Από τον Παναγιώτη Κούστα

Μόνικα Κρητικού a.k.a. Fiorello Photography. Ξεκίνησε από το marketing, αλλά τα τελευταία 12 χρόνια είναι επαγγελματίας φωτογράφος γάμου, με σπουδές στο εξωτερικό και ειδίκευση στους destination weddings. Σκοπός της είναι να μεταμορφώνει τις στιγμές σε αναμνήσεις που ξυπνούν συναισθήματα, με τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram να επιβεβαιώνουν την επιτυχία της. Το ίδιο και τα σχόλια των ζευγαριών που της έχουν εμπιστευτεί τον γάμο τους, αλλά και το γεγονός ότι φωτογραφίες της έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα wedding sites, διεθνώς.

Η φωτογράφος γάμου Μόνικα Κρητικού.

Μόνικα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία γάμου;

Παρότι ξεκίνησα από το marketing και το χρησιμοποιώ στην καθημερινή επαγγελματική μου ζωή, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, η ειδίκευση στον γάμο ήταν μονόδρομος. Ως ερασιτέχνης φωτογράφος ήμουν ανθρωποκεντρική και με γοήτευαν οι στιγμές των ανθρώπων, ενώ μελετώντας ξένους φωτογράφους γάμου είχα εντυπωσιαστεί από τις εικόνες και την αισθητική που προσέφεραν. Αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να προσφέρω στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Ήθελα να εμπλακώ στις καλύτερες στιγμές των ανθρώπων. Γιατί ο γάμος αφορά την αισιοδοξία, τη θετική αλλαγή στη ζωή μας και τα όνειρα που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας.

Δουλειές σου έχουν φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα wedding sites διεθνώς όπως το Martha Stewart, το Wedding Chicks και άλλα. Ποιες στιγμές στην καριέρα σου θα ξεχώριζες;
Σίγουρα οι διακρίσεις είναι σημαντικές τόσο ως κίνητρο όσο και ως εργαλείο προώθησης της δουλειάς ενός φωτογράφου γάμου. Σου προσφέρουν κύρος, αλλά και δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας στα ζευγάρια που σε επιλέγουν. Οι στιγμές που ξεχωρίζω στην καριέρα μου, όμως, είναι συνδεδεμένες με άλλα πράγματα× με το «ευχαριστώ» μιας μητέρας για τη φωτογραφία που την έβγαλα με την κόρη της την ημέρα του γάμου της, που μου το εξέφρασε με μια αγκαλιά, με τον γαμπρό που με ευχαρίστησε συγκινημένος για τις φωτογραφίες της μητέρα του που έχασε λίγο μετά τον γάμο του, με τη νύφη που έδιωξε όλους τους παρευρισκόμενους από το δωμάτιο προετοιμασίας της εκτός από εμένα «γιατί τη χαλάρωνα»… Αυτά έχουν σημασία για μένα. Όπως και το να με επιλέγει το ζευγάρι που φωτογράφισα τον γάμο του για τη βάφτιση των 3 παιδιών του…

Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν ο γάμος τους να είναι destination wedding;

Κάποια ζευγάρια επιλέγουν ως τοποθεσία του γάμου τους το μέρος που ερωτεύτηκαν ή που έγινε η πρόταση γάμου, δηλαδή κινούνται με συναισθηματικά κριτήρια. Κάποια άλλα, προτιμούν τον τόπο καταγωγής τους. Ένας τρίτος λόγος, εξίσου σημαντικός, είναι το ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις 5 πρώτες επιλογές των ξένων ζευγαριών ως προορισμός για τον γάμο τους. Οι ομορφιές του τόπου μας είναι μεγάλες και συνδυάζονται ιδανικά με άριστες υπηρεσίες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι, οι καλοί επαγγελματίες γάμου στη χώρα μας κερδίζουν κάθε χρόνο μερίδιο στην αγορά του γάμου από τους αντιστοίχους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που θα αποτυπώσεις στον φακό έναν «συμβατικό» πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο από έναν destination wedding;
Καταρχήν, υπάρχει μία, μόνο, διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο και αυτή υπαγορεύεται από τη χρονική διάρκεια κάθε τελετής. Επειδή ένας πολιτικός γάμος διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, απλά θα έχω λιγότερες -σε αριθμό, όχι σε σημαντικότητα- λήψεις. Διαφορετικά, δεν διαφέρουν καθόλου. Προσωπικά, κυνηγάω τη στιγμή, το συναίσθημα, το αληθινό… Είμαι εκεί για να αποδώσω τη μέρα -πάντα μέσα από τη ματιά μου- όπως συνέβη. Η συνέπεια που χαρακτηρίζει τη δουλειά μου οφείλεται στη σκέψη ότι κατά πρώτο λόγο είμαι εκεί για το ζευγάρι. Οφείλω να δημιουργήσω για εκείνους τις αναμνήσεις μιας μέρας που οι επόμενες γενιές θα ξεφυλλίζουν σε μορφή album.

Τώρα, όσον αφορά τους destination weddings, υπάρχει πάντα ένα διαφορετικό φόντο. Ένας γάμος σε ένα νησί ή στο βουνό έχει άλλο χρώμα και αίσθηση από έναν γάμο που θα λάβει χώρα σε ένα δημαρχείο, μια εκκλησία ή ένα κτήμα. Το συναίσθημα, όμως, θα βρίσκεται πάντα εκεί και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό κυνηγάμε να «κλειδώσουμε» όλοι οι φωτογράφοι. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε το συναίσθημα στον θεατή και να πατήσουμε κάθε φορά ένα διαφορετικό πλήκτρο συγκίνησης.

