπους τεχνικά αλλά και σεναριακά, ώστε να δημιουργήσουμε βίντεο που διαφέρουν. Ξεκινήσαμε λοιπόν εδώ και μερικά χρόνια να καταγράφουμε με το δικό μας, προσωπικό στυλ ο καθένας, γάμους σε ολόκληρη τη χώρα και στη συνέχεια και στο εξωτερικό δημιουργώντας αυτό που εμείς  αποκαλούμε fine art projects”.

Γιατί μόνο βίντεο και όχι και φωτογραφία;

Γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικές ειδικότητες και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια και στα wedding projects η φωτογραφία διαχωρίζεται από τη βιντεοσκόπηση.

Πόσο δύσκολος είναι ο τομέας της βιντεογράφησης; Ειδικά όταν πρόκειται για γάμους;

Η βιντεογράφηση είναι μια απαιτητική δουλειά, για την οποία χρειάζεται να συνδυάζεις τεχνική γνώση και καλλιτεχνική ματιά. Βασική διαφορά σε ένα τηλεοπτικό γύρισμα και στη βιντεογράφηση ενός γάμου είναι, ότι στο γάμο δεν μπορείς να… «ξαναπάς τη σκηνή». Με απλά λόγια σε ένα μυστήριο δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία! Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, με τα αντανακλαστικά σε εγρήγορση για να καταγράψεις τα μοναδικά στιγμιότυπα κάθε γάμου.

Τι έχει αλλάξει πιστεύετε στο κομμάτι του wedding videography. Ποιες οι αλλαγές στον τρόπο «στησίματος» μιας βιντεογράφησης γάμου σε σχέση με το παρελθόν;

Επί σειρά ετών τα βίντεο γάμου θύμιζαν κατά πολύ τη λογική του… φασόν. Έχει τύχει σε όλους, νομίζω, να επισκεφτούν φίλους για να δουν το dvd του γάμου τους και να καταλήγουν σε έναν καναπέ έτοιμοι να τους πάρει ο ύπνος, μετά τα 5 πρώτα λεπτά προβολής!  Πάνω-κάτω τα ίδια αμοντάριστα σχεδόν πλάνα του μυστηρίου, λίγα γραφικά, λίγη μουσική κι ένα βίντεο που θύμιζε κακέκτυπο βιντεοταινίας των 80΄s. Τα τελευταία χρόνια όμως η λογική των wedding videos αλλάζει. Οι λήψεις είναι πλέον πολύ πιο προσεγμένες και το τελικό αποτέλεσμα είναι βίντεο που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες.

Τα ζευγάρια πλέον έχουν την τάση να φτιάχνουν και pre wedding ή afterwedding clips; Πώς το δικαιολογείτε εσείς αυτό και συνήθως τι τους προτείνετε;

Ένα ανεξάρτητο γύρισμα πριν ή μετά την ημέρα του γάμου μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα το ζευγάρι, να προσθέσουμε πλάνα από τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, σε διαφορετικές τοποθεσίες, ώστε να δημιουργήσουμε στη συνέχεια ένα wedding video που να αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να αφουγκράζεσαι τους ανθρώπους που έχεις απέναντι σου για να τους προτείνεις αυτό που τους ταιριάζει. Με αυτή την έννοια θα λέγαμε μάλλον πως οι προτάσεις μας σε κάθε ζευγάρι συν-διαμορφώνονται. Για παράδειγμα για κάποια ζευγάρια δημιουργούμε ένα ξεχωριστό, κινηματογραφικό trailer, βασισμένο σε σενάριο που περιγράφει, είτε τη γνωριμία τους, είτε την πρόταση γάμου ή κάτι άλλο, για να το προβάλλουν την ημέρα του γάμου τους, πριν την είσοδο τους στο χώρο της δεξίωσης.

Yes I do Cinefaces Vamvakidis 2

 Ποιο είναι το λάθος που κάνουν τα ζευγάρια από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας;

Όλα τα ζευγάρια θέλουν την ημέρα του γάμου τους τα πάντα να είναι ακριβώς, όπως τα έχουν ονειρευτεί και σχεδιάσει. Ωστόσο μερικές φορές αγχώνονται τόσο πολύ, ώστε να είναι όλα τέλεια που… ξεχνούν να απολαύσουν τις στιγμές. Αν δε, τύχει και κανένα απρόοπτο κυριολεκτικά πανικοβάλλονται! Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουν – και πιστέψτε με είναι δύσκολο- να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μην στέκονται στις λεπτομέρειες και να σκέπτονται πως αυτή είναι η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής τους και δικαιούνται να την απολαύσουν!

