kosmaschris49

Αν κάτι γνωρίζουμε για την σωστή επιλογή του φωτογράφου είναι ότι 2 βασικά πράγματα μετράνε. Πρώτον να δείτε δουλειές που έχει ήδη κάνει και δεύτερον να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί του για να γνωριστείτε από κοντά. Με τον Χρήστο Κοσμά έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να κάνουμε το πρώτο – και έχουμε εντυπωσιαστεί – αλλά από τις μέχρι τώρα συνομιλίες μας μέσω διαδικτύου μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι ήδη έχει καταταχθεί στη λίστα με τους αγαπημένους μας φωτογράφους. Σε 9 βασικές ερωτήσεις φροντίσαμε να μάθουμε όλα όσα θέλουμε για τη γαμήλια φωτογραφία αλλά και να γνωρίσουμε και τον ίδιο και σας συνιστούμε να κάνετε το ίδιο!

kosmaschris48

kosmaschris47

Χρήστο αν έπρεπε να συστήσεις τον εαυτό σου σε κάποιον που δεν σε γνωρίζει με 100 λέξεις πώς θα το έκανες;

Αν και δε μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου και προτιμώ να αφήνω τις φωτογραφίες μου να το κάνουν αυτό για μένα, θα μπορούσα να πω ότι αυτό που με προσδιορίζει είναι το πάθος μου για την εικόνα, η αποτύπωση της οποίας θεωρώ ότι είναι ο πιο αυθεντικός και δημιουργικός τρόπος έκφρασης.

Αγαπώ την αλήθεια και την ειλικρίνεια και αυτό αποζητώ στις φωτογραφίες μου. Θέλω να είναι σύγχρονες, αυθόρμητες και όχι στημένες. Μου αρέσουν όλα τα πράγματα που είναι μοντέρνα, αλλά και κλασικά, αυθεντικά, φυσικά, και μοναδικά. Η αναζήτηση και η καταγραφή τους χαρακτηρίζει, άλλωστε, το lifestyle μου, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την τέχνη της φωτογραφίας.

kosmaschris46

kosmaschris45

kosmaschris43

Από την φωτογραφία μόδας και διαφήμισης στη φωτογραφία γάμου και βάπτισης. Πώς θα χαρακτήριζες εσύ αυτή τη μετάβαση και ποιες οι διαφορές – αν υπάρχουν – μεταξύ όλων αυτών;

Μετά από αρκετά χρόνια που εργάστηκα ως φωτορεπόρτερ σε μεγάλη εφημερίδα, με απορρόφησε ο κόσμος της μόδας. Ασχολήθηκα και εξακολουθώ να ασχολούμαι με editorial μόδας για περιοδικά και καταλόγους και η fashion φωτογραφία έχει διαμορφώσει την αισθητική μου, καθώς αναζητώ την ομορφιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε φωτογραφικό θέμα. Μεταβαίνοντας στη φωτογραφία γάμου, κατάφερα να δέσω το φωτογραφικό  μου παρελθόν, καταγράφοντας αυθόρμητα και αληθινά γεγονότα με ένα ρεπορταζιακό ύφος σαν να πρόκειται για ντοκιμαντέρ. Οι στιλάτες λεπτομέρειες σε κάθε γάμο και βάπτιση τραβούν πάντα την προσοχή μου και φροντίζω να τις αποτυπώνω με μια διαφορετική, πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση, όπως αυτή που διαπνέει τη φωτογραφία μόδας. Έτσι, στις φωτογραφίσεις γάμου και βάπτισης συνθέτω την εμπειρία μου, για να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα, με γνώμονα την ποιότητα, την αλήθεια και τον αυθορμητισμό. Αν θα έπρεπε να εντοπίσω μία διαφορά των φωτογραφικών ιστοριών των ζευγαριών με τα editorial μόδας, θα ήταν το γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση αποφεύγω τις στημένες πόζες, που είναι απαραίτητες όταν φωτογραφίζεις για ένα περιοδικό μόδας. Αλλά και πάλι η αναζήτηση του καλαίσθητου αποτελέσματος παραμένει κοινός τόπος.

kosmaschris42

kosmaschris40

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ένας φωτογράφος σε έναν γάμο και έπειτα σε μια βάπτιση;

Σε ό,τι φωτογραφίζω αναζητώ αυτό που θα με συγκινήσει, τα τρυφερά συναισθήματα που θα μιλήσουν μέσα μου, ώστε οι φωτογραφίες μου να έχουν να πουν πολλά, αφού περάσει η μεγάλη μέρα ενός γάμου ή μιας βάπτισης. Πέρα, όμως, από το προσωπικό βίωμα, ο ρόλος μου απαιτεί υπευθυνότητα και σεβασμό στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται και μία προσπάθεια προσέγγισης των δικών τους «θέλω», ώστε οι φωτογραφικές ιστορίες που θα συντροφεύουν τις αναμνήσεις τους να έχουν το ύφος και τα χαρακτηριστικά που ονειρεύονται. Είναι, λοιπόν, μία πρόκληση για μένα να μπορέσω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του γεγονότος, αλλά και στο παρασκήνιο, με την απαραίτητη διακριτικότητα, ώστε η παρουσία μου να μην επηρεάζει τον αυθορμητισμό των κινήσεων και των συναισθημάτων, αλλά να μου επιτρέπει την καταγραφή των ζευγαριών, της οικογένειας και των φίλων τους σαν σε ντοκιμαντέρ.

