Θέλει τα νυφικά που σχεδιάζει να έχουν τη σφραγίδα της και μπορούμε χωρίς αμφιβολία να πούμε ότι το έχει πετύχει εδώ και πολλά χρόνια! Οι bridal -και όχι μόνο- δημιουργίες της καταξιωμένης σχεδιάστριας Βάσιας Τζοτζοπούλου έχουν στο επίκεντρο τη γυναίκα, αντλούν έμπνευση από εκείνη, φτιάχνονται στην κυριολεξία πάνω σε εκείνη και αναδεικνύουν τη μοναδική προσωπικότητά της. Χωρίς ποτέ να κάνει εκπτώσεις στις πρώτες ύλες και κυρίως στο όραμά της, δημιουργεί με έναν μαγικό τρόπο – όπως εξομολογείται στο Yes I Do – αιθέρια νυφικά που διακρίνονται για την κομψότητα, τον διάχυτο ρομαντισμό και την άψογη εφαρμογή τους. Η συζήτηση μαζί της είναι πάντα απολαυστική, όταν όμως συνοδεύεται από τη νέα της bridal συλλογή με τίτλο «Choreography» δεν μπορεί παρά να μας κάνει να ανυπομονούμε να τη διαβάσουμε!

Κυρία Τζοτζοπούλου, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα νυφικά που σχεδιάζετε έχουν κάτι αιθέριο, ονειρικό, κάτι έξω από τα συνηθισμένα… Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο μοναδικά;

Πάντα ήθελα ό,τι σχεδιάζω να έχει τη σφραγίδα μου, το προσωπικό μου στιλ, να είναι αναγνωρίσιμο. Θέλω όταν βλέπουν ένα νυφικό μου να λένε «αυτό είναι της Βάσιας Τζοτζοπούλου». Θεωρώ ότι αυτό που κάνει τα νυφικά που σχεδιάζω να διαφέρουν, είναι ότι δεν παρεκκλίνω ποτέ από τον στόχο μου, δεν επηρεάζομαι από τις τάσεις ή το τι κυκλοφορεί στην αγορά. Μένω πιστή στο δικό μου όραμα και στο πώς βλέπω εγώ την κάθε νύφη, την κάθε γυναίκα.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα νυφικά μου είναι η κίνηση. Μου αρέσει στα ρούχα να υπάρχει κίνηση, να περπατάς και τα υφάσματα να κινούνται γύρω σου. Δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα μιας νύφης «στριμωγμένης» μέσα στο νυφικό. Θέλω να διαγράφεται η φιγούρα της, η προσωπικότητά της. Αγαπώ επίσης πάρα πολύ το μετάξι και τις γαλλικές δαντέλες. Χρησιμοποιώ μόνο μετάξι και πολύ σπάνια βαμβάκι, δεν ξέρω τι σημαίνει πολυέστερ και δεν θα ήθελα να μάθω ποτέ.

Έχετε διανύσει μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της μόδας. Πώς παραμένετε τόσο δημιουργική; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την έμπνευσή σας;

Η δημιουργικότητα νομίζω ότι είναι κάτι που ένας άνθρωπος το έχει ή δεν το έχει. Δεν περιορίζεται μόνο σε έναν κλάδο. Για εμένα πηγή έμπνευσης είναι κυρίως τα υφάσματα. Τα αγαπώ πολύ. Όταν τα βλέπω ή τα αγγίζω, με οδηγούν στο τι θα πρέπει να κάνω με το καθένα ξεχωριστά. Άρα, από τα πρώτα πράγματα που με εμπνέουν είναι η πρώτη ύλη. Έπειτα, υπάρχουν και πιο απλά όπως κάτι που μπορεί να σκεφτώ καθώς περπατάω στον δρόμο, να εμπνευστώ ένα ρούχο από έναν πίνακα σε ένα μουσείο, μια ταινία, μια ηρωίδα ενός έργου, ένα βιβλίο… Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, νομίζω ότι όλα ξεκινούν από μία αίσθηση, αυτή που θέλω να αποτυπώσω πάνω σε ένα ρούχο.

