Όταν έγινε μητέρα έδωσε σιωπηρή υπόσχεση στον γιο της να τον κάνει περήφανο. Αυτό και δυο άλλες καθόλου τυχαίες συγκυρίες, την οδήγησαν στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Make-A-Wish Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος. Με την ευκαιρία της έναρξης της συνεργασίας του Yes I Do με τον Οργανισμό, για την οποία είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, μιλήσαμε με τη Σάντρα Ζαφειρακοπούλου για ανθρώπους, αξίες και Ευχές με έψιλον κεφαλαίο, γιατί στο Make-A-Wish οι Ευχές είναι ιερές και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται. Διαβάστε τις απαντήσεις της και αφήστε τα δάκρυα συγκίνησης να τρέξουν ελεύθερα. Συνέβη σε όλους μας…

Είστε από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να πουν πως ασκούν λειτούργημα. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Ευτυχώς δεν είμαι από τους λίγους. Είναι πολλοί αυτοί που ασκούν λειτούργημα. Και χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους καταφέρνουμε να επιβιώνουμε και ίσως και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Οπότε εάν πρέπει να απαντήσω… θα απαντήσω πως νιώθω άπειρη τιμή. Και, βέβαια, νιώθω πολύ «λίγη» όταν αναλογίζομαι, τόσο τις ανάγκες του κόσμου, όσο και την προσφορά άλλων ανθρώπων, που είχα την τύχη να συναντήσω στο διάβα μου στον κόσμο των Ευχών. Όταν πρωτάρχισα να ασχολούμαι ένιωσα περηφάνια και χαρά. Αυτά τα συναισθήματα πολύ γρήγορα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Ήταν σαν να διψούσα για μια ωραία παραλία και να ήθελα να μαζέψω κοχύλια (αγαπημένη παιδική μου ασχολία), να τη βρήκα και μετά να άρχισα να βλέπω πως τα κοχύλια είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούσα ποτέ να τα συλλέξω όλα. Κι η περηφάνια κι η χαρά έδωσαν τη θέση τους στην αγωνία. Αγωνία για όμορφες Ευχές, για περισσότερα παιδικά αιτήματα, για περισσότερους εθελοντές. Σήμερα πια το κυρίαρχο αίσθημα είναι τιμή. Τα υπόλοιπα έχουν ισορροπήσει μέσα μου. Η αγωνία υπάρχει πάντα αλλά είναι δημιουργική και με ωθεί στο να μην εφησυχάζω ποτέ.

Ποια είναι η στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ από τη μέχρι τώρα πορεία σας στο Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος;

Θα δυσκολευτώ να απαντήσω… Αν πω «η μέρα που πρωτοπήγα σε εκπλήρωση Ευχής», θα αδικήσω τη μέρα που επισκέφτηκα ένα τμήμα νοσοκομείου γεμάτο παιδιά αγωνιστές. Αν πω «η μέρα που ένας εθελοντής ήρθε και με ευχαρίστησε που έχει ομορφύνει η ζωή του», θα αδικήσω τη μέρα που δυο γονείς έκαναν δωρεά το επίδομα της κόρης τους στην οποία είχαμε πραγματοποιήσει Ευχή, για να καλύψουν το κόστος μιας άλλης Ευχής. Αν πω «η μέρα που ήρθα στον Οργανισμό», θα αδικήσω τη σημερινή μέρα που απαντώ στις ερωτήσεις σας και σε μια πολύτιμη δυνατότητα που μου δίνετε, να μοιραστώ το έργο μας. Αλλά θα σας πω ποια σκηνή φέρνω στον νου και ξαναζωντανεύω στην καρδιά όταν έχω ανάγκη να ηρεμήσω: την αγκαλιά ενός παιδιού που κολύμπησε με δελφίνια και ήθελε να πω ευχαριστώ εκ μέρους του σε όλους τους εθελοντές και τη δακρυσμένη ματιά μιας μάνας που είδε το παιδί της να γελά μετά από ενάμιση χρόνο όπως μου είπε.

