Η Κατερίνα Σωτηροπούλου είναι από αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους που έχουν καταφέρει να κάνουν το hobby τους επάγγελμα. Δεν οφείλει όμως την επιτυχία της τόσο στην τύχη, όσο στη συνέπεια και την αγάπη με την οποία υπηρετεί τη δουλειά της, και κυρίως τις αξίες και την πολιτιστική κληρονομιά που διαφυλάσσει μέσα από αυτήν. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, επιμένει στον ρομαντισμό, στους «ανθρώπινους» ρυθμούς και στο χειροποίητο, φτιάχνοντας «παπλωματένιες αγκαλιές» και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, με πρώτη ύλη πάντα το ύφασμα που τόσο αγαπά.

sotiropoulou 1

Πώς και γιατί ξεκινήσατε να ασχολείστε με χειροποίητα αντικείμενα;

Το 2006, όταν η κόρη μου ήταν ενός έτους και εγώ εργαζόμουν ως δημόσιος υπάλληλος αισθάνθηκα  την ανάγκη να ασχοληθώ ξανά (έχω ασχοληθεί με την κεραμική και το decoupage ως φοιτήτρια οικονομικής σχολής) με κάτι δημιουργικό που θα μπορούσα όμως να το κάνω στο σπίτι παράλληλα με τη φροντίδα της κόρης μου. Με εφόδιο όσα μου είχαν διδάξει οι γιαγιάδες και η μαμά μου για το κέντημα  ανακάλυψα το patchwork. Η  «Μαίρη»  και αργότερα η «Μάνια» μου δίδαξαν τις τεχνικές, και των αποτέλεσμα αυτών των μαθημάτων ήταν το 2013 να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να κάνω το hobby μου επάγγελμα.

sotiropoulou 3

Τι ακριβώς φτιάχνετε και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

Δουλειά μου είναι η κατασκευή χειροποίητων υφασμάτινων κυρίως ειδών, είτε για ειδικές περιστάσεις, όπως γάμος,  βάπτιση, παιδικό πάρτυ, baby shower, είτε χρηστικές ή διακοσμητικές δημιουργίες όπως ένα πάπλωμα , η «προίκα» ενός μωρού, ένα πανό για τον τοίχο κλπ.  Καθώς εργάζομαι ως επί το πλείστον  κατά παραγγελία, η επιλογή των υλικών, των χρωμάτων ή του θέματος προκύπτει από την συζήτηση μου με τον ενδιαφερόμενο, το ποσό που μπορεί κάποιος να διαθέσει, τις ιδιαίτερες συνθήκες ( π.χ. το φως ή το μέγεθος ενός δωματίου) , την εποχή (όταν αφορά εκδήλωση), την ηλικία και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του αποδέκτη όταν πρόκειται για δώρο. Ο χρόνος κατασκευής προσδιορίζεται ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κάθε δουλειάς.

sotiropoulou 6

Τι δεν λείπει ποτέ από το εργαστήριο σας;

Φαντασία, καλή διάθεση και η φωνή της κόρης μου να λέει «θέλω και εγώ ένα»!

sotiropoulou 8

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο από αυτά που έχετε φτιάξει;

Ένα πάπλωμα διαστάσεων 2,20 Χ 2,40 φτιαγμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι!

sotiropoulou 7

Γιατί έχει για εσάς τόση αξία το χειροποίητο;

Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη και ανατρέχοντας στα παιδικά μου χρόνια, θυμήθηκα κάποιες  εικόνες που θα με ακολουθούν πάντα…Της γιαγιάς μου στον αργαλειό, του παππού μου να συνθέτει ψηφιδωτές εικόνες από άχυρο, η μαμά μου να με μαθαίνει πλεκτό και κέντημα, ο δάσκαλος στο δημοτικό να μας μαθαίνει να φτιάχνουμε εικόνες σε χαρτί με βελόνα και κλωστή…. όλα αυτά που τα ξαναθυμάμαι μαθαίνοντάς τα στην κόρη μου…  αυτή είναι η κληρονομιά μου, γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη αξία για μένα.

sotiropoulou 9

Μπορείτε να βρείτε την Κατερίνα Σωτηροπούλου στο εργαστήριό της στη Ραφήνα (κατόπιν Ραντεβού), στο τηλέφωνο 6936881905 ή μέσω της σελίδας της στο Facebook  Κατερίνα Σωτηροπούλου , ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της “Dream on by K”.

sotiropoulou 12

Από την Εύα Ανυφαντή