Ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό Σαββάτου. Τοποθεσία κέντρο και συγκεκριμένα Ακρόπολη. Προορισμός; Το ατελιέ του φωτογράφου και κινηματογραφιστή Πάνου Στεργίου. Πρώτη επαφή, πρώτη γνωριμία, πρώτη συνέντευξη μαζί του. Είχα δει δουλειές του προτού συναντηθούμε, αλλά η ενέργεια του χώρου, το περιβάλλον του ρετρό, με τις φωτογραφίες που το κοσμούν αμέσως με προϊδεάζουν ότι έχω έναν άνθρωπο απέναντι μου με πολλή αγάπη για αυτό που κάνει. Με υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο και αμέσως ξεκινάμε τη συζήτησή μας για τι άλλο; Για γάμους, βαπτίσεις και πολλά πολλά ακόμη.

Yes I do Panos Stergiou 1 _MG_3239

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία

«Από παιδί ζωγράφιζα πολύ και το λάτρευα όσο τίποτε άλλο. Όμως είχα ένα αρνητικό, ποτέ σχεδόν δεν ολοκλήρωνα την εικόνα, την ζωγραφιά μου. Ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, ήταν στο ότι στην φωτογραφία μπορούσα να δω με το πάτημα ενός κουμπιού, με ένα κλικ, την εικόνα αυτή – τη ζωγραφιά – ολοκληρωμένη. Έτσι λοιπόν μετά τις σπουδές μου στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης «Σταυράκου», με καθηγητές θρύλους στον χώρο του κινηματογράφου και την απόκτηση του κρατικού πτυχίου από το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησα το ταξίδι μου στη μεγάλη μου λατρεία που λέγεται φωτογραφία.»

Yes I do Panos Stergiou 3 A

Yes I do Panos Stergiou 2 _MG_6704

Η πρώτη επαφή με τα ζευγάρια

Είναι απίστευτα ξεκάθαρος και ειλικρινής μαζί μου και αμέσως μου λέει σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν τα ζευγάρια στην επιλογή του φωτογράφου τους . «Θέλω οπωσδήποτε την προσωπική επαφή και επικοινωνία με τον άλλο,  με τα ζευγάρια μου. Είναι λάθος τα ζευγάρια να επιλέγουν τον επαγγελματία φωτογράφο τους με βάση το κόστος που τους προσφέρεται και όχι με βάση τις δουλειές του και πάνω από όλα αν δεν έχουν κάνει ένα ραντεβού μαζί του. Συνεπώς είναι σημαντικό να στοχεύουν πρώτα στην ποιότητα της δουλειάς του εκάστοτε φωτογράφου και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Από την επαφή με το εκάστοτε ζευγάρι χτίζεται η σχέση αλλά και η χημεία. Θέλω να γίνομαι ο φίλος τους, ο “κολλητός” τους κι όχι να με αισθάνονται σαν έναν αυστηρό επαγγελματία, να είμαι αυτός που θα τους χαλαρώσει και θα “αιχμαλωτίσει” τις στιγμές του γάμου τους. Από εκεί και πέρα το υλικό που θα λάβουν, επειδή κατανοώ ότι ανυπομονούν να το πάρουν στα χέρια τους, προσπαθώ να τους το παραδώσω όσο πιο άμεσα γίνεται μέσα σε ένα μήνα το πολύ.»

Yes I do Panos Stergiou 4 E_3548_οκ

Yes I do Panos Stergiou 5 G2632_οκ

Η ιδιαιτερότητα της φωτογράφισης γάμου & βάπτισης

Λατρεύω τη φωτογράφιση του γάμου και της βάπτισης γιατί ο στόχος είναι να αποτυπώσεις καλλιτεχνικά τις στιγμές με όλους τους κανόνες που «επιβάλλει» η φωτογραφία μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Στις βαπτίσεις έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία  γιατί έχεις να κάνεις με μωρά και ακριβώς επειδή είναι μωρά ο βαθμός δυσκολίας να δημιουργήσεις καλλιτεχνικά είναι τεράστιος κι αυτό με ιντριγκάρει ιδιαίτερα.

