Ο Νίκος Αρβανιτίδης δεν είναι απλά ένας φωτογράφος και κινηματογραφιστής που τραβάει όμορφα πορτρέτα και βίντεο. Είναι ο άνθρωπος που γίνεται ”ένα” με τους weds-to-be και τόσο με την σωστή καθοδήγηση όσο και με τον άψογο επαγγελματισμό του καταφέρνει να αποτυπώνει αληθινές στιγμές, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης. Λατρεύει τα ζευγάρια που είναι αυθόρμητα και δεν φοβούνται να ”τσαλακωθούν” μπροστά στον φακό του, ενώ θεωρεί τους συνεργάτες του, οικογένειά του. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε, είναι η απόδειξη ότι τελικά η αισθητική στη γαμήλια φωτογράφιση υπάρχει, αρκεί να κοιτάξεις με προσοχή τα υπέροχα κλικ του Νίκου Αρβανιτίδη!

O Νίκος Αρβανιτίδης. 

Είστε ένας πολυβραβευμένος φωτογράφος – φωτορεπόρτερ με ξεχωριστό ταλέντο και μοναδική αισθητική. Ποια διάκρισή σας ή βραβείο ξεχωρίζετε και γιατί;

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Προσωπικά τα βραβεία τα αντιλαμβάνομαι ως επιβράβευση της πνευματικής δουλειάς μου και όχι σαν παράσημα που κουβαλάω και επιδεικνύω παντού μαζί μου. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα από αυτά, αυτό θα ήταν το βραβείο Gold Award 2019, στην κατηγορία Movement in Motion του ISPWP, διότι η συγκεκριμένη φωτογράφιση αντικατοπτρίζει ακριβώς την αισθητική μου.

yes_i_do_nikos_arvanitidis_3.jpg

 Μια γρήγορη ματιά στο wedding portfolio σας, αρκεί για να καταλάβουμε ότι οι φωτογραφίες σας ξεχειλίζουν από έντονα και αληθινά συναισθήματα. Πώς καταφέρνετε το άρτιο επαγγελματικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις αληθινές στιγμές;

Σε κάθε περίπτωση, το άρτιο επαγγελματικό αποτέλεσμα έρχεται μέσα από εξάσκηση και εμπειρία. Η αποτύπωση των αληθινών στιγμών από την άλλη είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Το βασικό και πιο σημαντικό συστατικό, είναι να αποκτήσω μία ζεστή και γιατί όχι φιλική σχέση με τους μελλόνυμφους. Με ενδιαφέρει πολύ να κατανοήσω τις αυτόνομες προσωπικότητές τους αλλά και τη δυναμική και την ιστορία τους σαν δίδυμο, ώστε να μπορέσω να εστιάσω ακριβώς στις στιγμές και τα στοιχεία του χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν μία ξεχωριστή πλοκή, μοναδική για το κάθε ζευγάρι.

yes_i_do_nikos_arvanitidis.jpg

Πόσο σημαντική είναι η ομάδα για εσάς; Τι ρόλο παίζουν οι συνεργάτες σας στην επιτυχία του Nikos Arvanitidis Creative Studiο;

Καταρχάς να αναφέρω ότι το καλοκαίρι που ταξιδεύουμε όλοι μαζί λόγω δουλειάς, βλέπω τους συνεργάτες μου περισσότερο από την οικογένειά μου. Αυτό από μόνο του απαντάει ένα μέρος της ερώτησης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επενδύω επαγγελματικά σε αυτούς, δημιουργώντας μία ομάδα με κοινή γραμμή το καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και την ξεχωριστή ταυτότητα της κάθε ιστορίας που διηγούμαστε μέσα από τους φακούς μας. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτή η δουλειά έχει ανάγκη δεμένες ομάδες που το ένα μέλος συμπληρώνει το άλλο, σε πνευματικές όσο και πρακτικές ικανότητες ώστε το αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα ομοιογενές αλλά και εμπνευσμένο.

yes_i_do_nikos_arvanitidis_6.jpg

Η φωτογραφία λένε ότι είναι αλήθεια! Υπάρχει κάτι που σας παρακινεί και πετυχαίνετε τα τέλεια clicks;