kosmaschris39

kosmaschris37

kosmaschris36

Πως είναι ένα πρώτο ραντεβού με ένα ζευγάρι και ποια τα βασικά 5 tips που δίνεις εσύ στα ζευγάρια για την επιλογή του φωτογράφου τους;

Η πρώτη συνάντηση με κάθε ζευγάρι είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να γνωρίσω την αισθητική τους άποψη, τις επιθυμίες τους για τη μεγάλη μέρα και χρήσιμες λεπτομέρειες όσον αφορά στην οργάνωση του γάμου τους. Θέλω όσα ζευγάρια φωτογραφίζω να έχουν άποψη, στιλ και να δένει η χημεία μας. Είναι για μένα απαραίτητο να ανταλλάξω απόψεις μαζί τους, να δούμε αν ταιριάζει η φιλοσοφία μας και να τους συμβουλεύσω για ό,τι χρειάζονται μια επαγγελματική άποψη. Έτσι, φροντίζω να δημιουργήσω ένα κλίμα οικειότητας, προκειμένου να διαλυθεί το άγχος που συνήθως συνοδεύει τη διαδικασία του προγραμματισμού της μεγάλης ημέρας. Από την πρώτη στιγμή, τα ζευγάρια μπορούν να καταλάβουν ότι, αν αντιλαμβάνονται την επιλογή φωτογράφου σαν μια τετριμμένη διαδικασία, τότε ίσως δεν είμαι εγώ ο φωτογράφος που τους ταιριάζει.

kosmaschris34

kosmaschris33

Ανάμεσα στις συμβουλές που δίνω στα ζευγάρια που μου ζητούν να συνεργαστούμε είναι οι εξής:

Οι φωτογραφίες μιλούν καλύτερα από μόνες τους, γι’ αυτό η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να επισκεφθείτε ιστοσελίδες φωτογράφων, για να έχετε μια εικόνα του αποτελέσματος που μπορούν να σας προσφέρουν.

 

Για να είναι μια φωτογραφία ανεκτίμητη στο μέλλον, θα πρέπει να κάνετε την οικονομική επένδυση που της αρμόζει, πριν βγει από την φωτογραφική μηχανή. Επομένως, μην παρασυρθείτε από μία οικονομική προσφορά, γιατί συνήθως το κόστος είναι ανάλογο της ποιότητας του αποτελέσματος.

 

Να θυμάστε ότι στη διαδικασία οργάνωσης του γάμου, μόνο η φωτογραφία είναι αυτή για την οποία δεν γίνεται πρόβα, οπότε επιλέγοντας αρκετά νωρίτερα τον κατάλληλο φωτογράφο, θα είστε πιο σίγουροι ότι την ημέρα του γάμου θα βγουν οι φωτογραφίες που φαντάζεστε.

 

Το κόστος ενός κακού αποτελέσματος και μιας άσχημης συμπεριφοράς είναι μεγαλύτερο από το κόστος ενός καλού φωτογράφου, οπότε μην εμπιστεύεστε ερασιτέχνες ή επαγγελματίες που δε δείχνουν να αγαπούν το αντικείμενο της φωτογράφισης και δε μπορούν να αφουγκραστούν τα «θέλω» σας.

 

Σας συστήνω να εστιάσετε περισσότερο στη δημιουργική ματιά του φωτογράφου, καθώς μέσα από αυτήν και με όχημα την έμπνευσή του, θα αποτυπώσει τις δικές σας στιγμές, χωρίς υπερβολές και στημένες φωτογραφίες.

 

kosmaschris32

kosmaschris29

kosmaschris28

Αλήθεια, ειλικρίνεια και αυθορμητισμός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των φωτογραφιών σου, που εμείς τουλάχιστον εντοπίσαμε. Εσύ πώς θα τις χαρακτήριζες;

Είμαι πολύ ευτυχής, όταν οι άλλοι εισπράττουν αυτό που κι εγώ ζητώ από τις φωτογραφίες μου. Ο αυθορμητισμός των στιγμών είναι για μένα το πιο σημαντικό στη φωτογράφιση γάμου και βάπτισης, καθώς η αλήθεια τους ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία μου να αποφεύγω οτιδήποτε επιτηδευμένο. Καθώς δεν βλέπω τα ζευγάρια που συνεργάζομαι σαν πελάτες, αλλά προσπαθώ πάντα να νιώσω τι είναι σημαντικό για εκείνα, δε μπορώ να σκεφτώ διαφορετικό τρόπο για να αφηγηθώ τις ιστορίες τους. Μόνο μέσα από την ειλικρίνεια που εκπέμπουν τα πηγαία συναισθήματα θεωρώ ότι μπορούν οι φωτογραφίες να συντροφεύουν τις αναμνήσεις όσων με εμπιστεύονται, οπότε δε βρίσκω άλλο χαρακτηρισμό που να ανταποκρίνεται ακριβέστερα στον τρόπο που προσεγγίζω τις φωτογραφίσεις μου, χωρίς αυτό να αναιρεί τη fine-art ταυτότητά τους.