Η δημιουργία ενός ρούχου έρχεται μαγικά, από μόνη της… Ποτέ δεν έχω πει ότι τώρα θα σχεδιάσω ένα νυφικό. Πιάνω τα υφάσματα και παίζω μαζί τους, κάνω μουλάζ. Σκέφτομαι τύπους γυναικών, φαντάζομαι τι θα ήθελα να αποπνέει κάθε ρούχο κι έτσι, σιγά σιγά, το φτιάχνω. Πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορώ να φτιάξω ένα ρούχο πάνω σε ένα μπούστο, σε μια κούκλα, όπως κάνουν οι περισσότεροι σχεδιαστές. Θέλω ένα πραγματικό σώμα, ένα γυναικείο σώμα… Όλα μου τα ρούχα τα στήνω πάνω σε έναν άνθρωπο. Ίσως να μου λείπει αυτό το ταλέντο, ίσως πάλι να γίνεται γιατί έχω ανάγκη να βλέπω παντού τη γυναίκα, το σώμα της μέσα στα υφάσματα, μέσα στο ρούχο την ώρα που το φτιάχνω. Αυτό με οδηγεί, αυτό με εμπνέει.

Είστε απόφοιτος Δραματικής Σχολής και έχετε αρκετά χρόνια καριέρας ως ηθοποιός στο βιογραφικό σας. Πώς η υποκριτική ενσωματώνεται στις bridal δημιουργίες σας;

Δεν νομίζω ότι η υποκριτική την οποία έχω σπουδάσει ενσωματώνεται μέσα στα ρούχα μου, στα νυφικά μου. Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι με έχει επηρεάσει και με έχει βοηθήσει πολύ, γιατί μπορώ να αποστασιοποιούμαι, να βλέπω τα πράγματα σαν να είμαι θεατής. Είμαι ένας άνθρωπος με πάρα πολλή φαντασία και σίγουρα αυτό που σπούδασα την ανέπτυξε περισσότερο. Μπορώ να κλείσω τα μάτια και να δω τη φιγούρα μιας γυναίκας, να δω πώς θα ήθελα να είναι ντυμένη, κυρίως όμως αυτό που με βοηθάει πάντα στα νυφικά μου είναι αυτό που θέλω να αποπνέουν. Από εκεί ξεκινάω. Να αποπνέουν θηλυκότητα, ρομαντισμό, δυναμικότητα. Αν δεν έχω αυτή τη γυναικεία φιγούρα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Γι’ αυτό και δεν έχω καθίσει ποτέ με ένα μολύβι και ένα χαρτί να σχεδιάσω ένα ρούχο. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, δεν ξέρω πώς γίνεται. Μπορεί να έχω πάρει μολύβι και χαρτί και να έχω κρατήσει σημειώσεις για το πώς θα ήθελα να είναι μια γυναικεία φιγούρα ή τι θα ήθελα να φοράει. Αλλά για να το φτιάξω αυτό, πρέπει οπωσδήποτε μπροστά μου να έχω τα υφάσματα και έναν άνθρωπο, μια γυναίκα, ώστε κάνοντας μουλάζ πάνω της να ολοκληρωθεί σιγά σιγά αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Από τις νυφικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα σεζόν, ποια είναι εκείνη που σας εκφράζει περισσότερο;

Για εμένα τα νυφικά είναι κάτι διαχρονικό. Σίγουρα μπορεί να επηρεάζομαι από τις τάσεις κάθε εποχής αλλά δεν τις ακολουθώ πιστά. Παρόλα αυτά, αυτό που βλέπω ότι επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι η απλότητα. Η νέα γενιά δεν θέλει την υπερπαραγωγή, θέλει κάτι πιο γήινο. Και επίσης υπάρχει μια νέα τάση που είναι πιο minimal, πιο λιτά νυφικά, πιο αέρινα, classy λευκά φορέματα.

Πόσο challenging είναι να σχεδιάζετε νυφικά που ακολουθούν τα τελευταία trends αλλά παραμένουν και διαχρονικά;

Θεωρώ ότι αυτό που κάνει τα νυφικά μου σύγχρονα αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικά είναι ότι αφουγκράζομαι τις τάσεις της κάθε εποχής, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν και προσαρμόζω τα νυφικά και την αισθητική μου πάνω σε αυτά. Δεν κάνω ποτέ εκπτώσεις στα υλικά μου, δηλαδή στις πρώτες ύλες, ούτε στο όραμά μου. Δεν θα κάνω ποτέ κάτι επειδή είναι στη μόδα ή επειδή έχει περισσότερη ζήτηση από κάτι άλλο. Αυτό που κάνω πάντα είναι αυτό που μου αρέσει, που με κάνει χαρούμενη. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι μόνο για τα χρήματα ή μόνο για τη δόξα.