Τι είναι αυτό που ψάχνεις κάθε φορά που φωτογραφίζεις ένα ζευγάρι τη στιγμή επισημοποίησης της σχέσης του;

Ψάχνω να βρω τα μάτια… Αυτά λένε πάντα αυτό που δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται να εκφράσουν τα χείλη. Έχω δει μάτια να δακρύζουν, να κλαίνε, να τρομάζουν, να γελάνε, ακόμα και να πονάνε. Καταλαβαίνεις πολλά τη στιγμή εκείνη. Είναι πολύ ιδιαίτερη και μπορεί να είσαι εσύ, ως φωτογράφος, ο μοναδικός μάρτυρας, ακόμα και αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τριγύρω. Είναι μία από τις στιγμές που αγαπώ στη δουλειά μου.

Η συμβουλή που δίνεις πάντα στα ζευγάρια πριν από τη φωτογράφιση;

Η συμβουλή που τους δίνω είναι μία: να απολαύσουν τη μέρα τους. Αφού έχουν φροντίσει για τα πάντα έως τότε, επιβάλλεται στον γάμο τους να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν. Ορισμένες φορές το άγχος είναι μεγάλο, αλλά η εμπειρία λέει πως μέχρι την ώρα του πάρτι τα πάντα έχουν γίνει καλύτερα, ακόμα και αν δεν έχουν πάει όλα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Βέβαια, παρότι η εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουν τα ζευγάρια στην/στον φωτογράφο τους έχει μεγάλη σημασία, δεν μπορώ να πάρω εγώ όλα τα εύσημα γι’ αυτό, καθώς το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με όλη την ομάδα των vendors που πρέπει να λειτουργούν για έναν κοινό σκοπό: να προσφέρουν στο ζευγάρι τις καλύτερες υπηρεσίες τους και να το βοηθήσουν να απολαύσει τη μέρα όσο περισσότερο γίνεται.

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι που πραγματικά δεν περίμενες ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης ενός γάμου; Πώς το αντιμετώπισες;

Έχω 3 βασικές αρχές που αφορούν τη σχέση μου με το ζευγάρι: επικοινωνία, επικοινωνία και επικοινωνία. Προσπαθώ να συζητώ μαζί τους όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να αφορούν τον γάμο τους. Ακόμα και αν το πρόγραμμα αλλάξει την τελευταία στιγμή, το να το έχω ως πληροφορία συνήθως μου αρκεί για να προετοιμαστώ. Σίγουρα υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο καιρός. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία περίπτωση που ξέσπασε καλοκαιρινή μπόρα κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης σε ανοικτό χώρο. Τραπέζια, διακόσμηση, πιάτα και καρέκλες καταστράφηκαν από το μπουρίνι. Το θετικό, όμως, ήταν ότι ο γαμπρός δεν το είδε αρνητικά και ξεκίνησε να χορεύει ζεμπέκικο μέσα στη βροχή! Με τη βοήθεια του προσωπικού του χώρου, ανοίξαμε μια μεγάλη λευκή ομπρέλα της αίθουσας και τον ακολούθησα όσο μπορούσα. Ήταν μια μοναδική περίπτωση και έπρεπε να υπάρχουν λήψεις για να το θυμούνται.

Έχεις ένα μαγικό ραβδί για να εξαφανίσεις κάτι που σε εκνευρίζει στους γάμους. Τι είναι αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι έχω δύο μαγικά ραβδιά! Το ένα είναι η επικοινωνία και το άλλο το χιούμορ. Αν δεν διαθέτεις αυτά τα δύο, τότε η δουλειά σου γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Όταν συναναστρέφεσαι τόσα ζευγάρια και έχεις να κάνεις με τα όνειρα και τις αγωνίες τους -αλλά και αυτές των δικών τους ανθρώπων- σίγουρα θα υπάρξουν φορές που όλο και κάποιο εμπόδιο θα φανεί. Δεν έχω, όμως, κάτι συγκεκριμένο που με εκνευρίζει. Μετά από 12 χρόνια στην επαγγελματική φωτογράφιση γάμου, κατανοώ πλήρως τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει η οργάνωση ενός γάμου. Δουλειά μου είναι να φέρω εις πέρας όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και τίμια την εργασία για την οποία με διάλεξε το ζευγάρι.

Αν ο κόσμος καταστρεφόταν και μπορούσες να σώσεις μόνο μία φωτογραφία, τι θα απεικόνιζε;

Μια φωτογραφία με τους αγαπημένους μου. Αυτός είναι ο σκοπός της φωτογραφίας: να μεταμορφώνει στιγμές σε αναμνήσεις που ξυπνούν συναισθήματα.

Διαβάστε επίσης…

6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στην πεθερά σας την ημέρα του γάμου σας

The Love Quest: Η Λένα Παπαληγούρα σε μια διαφορετική συνέντευξη για τον έρωτα, την αγάπη, τον γάμο

Micro weddings: Τι σημαίνει η νέα τάση στους γάμους του 2020;