Ευγενής, γλυκός, εξαιρετικά ταλαντούχος, ο Σωτήρης Τσακανίκας αφηγείται ιστορίες μέσα από τον φακό του και λούζει τις λήψεις του στο φως και το συναίσθημα, δίνοντας πάντα σε κάθε ιστορία μοναδικά ανθρώπινες προεκτάσεις.

Σωτήρη, θέλω να πάμε πίσω στον χρόνο και να θυμηθείς την πρώτη σου φωτογραφία. Τι είχες τραβήξει και γιατί;

Η πρώτη μου συνειδητή φωτογραφική προσπάθεια ήταν ένα μισοτελειωμένο σκαρί ενός ξύλινου ψαροκάικου στο καρνάγιο της Πάτρας, όπου συχνά έκανα τις βόλτες μου τα απογεύματα για να ηρεμήσω στη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Ήταν μόνο ο σκελετός του εκεί, ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα, να περιμένει υπομονετικά την ώρα που θα ξεκινήσει τις περιπέτειές του… κάτι σαν κι εμένα εκείνη την περίοδο.

Αλήθεια, πώς ήταν ο Σωτήρης μικρός; Ήσουν πάντα ένα παιδάκι που πρόσεχε το ντύσιμό του, είχε τρόπους και ήταν η ψυχή της παρέας όπως τώρα;

Ως παιδί ήμουν αρκετά ντροπαλός, δεν ήμουν η ψυχή της παρέας αλλά γινόμουν πάντα αποδεκτός από τους φίλους μου. Δεν πρόσεχα ιδιαίτερα το ντύσιμό μου, αλλά προσπαθούσα να είμαι πάντα καθαρός, με καλούς τρόπους και ευγενικός όσο μπορούσα. Πιστεύω πως με ευπρέπεια και ευγένεια μπορείς να κατακτήσεις την αριστοκρατία ανέξοδα.

Τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου όταν φωτογραφίζεις;

Όταν φωτογραφίζω, σκέφτομαι συχνά τις ιστορίες πίσω από τα πρόσωπα και τα μέρη που φωτογραφίζω. Αναρωτιέμαι για τις ζωές τους, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους. Θέλω να αποτυπώσω την αυθεντικότητα της στιγμής αλλά ταυτόχρονα να δώσω και τη δική μου οπτική/άποψη για το πώς αντιλαμβάνομαι και βλέπω εγώ τα «πράγματα».

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για εσένα εκτός από το φωτογραφικό σου ταλέντο;

Είμαι παθιασμένος με την ιστορία και την πολιτική. Θεωρώ πως όλα είναι πολιτική πριν από οτιδήποτε άλλο και η γνώση της ιστορίας είναι εξαιρετικά διδακτική. Ερμηνεύω τα γεγονότα μέσα από την ιστορία και την πολιτική της κάθε εποχής.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου άγχος;

Nα μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη δουλειά μου. Δεν προσπαθώ να κάνω πολύπλοκα και πολύ καλλιτεχνικά έργα, αλλά επιθυμώ να αποδώσω την ομορφιά μέσω της απλότητας και της αρμονίας.

Μη μου βάλεις τις φωνές, δεν θέλω να σε αγχώσω! Αλλά πώς είναι ένα τυπικό Παρασκευοσαββατοκύριακό σου τώρα το καλοκαίρι;

Σίγουρα τα ΠΣΚ είμαι απασχολημένος και με βαρύ πρόγραμμα, αλλά η εναλλαγή των προσώπων, οι διαφορετικές κουλτούρες και η ποικιλία των προορισμών ομολογώ πως τα κάνουν πολύ ευχάριστα. Έχω φωτογραφίσει γάμους κάθε κουλτούρας, από όλα τα μέρη της γης, όλων των θρησκειών και προτιμήσεων. Είναι συγκλονιστικό πόσο με έχει διαμορφώσει σαν άνθρωπο αυτό το ταξίδι. Βρίσκομαι σε έναν αέναο κύκλο όπου δίνω και παίρνω πίσω συνεχώς, διαμορφώνομαι και επιστρέφω ανανεωμένος, για να ξαναδώσω και να ξαναπάρω…

Πώς είναι να κρατάς στα χέρια σου όλες τις αναμνήσεις ενός ζευγαριού; Βάρος, τιμή, ευθύνη, ευτυχία;

Κουβαλάω μεγάλη ευθύνη να ολοκληρώσω την κάθε φωτογράφιση με όσο πιο υψηλό επαγγελματισμό μπορώ. Πιστεύω όμως πως όλα τα άλλα συναισθήματα έχουν να κάνουν με την αξία και τη σημασία που δίνει ο ίδιος ο πελάτης στις φωτογραφίες του. Αν συγκινείται εκείνος, τότε συγκινούμαι κι εγώ, αν πάλι όχι, τότε πάω παρακάτω.

Και τέλος, συμπλήρωσέ μου τα δικά σου αγαπημένα:

Αγαπημένη λήψη της ζωής σου: Ο γιος μου να παίζει με τον πρώτο μας σκύλο σε μια παραλία
Η αγαπημένη σου μηχανή είναι: Contax 645
Η πιο όμορφη ώρα της ημέρας για wedding shooting είναι: Cocktail hour
Το απόλυτο wedding trend για το 2024: Sunglasses
Το photographic trend που δεν αντέχεις άλλο: Selfies
Πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις ματάκια που βλέπουν τις λήψεις σου και δακρύζουν από χαρά: Συγκίνηση
Τι σε κάνει αληθινά ευτυχισμένο: Η αγάπη των δικών μου ανθρώπων

Instagram: @sotiris_tsakanikas

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do

που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Τα πιο καλοκαιρινά λουλούδια για τη νυφική ανθοδέσμη σας!

Αριστοκρατικές, πρωτότυπες ανθοδέσμες, με ένα touch ελληνικού καλοκαιριού!

Summer wedding | Τα 9 λάθη που κάνουν οι νύφες του καλοκαιριού

Summer…is always a good idea για έναν γάμο, όμως προσέξτε πολύ τις παγίδες του!

A new wedding era | Το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do

Βουτιά στη νέα πραγματικότητα του γάμου!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press