Ποια 3 χαρακτηριστικά είναι κοινά στις νυφικές δημιουργίες σας;

Τα νυφικά μου είναι κυρίως πολύ ελαφριά, τα φοράς και νιώθεις άνετα. Μπορείς να κινηθείς μέσα σε αυτά. Είναι αέρινα, έχουν άψογη ραφή, είναι φτιαγμένα από πολύ καλής ποιότητας υλικά και με πολλή προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Γενικά σαν άνθρωπος είμαι perfectionist, είμαι πολύ απαιτητική όχι μόνο από τους άλλους αλλά πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό μου

Θα λέγατε ότι το στιλ σας έχει αλλάξει από τότε που ξεκινήσατε την καριέρα σας ως σχεδιάστρια;

Δεν θεωρώ ότι το στιλ μου έχει αλλάξει, αλλά έχει εξελιχθεί. Σίγουρα έχει προσαρμοστεί στα σημεία των καιρών και ευτυχώς, γιατί είναι πολύ ωραίο πράγμα μεγαλώνοντας και καθώς περνούν τα χρόνια να εξελίσσεσαι, να μην είσαι εγωιστής, να βλέπεις κάποια πράγματα που ίσως ήταν λάθος και να προσπαθείς να τα διορθώσεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο γενικά να καλλιεργείς την αισθητική σου. Η αισθητική για εμένα είναι κάτι που καλλιεργείται.

Μιλήστε μας για τα bridal σχέδια πάνω στα οποία δουλεύετε αυτή την περίοδο…

Φέτος έχω κάνει για πρώτη φορά μια δεύτερη σειρά που αποτελείται από πιο minimal, πιο απλά νυφικά. Από λευκά φορέματα που μπορούν να φορεθούν σε έναν πιο χαλαρό γάμο, ή ακόμα και στο δημαρχείο. Η πρώτη μου σειρά σίγουρα δεν παρεκκλίνει από αυτό που είμαι και περιλαμβάνει αέρινα νυφικά με κίνηση, από μετάξι, δαντέλες, διαφάνειες, που αφήνουν να προβάλλεται η γυναίκα που τα φοράει. Ωστόσο, αυτό που τα χαρακτηρίζει ίσως περισσότερο είναι μια πιο fashion πινελιά, μια πιο stylish διάθεση θα έλεγα.

Ξεναγήστε μας στο ατελιέ σας… Πώς περνάτε μια ημέρα εκεί;

Μια ημέρα στο ατελιέ… τεράστιοι πάγκοι, ράφια με πολλές δαντέλες, τόπια με υφάσματα, γυναίκες που απλικάρουν στο χέρι – τα περισσότερα νυφικά μου είναι φτιαγμένα στο χέρι, χρησιμοποιούμε ελάχιστα τη γαζωτική μηχανή – τρέσες δεξιά και αριστερά, κομμάτια από υφάσματα που περιμένουν να κοπούν και να γίνουν ρούχο, και πάντα μουσική. Μουσική, πολύ φως και πολύ καλή διάθεση.

Το μυστικό της επιτυχίας – αν μπορώ να μιλήσω για επιτυχία – οφείλεται κατά 50% σε εμένα και κατά 50% στην οικογένειά μου, δηλαδή στην ομάδα μου στο ατελιέ. Πορευόμαστε μαζί πάρα πολλά χρόνια και χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχα φτάσει εδώ που έφτασα και δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω κανένα από τα νυφικά που τριγυρνούν μέσα στο μυαλό μου. Είμαι ευγνώμων απέναντί τους, είμαι ευγνώμων που έχω τόσο εξαιρετικούς συνεργάτες. Μας δένει πλέον μια σχέση όχι μόνο συνεργασίας, θα μπορούσα να πω – τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά – ότι τους αγαπώ αληθινά και θα ήθελα, όπως πολύ συχνά τους λέω, να πάρουμε όλες μαζί σύνταξη!

