Για εμάς η κατηγορία των φωτογράφων είναι πολύ σημαντική. Γιατί μαζί τους μπορείς να περάσεις άπειρες ώρες δουλειάς, γιατί είναι εκείνοι που θα απαθανατίσουν και θα αποτυπώσουν την κίνηση και το συναίσθημα σε μια εικόνα. Ο Άγγελος Μπαφατάκης είναι ο φωτογράφος του  Yes I Do – FreePressVol.3. Η φωτογραφία για εκείνον υπήρχε στο μυαλό του από τα δέκα του χρόνια, παρόλο που στο ενδιάμεσο τον κέρδισε ο χώρος του marketing και της διαφήμισης. Σήμερα, ακολουθεί το παιδικό του όνειρο και απαθανατίζει τις πιο όμορφες στιγμές των ανθρώπων.

Yes I do Aggelos Bafatakis 1

 “Από 10 χρονών έπαιρνα τη Minolta του πατέρα μου και τραβούσα φωτογραφίες. Το marketing με κρατούσε κοντά στο αντικείμενο αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, έτσι τα τελευταία 3 χρόνια έκανα το μεγάλο βήμα επιστροφής στη μεγάλη μου αγάπη, τη φωτογραφία”.

 “Η φωτογραφία για μένα είναι η προσπάθεια υλοποίησης της αισθητικής μου, μια επιλεκτική απόδοση της πραγματικότητας δηλαδή. Όταν οι φωτογραφίες μου σημαίνουν κάτι και για τους άλλους, η ικανοποίηση είναι τεράστια”, μας λέει.

Yes I do Aggelos Bafatakis 11

 ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΜΗΛΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ….

Η γαμήλια φωτογραφία είναι από τα πιο δύσκολα είδη αλλά σε αποζημιώνει στο αποτέλεσμα. Έχει τη διπλή ταυτότητα ρεπορτάζ/τέχνη. Από τη μια κυνηγάς το στιγμιότυπο, από την άλλη το ζευγάρι θέλει να δει κάτι περισσότερο από τη ρεαλιστική απεικόνιση μιας ωραίας στιγμής: πρέπει να έχει ύφος και στυλ στην απόδοση. Δεν φτάνει δηλαδή να “έχεις” το στιγμιότυπο, πρέπει να το απογειώσεις. Αυτό είναι πραγματικά απαιτητικό με δεδομένο ότι έχεις πολλά γεγονότα να συμβαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για μένα κλειδί στη φωτογράφιση του ζευγαριού είναι η γνωριμία και η εξοικείωση. Όσο καλύτερα γνωριστούμε με το ζευγάρι, τόσο πιο χαλαροί είναι με την παρουσία μου, τόσο πιο πολύ “αφήνονται” μπροστά μου, οπότε και έχω καλύτερη πρόσβαση στα συναισθήματα και τις στιγμές τους.

 Δείτε αρκετά portfolio ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε τη δημιουργικότητα από την έτοιμη συνταγή και το κλισέ και μετά επιλέξτε 2-3 φωτογράφους που σας άρεσε η δουλειά τους. Αυτούς πρέπει να τους συναντήσετε από κοντά και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτόν που θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.

 Yes I do Aggelos Bafatakis 5

Oι φωτογραφίες σου χαρακτηρίζονται από «κίνηση» και «συναίσθημα», στοιχεία που είναι γενικά δύσκολο να αποδοθούν φωτογραφικά. Πιστεύεις ότι αυτό έχει να κάνει με την ίδια τη «φύση» των μυστηρίων όπως είναι ο γάμος και η βάπτιση;

Χαίρομαι που αναγνωρίζεις αυτά τα στοιχεία γιατί είναι ηθελημένο. Με ενδιαφέρει πολύ οι φωτογραφίες να αιχμαλωτίζουν το συναίσθημα της στιγμής, ακόμα κι αν τα πρόσωπα δεν φαίνονται στην πιο glossy στιγμή τους. Μάτια κλειστά δυνατά από χαρά, στόμα που σφίγγεται για να μην ξεσπάσει σε κλάμα συγκίνησης, αυτές είναι μοναδικές στιγμές που κυνηγάω όσο και το χαμόγελο ή το πηγαίο γέλιο ευτυχίας. Η κίνηση και το συναίσθημα είναι για μένα κλειδί στις φωτογραφίες γιατί δημιουργούν μοναδικές εντάσεις που δεν αναπαράγονται, ζουν για λίγο και θέλω να είμαι εκεί για να τις κρατήσω ζωντανές.

 Yes I do Aggelos Bafatakis 12

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ…

Ο καιρός είναι καθοριστικός για τη φωτογράφιση, ειδικά όταν δεν είναι εύκολα προβλέψιμος. Το καλοκαίρι η βασική δυσκολία είναι η ζέστη που προκαλεί εφίδρωση (και στο ζευγάρι αλλά και στο φωτογράφο!) και το χειμώνα το κρύο κάνει δυσκολότερη τη φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά για τη νύφη. Πρέπει κανείς να έχει πάντα plan B ή και C για να είναι βέβαιος ότι θα καλύψει κάθε ενδεχόμενο. Μου έχει τύχει να ξεκινάμε μυστήριο με πεντακάθαρο γαλανό ουρανό και να βγαίνουμε από την εκκλησία με ομπρέλες λόγω καταρρακτώδους βροχής. Πρέπει να είναι κανείς πάντα έτοιμος να αυτοσχεδιάσει!

Yes I do Aggelos Bafatakis 6

 Yes I do Aggelos Bafatakis 13

Λέω Yes I do σε:

Μεγάλες αγάπες.

Όμορφες στιγμές.

Δυνατό γέλιο.

Λέω No I Don’t σε:

Κανόνες & κλισέ.

Δήθεν.

Copy/paste.

Yes I do Aggelos Bafatakis 9

Photos: Άγγελος Μπαφατάκης

Site: aggelosbafatakis.wix.com/abphotography

Facebook: AggelosBafatakisPhotography

Instagram: abafatak

Μπορείς να διαβάσεις την συνέντευξη του Άγγελου και στο 3ο τεύχος του Yes I Do free press, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ

BAFATAKIS

Από την Αργυρώ Γιακούμα