 Δεν πιστεύω ότι η φωτογραφία είναι πάντα αλήθεια, αυτός όμως είναι σίγουρα ο δικός μου στόχος! Όσο πιο δυνατή και αυθεντική είναι μία ιστορία, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για άλλη περίπτωση είτε ακόμη και για ρεπορτάζ, τόσο περισσότερο κίνητρο μου δίνεται ώστε να πετύχω το τέλειο κλικ. Φυσικά η τεχνογνωσία και η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να αμελείται, καθώς το μέσον είναι αδιαμφισβήτητα το 50% της δουλειάς μας.

yes_i_do_nikos_arvanitidis_5.jpg

Πώς θα περιγράφατε το Nikos Arvanitidis Creative Studio με μια πρόταση;

Θα στο πω στα αγγλικά γιατί ακούγεται πιο ποιητικό: ”Storytelling is the key element in our creative process”.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία που ακολουθεί όταν ένα ζευγάρι τελικά σας εμπιστευτεί για τη γαμήλια φωτογράφιση; Τι σχέση αναπτύσσετε με τους weds-to-be;

 Για να φτάσουμε στο σημείο να μας επιλέξει ένα ζευγάρι, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης και έχουν γνωστοποιηθεί σε εμάς όλες οι λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να αιχμαλωτίσουμε τις στιγμές αυτής της υπέροχης μέρας, κάνοντάς την άφθαρτη στο χρόνο. Το επιθυμητό θα ήταν να αποκτήσουμε μία ζεστή, φιλική σχέση με το ζευγάρι, χωρίς φυσικά να γινόμαστε παρεμβατικοί. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το γάμο, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι για κάθε καινούργια πληροφορία που αφορά το γάμο και τελικά και οι δύο πλευρές να είμαστε βέβαιες για την καλύτερη έκβαση του εκάστοτε project.

yes_i_do_nikos_arvanitidis_7.jpg

 Pre-wedding και after-wedding photo shoot. Τι προτείνετε στους αναποφάσιστους weds-to-be;

Ενθαρρύνω πάντα τα ζευγάρια να επιλέξουν να κάνουν τις δύο αυτές φωτογραφίσεις. Και αυτό γιατί ακόμα και αν είναι αναποφάσιστα ή διστακτικά με αυτό το κομμάτι του project, η διαδικασία δημιουργίας του πάντα δίνει μία απαράμιλλα κινηματογραφική διάσταση. Επίσης, η περίπτωση του pre wedding photoshoot, βοηθάει τα ζευγάρια να λυθούν και να αντιμετωπίσουν με περισσότερο αυθορμητισμό και άνεση τη γαμήλια φωτογράφιση.

 Τα βίντεο σας έχουν αρχή, μέση και τέλος ενώ θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως ταινίες μικρού μήκους. Ποια είναι τα μυστικά ενός τέλειου wedding βίντεο;

Stefanos & Konstantina // a destination wedding in Sifnos from Nikos Arvanitidis on Vimeo.

Αυτή ακριβώς είναι η επιθυμία της ομάδας μας! Να φαίνεται το κάθε βίντεο του κάθε γάμου σαν μία ταινία μικρού μήκους με το δικό της ξεχωριστό ύφος και art direction, πιστό βέβαια πάντα στις καλλιτεχνικές μας αξίες και στη φιλοσοφία του ζευγαριού. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην αντιμετωπίζουμε τους γάμους που αναλαμβάνουμε σαν προϊόν και άρα το τελικό βίντεο σαν τοποθέτηση αυτού, αλλά να εξαντλήσουμε τη δημιουργική μας ενέργεια στο να προσφέρουμε στους νεόνυμφους τέχνη εμπνευσμένη από τις στιγμές τους.