Yes I do Panos Stergiou 6 G-M2195_οκ

Τα χειροποίητα album

Αμέσως λοιπόν σηκώνεται για να μου δείξει τα χειροποίητα album που επιμελείται ο ίδιος για να μου δώσει να καταλάβω τι εννοεί να αποτυπώνεις καλλιτεχνικά τη στιγμή μιας φωτογραφίας ….εκτιμώ και θαυμάζω τη φυσικότητα και καθαρότητα των φωτογραφιών που βλέπω, χωρίς επιτήδευση και αμέσως τον ρωτάω αν τελικά τα ζευγάρια επιλέγουν στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε να κάνουν album.  «Δεν μου έχει τύχει ζευγάρι που να αρκείται μόνο στο ψηφιακό αρχείο των φωτογραφιών κι εγώ από την πλευρά μου τα προτρέπω να το κάνουν. Θα είναι λάθος να κρατούν σε έναν δίσκο τις στιγμές τους που ενδεχομένως μετά από χρόνια να έχει “κρασσάρει” και όχι σε ένα album, που θα τους δώσει την αίσθηση του ξεφυλλίσματος των δικών τους στιγμών.»

Yes I do Panos Stergiou 7 IMG_0069

Για τα βίντεο γάμου που είναι η ειδικότητά του

Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τη βιντεοσκόπηση γάμου μιας και οι σπουδές του στη σχολή Σταυράκου αλλά και το portfolio του τον κατατάσσουν στους πλέον αρμόδιους για να μιλήσουν για αυτό το κομμάτι. «Το βίντεο έχει άλλη αξία από τη φωτογραφία. Είναι σαν το κρασί, όσο παλαιότερο, τόσο καλύτερο. Πρέπει να γίνει μια προσεκτική καταγραφή όλης της ημέρας, με τα γεγονότα τους, με σωστή σκηνοθεσία. Για μένα δεν πρέπει να λείπει καθόλου το κομμάτι του μυστηρίου από ένα βίντεο γάμου, το οποίο πολλοί το θεωρούν το πιο ανιαρό και ξέρεις γιατί; Γιατί εκεί μετά από καιρό θα δεις πρόσωπα, αντιδράσεις και συναισθήματα που εκείνη την ημέρα δεν πρόλαβες να δεις και αυτό πίστεψέ με είναι ανεκτίμητο συναίσθημα. Όσο παλιώνει το βίντεο τόσο ομορφαίνει.»

Yes I do Panos Stergiou 8 IMG_0113

Yes I do Panos Stergiou 9 IMG_0124

Yes I do Panos Stergiou 10 Γ_0056_οκ

Οι τάσεις του pre & after wedding photo shooting

Μέσα από τις φωτογραφίες που ξεφυλλίζουμε η συζήτηση πάει στις «νέες τάσεις» που επικρατούν  – την pre & after wedding photo shooting – και στο αν ο γάμος αντιμετωπίζεται ακόμα ως φασόν. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Προσωπικά δεν προτρέπω τα ζευγάρια μου να τις κάνουν γιατί θεωρώ ότι η φωτογραφία του γάμου είναι για την ημέρα που γίνεται ο γάμος. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι αν μου το ζητήσουν δεν θα το κάνω.  Η εμπειρία μου και η τεχνογνωσία μου στην φωτογράφιση μόδας αποτελούν εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα της pre & after wedding φωτογράφισης. Καλώς ή κακώς έχουν μπει στη λογική ότι επειδή γίνεται πρέπει και εμείς να το κάνουμε. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο και  να κάνουν ό,τι πραγματικά επιθυμούν.»

Yes I do Panos Stergiou 11 ΘΧ_2599

Yes I do Panos Stergiou 12 Π_Χ_3456

Τον ρωτάω ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας αν θα μπορούσε να μου χαρακτηρίσει τη δουλειά του με μια λέξη ποια θα ήταν και αμέσως μου απαντά «Τέχνη». Και αν έπρεπε να δώσει εκείνος τα δικά του Yes I do και No I don’t  θα ήταν Υes I do στην τέχνη, στην αισθητική, στα χαμόγελα και στην καλή χημεία ενώ No I don’t στις υπερβολές και σε  ό,τι δεν μας εκφράζει

Yes I do Panos Stergiou 13 Π_Χ_3570

Yes I do Panos Stergiou 11 Μ0168_οκ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Λεμπέση 1, Ακρόπολη

Τηλέφωνο: 697 321 4825

Website: www.panosstergiou.com

Facebook: Panos Stergiou Photography – Cinematography 

YouTube: statonpictures 

Από την Αργυρώ Γιακούμα