Έχετε επιμεληθεί την εμφάνιση πολλών διάσημων Ελληνίδων, σχεδιάζοντας για εκείνες πραγματικά υπέροχες δημιουργίες. Υπάρχει κάποια στιγμή που ξεχωρίζετε; Που τη θυμάστε πιο έντονα;

Θυμάμαι έντονα πολλές στιγμές, όχι μόνο με διάσημες κυρίες αλλά με διάφορες γυναίκες που βρέθηκαν στον δρόμο μου και με εμπιστεύτηκαν. Πολύ συγκινητικές στιγμές… Μια μητέρα νύφης μου έγραψε μέχρι και γράμμα! Ναι, ήρθε στο ατελιέ φάκελος με γραμματόσημο από μια γυναίκα που μου έγραψε για να με ευχαριστήσει που έκανα τόσο ευτυχισμένη την κόρη της την ημέρα του γάμου της. Γαμπροί που έρχονται και μου φιλούν το χέρι για να με ευχαριστήσουν που φρόντισα το κορίτσι τους, πατεράδες που με αγκαλιάζουν και μου λένε ότι μου εμπιστεύονται το παιδί τους γι’ αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα, νύφες που μου στέλνουν στο Instagram φωτογραφίες με υπερηχογράφημα για να δω ότι περιμένουν παιδί. Αυτή η δουλειά δίνει τόσο έντονες στιγμές συγκίνησης, έχω τόσα πολλά να θυμάμαι… Είμαι πολύ τυχερή που την κάνω! Αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω μία στιγμή με κάποια διάσημη Ελληνίδα, είναι όταν είδα για πρώτη φορά ένα ρούχο μου στη σκηνή του Ηρωδείου. Το είχα σχεδιάσει για την κυρία Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ήταν μια πολύ ανατριχιαστική στιγμή και χαίρομαι πολύ για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου δόθηκε.

Ποιο είναι το προσωπικό σας style icon όλων των εποχών;

Εδώ μάλλον θα σας απογοητεύσω γιατί δεν έχω ένα συγκεκριμένο style icon. Με έχουν εμπνεύσει πάρα πολλές γυναίκες κατά καιρούς, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, και όχι απαραίτητα διάσημες. Μάλλον θα έλεγα ότι style icon είναι κάθε γυναίκα που έχει προσωπικό στιλ, καθώς για εμένα το στιλ δεν είναι μόνο το ντύσιμο, είναι στάση ζωής. Είναι ο τρόπος που κινούμαστε, που μιλάμε, που συμπεριφερόμαστε. Για εμένα το στιλ και η κουλτούρα είναι πράγματα αλληλένδετα.

Κοιτάζοντας πίσω στη γυναίκα που ήσασταν όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας ως σχεδιάστρια, τι θα της λέγατε;

Θα της έλεγα αυτό που μου έλεγε πάντα ο μπαμπάς μου: «Άνοιξε τα φτερά σου, άνοιξέ τα όσο πιο πολύ μπορείς και πέτα!». Μην επηρεάζεσαι από τις μικρότητες, μη σε κρατάνε πίσω, να κοιτάς πάντα μπροστά! Να κοιτάς τα μεγάλα, τα σπουδαία, τους ανθρώπους που προπορεύονται. Να τους θαυμάζεις, να μην προσπαθείς να τους φέρεις στα μέτρα σου αλλά να τους φτάσεις. Να ανέβεις κι εσύ, να μπορείς να σταθείς δίπλα τους.

 

CREDITS

Designer: Vasia Tzotzopoulou

Photographer: Andreas Sellinidis

Makeup & Hair: Yiannis Siskos, D-Tales Creative Agency

Video Content: Alerian Photography

Jewelry: Elena Votsi

Models: Agencia Models

Venue: Mona Athens

RELATED POSTS

Vasia Tzotzopoulou | Η Ελληνίδα σχεδιάστρια που γράφει τους δικούς της κανόνες στο bridal dressing, εξυμνώντας τη μοναδικότητα και την ελευθερία του να είσαι ο εαυτός σου

Το όραμα της Βάσιας Τζοτζοπούλου είναι ξεκάθαρο και το 2023: Ανεπιτήδευτα, κομψά νυφικά με διαχρονική αισθητική...

LE MARIAGE | Η πρώτη wedding collection του Jacquemus απευθύνεται σε ultra chic νύφες, γαμπρούς… ακόμα και καλεσμένους!

Η καμπάνια του Γάλλου σχεδιαστή αποτυπώνει το απόλυτο καλοκαιρινό γαμήλιο πάρτι.

Celebrating 10 years Yes I Do | Γιορτάζουμε 10 χρόνια με ένα επετειακό ΑΙ τεύχος!

Το cover story του ανοιξιάτικου τεύχους του Yes I Do δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον ταλαντούχο Κώστα Σπαθή.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press