Βαπτιστικά ρούχα, λαμπάδες, στολισμός…Όλα υποχρεώσεις της νονάς και του νονού για ένα από τα πιο όμορφα και συγκινητικά μυστήρια, αυτό της βάπτισης. Και με το βαπτιστικό σταυρό; Μαζί με τον Λίνο και την Ευγενία Σκάρα από το κοσμηματοπωλείο Skaras Jewels κάναμε την την απαραίτητη έρευνα αγοράς για την επιλογή του ιδανικού βαπτιστικού σταυρού για όλους τους μελλοντικούς νονούς!

yes-i-do-skaras-jewels-stavroi-vaptisis.png

Λέγεται ότι ο σταυρός βάπτισης αποτελεί το “πρώτο κόσμημα του παιδιού”, εσείς τι πιστεύετε σχετικά; Πώς μπορεί ο σταυρός να αποκτήσει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί θα το φορέσει και σε μεγαλύτερη ηλικία;

Ο σταυρός δεν είναι ακριβώς το πρώτο κόσμημα του παιδιού, αν σκεφτεί κανείς τα υπέροχα φυλαχτά που δωρίζονται στο μωρό όταν γεννιέται. Είναι όμως το πρώτο κόσμημα με τέτοια αντικειμενική, συναισθηματική και συμβολική αξία. Είναι το πρώτο “ενήλικο” κόσμημα που παίρνει το παιδί και που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Καλώς ή κακώς, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα αρέσει στο παιδί να φοράει σε 20 χρόνια από τη βάπτισή του. Ένα πολύ δημοφιλές σκεπτικό είναι ότι τα κλασικά και διαχρονικά σχέδια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φορεθούν αργότερα και για μια ζωή. Κι ενώ αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας, δεν είναι λόγος να μην καταλήξουν οι νονοί σε σταυρό με μοντέρνο design. Άλλωστε η μόδα κάνει κύκλους. Σκεφτείτε τα vintage κοσμήματα που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Αν υπάρχει μία τάση η οποία φαίνεται να επικρατεί στην κατηγορία “βαπτιστικός σταυρός” τα τελευταία χρόνια, είναι τα μικρότερα μεγέθη και οι πιο minimal γραμμές. Έτσι, ανεξάρτητα από κλασικό ή μοντέρνο σχέδιο, ο σταυρός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φορεθεί για πολλά χρόνια.

Τι πρέπει να προσέχουν όλοι οι μελλοντικοί νονοί στην επιλογή του βαπτιστικού σταυρού;

Το κύριο σημείο στο οποίο χρειάζεται να δώσουν σημασία οι νονοί είναι η ποιότητα της κατασκευής. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, οπότε δώστε τους σημασία. Ελέγξτε τα φινιρίσματα ότι είναι προσεγμένα, οι πέτρες, αν υπάρχουν, ότι είναι καλοκαρφωμένες, ότι όλη η κατασκευή είναι καλοφτιαγμένη. Περισσότερο και από το υλικό του σταυρού έχει σημασία η προσοχή και η φροντίδα με την οποία κατασκευάστηκε. Και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε και την αλυσίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι αυτή που κρατάει γερά το σταυρό σας στη θέση του. 

“Μα, δεν είμαστε τεχνίτες, πώς θα αναγνωρίσουμε την καλή κατασκευή;”, θα πείτε. Σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε, όπως κάνουμε πάντα, τη σημαντικότητα της σχέσης σας με τον κοσμηματοπώλη σας. Πάνω από οποιοδήποτε άλλο κριτήριο φροντίστε πρώτα να επιλέξετε μία συνεργασία στην οποία θα μπορείτε να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη και που, όχι μόνο θα σας καθοδηγεί σε όλες σας τις αγορές, αλλά θα αναλαμβάνει να σας εξυπηρετεί σε ό,τι χρειαστείτε σχετικά με το αντικείμενο που αγοράσατε, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για φέτος σε σχέδια, μέταλλα και πέτρες;

Και φέτος, στην κορυφή της χρωματικής παλέτας για τα κορίτσια, είναι ο ροζ χρυσός, ενώ για τα αγόρια παραμένει μια αναλογία 50-50 στο κίτρινο και στο λευκό χρυσό και φυσικά οι διχρωμίες.