Konstantinos & Georgia // A chic and urban wedding in Thessaloniki from Nikos Arvanitidis on Vimeo.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τον αγαπημένο σας γάμο έως σήμερα, τον οποίο θυμάστε για τα απρόοπτα, το ενδιαφέρον backstage, τη συγκίνηση ή ακόμα και για το δέσιμο που είχατε με το ζευγάρι;

Με κάθε ειλικρίνεια σας λεω πως σε κάθε περίπτωση δημιουργώ μία ασύγκριτη σύνδεση με το κάθε ζευγάρι. Παρόλα αυτά, για να απαντήσω στην ερώτηση, αν έπρεπε να διαλέξω ένα project που ξεχωρίζω περισσότερο, αυτό θα ήταν ένας γάμος της περασμένης δεκαετίας, της Νάγιας και του Χάρη. Οι λόγοι διάφοροι. Πρώτα από όλα τα παιδιά ήταν ήδη αγαπημένοι φίλοι οπότε υπήρχε ήδη ένα σημαντικό συναισθηματικό υπόβαθρο. Δεύτερον, το υλικό και το theme του γάμου ήταν ανεπανάληπτο. Τραβήξαμε τρελά και ανέμελα πορτρέτα χωρίς καμία σοβαρότητα και με μπόλικο αυθορμητισμό. Η όλη μέρα διαδραματίστηκε σε ένα ράντζο και το σκηνικό θύμιζε ταυτόχρονα κομεντί και γουέστερν!

 Η φωτογραφία της Νάγιας και του Χάρη, που πήρε χρυσό σε κατηγορία στο ISPWP.

Τι θέλετε να νιώθουν ή να σκέφτονται οι weds-to-be όταν κοιτούν φωτογραφίες σας για πρώτη φορά;

Πρώτο, πρώτο θα βάλω τη συγκίνηση! Συγκίνηση για τις αναμνήσεις που αναβιώνουν, συγκίνηση που βρήκαν το άλλο τους μισό. Στη συνέχεια φυσικά θα ήθελα να ακολουθεί ο εντυπωσιασμός από την ποιότητα της δουλειάς μας, αλλά και οικειότητα, καθώς προτιμώ πάντα να βλέπουν την καλύτερη εκδοχή των εαυτών μέσω της δουλειάς μας και όχι μία ψεύτικη, illustration εικόνα.

Υπάρχει κάποια to-do list ή συγκεκριμένες συμβουλές που μοιράζεστε με τους weds-to-be πριν φωτογραφηθούν;

Θα έχει χιλιοειπωθεί, αλλά αυτή είναι η απάντηση: Να είναι όσο το δυνατόν πιο αφιλτράριστοι, ειλικρινείς και αυθεντικοί ως προς τις διαθέσεις και τα συναισθήματά τους και να ξεχάσουν τελείως την παρουσία των καμερών. Θεωρώ μαγικό ο φακός να αποτυπώσει ένα μουτζουρωμένο μακιγιάζ από κλάματα χαράς ή ένα ζαρωμένο από το χορό κοστούμι.

yes_i_do_nikos_arvanitidis_4.jpg

Άγχος και συστολή, 2 συναισθήματα που νιώθουν πολύ συχνά τα ζευγάρια που φωτογραφίζονται. Πώς τους ‘’ξεκλειδώνετε’’ και τελικά αφήνονται στον φακό σας, βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό τους;

Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι, έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και δεν κρίνουμε ποτέ τα ζευγάρια και τις επιλογές τους. Αυτά είναι να δυνατά μας σημεία, που τους βοηθάει να χαλαρώσουν και να αφεθούν. Προσπαθούμε πάντα να βολιδοσκοπούμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να κάνουμε όσο χιούμορ σηκώνει η κάθε περίπτωση και να προτείνουμε εναλλακτικές εφόσον το αρχικό πλάνο φέρνει σε άβολη θέση το ζευγάρι ή απλά δεν τους ταιριάζει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να εκτελεστεί. Γενικά έχω μία και μοναδική μανιέρα: δεν μου αρέσει να πιέζω καταστάσεις. Η ημέρα του γάμου είναι ήδη μία φορτισμένη ημέρα, κατά την οποία οι συντελεστές οφείλουν να συμπαραστέκονται και να αφιερώνουν όλο τους το είναι στους πρωταγωνιστές της, που δεν είναι άλλοι από τους νεόνυμφους.

Λέτε Yes I Do σε…

 Στις καινούργιες φιλίες, στις ιστορίες που μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και στις υπέροχες αναμνήσεις που φέρνουν χαμόγελο χρόνια μετά.

 Λέτε No I Don’t σε…

Στις κονσερβοποιημένες illustration προσεγγίσεις, στα ξύλινα project και στις πελατειακές σχέσεις.

Must read:

YID Cover story | Δήμητρα Κοντοβά: She is a super girl!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!