Ποια η διαδικασία που ακολουθείτε με το εκάστοτε ζευγάρι που σας αναθέτει την βιντεογράφηση του γάμου του;

Επειδή η προσωπική επαφή, η επικοινωνία και η οικειότητα με το ζευγάρι παίζει καθοριστικό ρόλο στο video, φροντίζουμε πάντα όλα τα μέλη της ομάδας να γνωριστούν με τους μελλόνυμφους πριν το γάμο, ώστε η πρώτη επαφή να μην είναι στο σπίτι ή στα σκαλιά της εκκλησίας. Επιπλέον θα συζητήσουμε αναλυτικά όλα όσα έχουν σκεφτεί και θα ήθελαν για το video τους, από το στυλ του γάμου που έχουν επιλέξει να κάνουν μέχρι και τα μουσικά τους ακούσματα!

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» για το τέλειο αποτέλεσμα στο βίντεο γάμου; Έχει να κάνει με το τι είδους γάμος είναι π.χ σε νησί, στην εκκλησία ή στο δημαρχείο;

Σίγουρα ένα όμορφο location μπορεί να δώσει εντυπωσιακά πλάνα, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Στη CineFaces πιστεύουμε πως το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο video είναι να αποτυπώσουμε τη μοναδικότητα του κάθε ζευγαριού, τα συναισθήματα αυτής της ιδιαίτερης ημέρας και να «αιχμαλωτίσουμε» εκείνα τα μικρά, σχεδόν ανεπαίσθητα στιγμιότυπα που κάνουν κάθε γάμο ξεχωριστό.

Δώστε μερικά tips για την επιλογή του σωστού βιντεογράφου. Τι να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε;

Θα δώσω ένα που θεωρώ ότι είναι και το πιο βασικό όλων : Μην αφήσετε την επιλογή βιντεογράφου για την τελευταία στιγμή!

Τι είναι εκείνο το οποίο σας διαφοροποιεί;

H μακρά… «θητεία» μας στο χώρο της τηλεόρασης και τα δεκάδες διαφορετικά projects στα οποία έχουμε συμμετάσχει αποτελούν σίγουρα πλεονέκτημα. Επιπλέον, επειδή όλα  τα μέλη της Cinefaces προερχόμαστε από το χώρο της τηλεόρασης και της διαφήμισης, μπορούσαμε πολύ εύκολα να σκεφτούμε τους τρόπους τεχνικά και σεναριακά, ώστε να δημιουργήσουμε βίντεο που διαφέρουν.

Η δουλειά σας με 3 λέξεις…

Μπορώ και με 2 (γέλια). Απλά συναρπαστική.

Η πιο συγκινητική και η πιο περίεργη στιγμή της μέχρι τώρα πορεία σας.

Είναι μαγικό να καταγράφεις στιγμές από την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής δύο ανθρώπων. Κάθε γάμος είναι από μόνος του ένα γεγονός, που προσφέρει αναρίθμητες στιγμές συγκίνησης.  Αυτό που πάντα μας συγκινεί όμως, είναι οι αντιδράσεις των ζευγαριών όταν βλέπουν το video. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια νύφη που με πήρε τηλέφωνο κλαίγοντας και δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγε. Στην αρχή αιφνιδιάστηκα αλλά όταν ηρέμησε λίγο κατάλαβα πως ήταν δάκρυα χαράς κι ευγνωμοσύνης για το video που τους είχαμε παραδώσει! Από τις πιο περίεργες και αγχωτικές στιγμές ήταν, όταν λόγω ακύρωσης πτήσης παραλίγο να χάσουμε έναν γάμο! Τελικά προλάβαμε κάνοντας τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3 ώρες και 10 λεπτά!

Σε τι λέτε Yes I do και σε τι No I don’t΄;

Στη CineFaces λέμε No I don΄t στην προχειρότητα και Yes I do σε κάθε νέα πρόκληση !

Yes I do Cinefaces Vamvakidis 1

 

Για να δείτε δείγματα δουλειάς της CineFaces.com μπείτε στο κανάλι τους στο Vimeo εδώ 

Στοιχείa επικοινωνίας με την Cinefaces.com

Για το site της Cine Faces μπείτε εδώ  ενώ για να λαμβάνετε όλα τα updates από το Facebook μπείτε εδώ 

 

Από την Αργυρώ Γιακούμα