Οι σχεδιαστικές γραμμές είναι ως επί το πλείστον απλές και τα μεγέθη έχουν μικρύνει πολύ σε σχέση με την παραδοσιακή αντίληψη του βαπτιστικού σταυρού. Μη φοβηθείτε να επιλέξετε ένα μικρότερο σταυρό επειδή μπορεί να μην είναι “αρκετός”. Η σύγχρονη αισθητική απαιτεί κοσμήματα που μπορούν να φοριούνται όλες τις ώρες. Γιατί όχι και ο βαπτιστικός σταυρός;

Εφόσον ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, τα διαμάντια είναι η αγαπημένη πέτρα που στολίζει τους κοριτσίστικους σταυρούς και έχουν και τη συμβολική αξία της αιωνιότητας. Επιλέξτε διακριτικό στόλισμα για ένα σταυρό που να μπορεί να φορεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα δικά σας Dos & Don’ts

Σταυρός για κορίτσι

Dos

– Ξεφύγετε από τα πολύ τετριμμένα. Επιλέξτε ένα σταυρό-κόσμημα που θα φοράει όλη της τη ζωή.

– Ροζ, ροζ ροζ χρυσός! Έχει κερδίσει την καρδιά μας και δείχνει υπέροχος!

Don’ts

– Μην πάτε σε βαριά σχέδια που κλείνονται στο συρτάρι. Επιλέξτε κομμάτια που μπορούν να φορεθούν.

– Αφήστε τα σκέτα σχέδια για τα αγόρια. Επιλέξτε minimal γραμμές αν θέλετε, αλλά βάλτε ένα στόλισμα από πέτρες, έστω και διακριτικό.

Σταυρός για αγόρι

Dos

– Επιλέξτε άφοβα “παιδική” αλυσίδα, δηλαδή πιο κοντή από το κλασικό ανδρικό μήκος. Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να φορέσει το σταυρό του και να τον ευχαριστηθεί από μικρή ηλικία.

– Τολμήστε τα πιο “ροκ” σχέδια. Ασύμμετρες αναλογίες, συνδυασμός ροζ και μαύρου χρυσού, μαύρη αλυσίδα… Γιατί να μην κάνετε τη διαφορά;

Don’ts

– Μην παρασυρθείτε από το φύλο. Τα αγόρια δεν σημαίνει αυτόματα ότι χρειάζεται να φοράνε τεράστια κοσμήματα. Θυμηθείτε ότι τα μεγέθη έχουν μικρύνει και επιλέξτε ένα σταυρό με πιο ανάλαφρες διαστάσεις.

– Μην εγκλωβιστείτε στο σενάριο “τι θα φοράει όταν μεγαλώσει;” Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Γι’ αυτό, προχωρήστε στην επιλογή σας με βάση την αισθητική σας και το γούστο σας!

Μπορεί ο νονός να κάνει πιο custom τον σταυρό που θα χαρίσει και να χαράξει κάτι στο πίσω μέρος του και έτσι να του δώσει και μια πιο προσωπική σφραγίδα;

Ασφαλώς, και αυτό είναι κάτι που το ζητούν πολλοί πελάτες μας, αρκεί να το επιτρέπουν οι διαστάσεις του σταυρού. Οι συνηθέστερες επιλογές είναι το όνομα ή η ημερομηνία βάπτισης. Μπορεί όμως πάντα να πρωτοτυπήσει κανείς χαράσσοντας ένα σύμβολο που είναι σημαντικό γι’ αυτόν και να αφιερώνει με αυτόν τον τρόπο ένα προσωπικό μήνυμα στο πνευματικό του παιδί!

Στο κατάστημα Skaras Jewels παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες χάραξης και χάραξης με λέιζερ για οτιδήποτε θέλετε να χαράξετε στα κοσμήματά σας.

Αυτήν την περίοδο, στο Skaras Jewels θα βρείτε πάνω από 400 σχέδια σε βαπτιστικούς σταυρούς με έκπτωση έως 50%. -> Μπείτε εδώ

Για περισσότερους βαπτιστικούς σταυρούς μπείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης…

Skaras Jewels: Εδώ αναζητήσαμε τα μονόπετρα και τις βέρες του γάμου σας!

Νονά; Αυτό είναι το μικρό εγχειρίδιο που θα χρειαστείτε

DIY by Δανάη: Ένα διαφορετικό παιχνίδι κατασκοπείας για τους πιο μικρούς και απαιτητικούς καλεσμένους