Γιατί είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο να ασχολείται στην καθημερινότητά του με μια φιλανθρωπική οργάνωση;

Η προσφορά είναι απαραίτητη συνιστώσα της καθημερινότητάς μας. Είναι εγωιστική η ανάγκη που την υποκινεί αλλά δεν πειράζει. Τα συναισθήματα που αντλείς είναι περισσότερα από αυτά που προσφέρεις. Μία έρευνα που έγινε πρόσφατα από μια ομάδα ειδικών στη θετική ψυχολογία, αποκάλυψε πως τα αισθήματα ευτυχίας ενός γκρουπ ατόμων που κλήθηκαν να κάνουν μια καλή πράξη είχαν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτά που τους προκάλεσε η αγορά ενός πολυπόθητου αντικειμένου στα μέλη του ίδιου γκρουπ. Όταν δρούμε για τον συνάνθρωπο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με υψηλές αξίες, αποκτούμε πιο σωστή αντίληψη των όσων μας περιβάλλουν, γινόμαστε πιο δυνατοί και αναπτύσσουμε αρετές, που ίσως δεν ξέραμε καν ότι κρύβαμε μέσα μας.

Τελικά πιάνουν οι ευχές;

Φυσικά! Αρκεί να βγαίνουν από τα βάθη της καρδιάς μας και να μην «καταφεύγουμε» σε αυτές με μια μικρή αφορμή. Όλοι έχουμε ανάγκες. Όλοι έχουμε επιθυμίες. Αλλά Ευχές, ουσιαστικές και βαθιές, δεν μπορεί να είναι πολλές. Όταν φτάσουμε να τις εκφράσουμε πιστεύω ότι ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους.

Πώς αισθάνεστε για τη νέα συνεργασία με το Yes I Do

Χαρά. Αμέτρητη χαρά. Όχι μόνο γιατί είναι ένα έντυπο εξαιρετικής και σπάνιας ποιότητας, αλλά και λόγω της ομάδας που κρύβεται πίσω από αυτό. Μοιάζουμε. Είστε κι εσείς νεράιδες γιατί αφενός δεν σταματάτε σε δυσκολίες και, αφετέρου, προσφέρετε μαγευτική προσδοκία κάποιων μοναδικών στιγμών. Η Μυρτώ κι εσείς, η ομάδα της, μας αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή που ένα ξωτικό-εθελόντρια η Σίσσυ μας… μας έφερε σε επαφή. Είστε σύμμαχοί μας στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στην αύξηση των αιτημάτων (24% αύξηση από το 2016). Δεν θα το ξεχάσουμε.

Σε μία γκρίζα κι άχαρη καθημερινότητα, ήρθε το Κάνε-Μια-Ευχή και «καθάρισε» τη ματιά μου. Με έκανε να ξεχωρίζω τα σημαντικά, να είμαι ψύχραιμη στα δύσκολα, να χαίρομαι πιο πολύ στα όμορφα, να μην είμαι τόσο αυστηρή με τους ανθρώπους, να μην βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, να προσπαθώ να θυμάμαι πως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις…

Ένα μελλόνυμφο ζευγάρι μπορεί να βοηθήσει το έργο του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος…

Παραγγέλνοντας τα προσκλητήρια & τις μπομπονιέρες από τον Οργανισμό.

Κολλώντας το Αστέρι του Οργανισμού πάνω σε οποιοδήποτε άλλο προσκλητήριο έναντι μίας συμβολικής δωρεάς.

Να ενθαρρύνουν τους φίλους τους να προσφέρουν μια δωρεά στον Οργανισμό, αντί δώρου.

Να ξαναθυμηθούν το Make-A-Wish όταν γίνουν γονείς και να παραγγείλουν εκεί προσκλητήρια & μπομπονιέρες!

Όλοι μπορούμε…

Να ενισχύσουμε με δωρεά 2 ευρώ το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής.

Να στείλουμε γραπτό μήνυμα με τη λέξη WISH στο 19808.

Να υιοθετήσουμε ολικώς ή μερικώς μια Ευχή (να καλύψουμε το κόστος της)

Να κάνουμε μια δωρεά σε χρήματα ή είδος.

Να αγοράσουμε προϊόντα του Οργανισμού.

Να γίνουμε εθελοντές!

Credits

Photos: Γιώργος Μπουζάκης

Hair: 23 Hair Creations

Make up: Inglot

Location: Semiramis

Make-A-Wish Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος

διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 47, Δάφνη

τηλέφωνο: 210 9637660

site: makeawish.gr

email: info@makeawish.gr

facebook: MakeAWishGreece

instagram:  makeawish.greece