kosmaschris27

kosmaschris26

Επιπλέον ξεφυλλίζοντας το εκτενές portfolio σου η κάθε φωτογράφιση είναι ξεχωριστή πώς το καταφέρνεις αυτό, από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Κάθε άνθρωπος και κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Έχει τη δική του ιστορία, τη δική του αισθητική και τα δικά του όνειρα για τη μέρα του γάμου του ή της βάπτισης του παιδιού του. Έτσι, δεν θα μπορούσαν και οι φωτογραφίες τους να μοιάζουν. Ακόμα κι αν έχω κάποιες αγαπημένες τεχνικές, η έμπνευση που αντλώ από κάθε ζευγάρι που συνεργάζομαι είναι διαφορετική και, καθώς γίνομαι ένα με αυτούς και ζω τις στιγμές τους, μου δημιουργούνται διαφορετικά συναισθήματα, τα οποία αποτυπώνω με το φακό μου. Γι’ αυτό, άλλωστε, με εμπιστεύονται σαν δικό τους άνθρωπο.

kosmaschris25

kosmaschris21

kosmaschris20

Αν έπρεπε να ξεχωρίσεις κάποια από τις αγαπημένες σου φωτογραφίες ποια θα ήταν αυτή και γιατί; 

Κάθε φορά που βγάζω μία νέα φωτογραφία την αγαπώ πιο πολύ από την προηγούμενη, οπότε δε θα μπορούσα να επιλέξω κάποια ως αγαπημένη. Σίγουρα, οι φωτογραφίες με συναίσθημα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος στην καρδιά μου από εκείνες που απεικονίζουν εντυπωσιακές πόζες ή σκηνικά. Πιστεύω πως το αυθόρμητο, το στιγμιαίο και το απρόβλεπτο είναι χαρακτηριστικά ορισμένων από τις πιο δυνατές φωτογραφίες μου και αυτό μου επιβεβαιώνουν και τα ζευγάρια κάθε φορά.

kosmaschris19

kosmaschris18

Μιας και το pre & after wedding shooting έχει γίνει πολύ της μόδας, εσένα ποια είναι άποψή σου επί του θέματος;

Θεωρώ πως την ημέρα του γάμου γεννιούνται οι πιο δυνατές συναισθηματικά φωτογραφίες, χάρη στον αυθορμητισμό της στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, εάν ένα ζευγάρι το επιθυμεί ή εάν κρίνω από τη συζήτηση μαζί τους ότι μία pre-wedding ή next-day φωτογράφιση θα μπορούσε να δώσει πλάνα που αξίζει να κοσμούν το άλμπουμ του γάμου τους, με χαρά αναλαμβάνω και είμαι έτοιμος με προτάσεις, ώστε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν κάνω τίποτα απλώς και μόνο επειδή είναι στη μόδα, αλλά με κριτήριο τα πλεονεκτήματα κάθε φωτογράφισης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια μιας pre-wedding φωτογράφισης, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον πρόλογο σε μία ιστορία γάμου, επιτυγχάνεται η φωτογραφική γνωριμία με το ζευγάρι, το άγχος τους είναι μικρότερο από ό,τι τη μεγάλη ημέρα και η εμπειρία μου μού έχει δείξει ότι μπορούν να γεννηθούν γνήσια συναισθηματικές φωτογραφίες. Ο εξωτερικός χώρος που επιλέγεται για μία τέτοια φωτογράφιση είναι ένα πλεονέκτημα, καθώς το φυσικό περιβάλλον και ο φυσικός φωτισμός, που συχνά δεν υπάρχει στις φωτογραφίσεις γάμου λόγω της ώρας τέλεσής τους, δίνει μια άλλη αύρα στην φωτογράφιση.

kosmaschris15

kosmaschris16

Αντίστοιχα, η ελευθερία που απολαμβάνουν τα ζευγάρια σε μία after wedding φωτογράφιση είναι, για μένα, η καλύτερη προϋπόθεση για μια φωτογραφική ιστορία που θα τους μείνει αξέχαστη. Επιδιώκοντας να απέχω από τα τετριμμένα, συνήθως τους προτείνω χώρους μη συμβατικούς, σε φυσικό περιβάλλον, ώστε να τραβήξω πιο εμπνευσμένα καλλιτεχνικά πορτρέτα, την επομένη του γάμου τους ή και αρκετές μέρες αργότερα. Τέλος, από τις καλύτερες εμπειρίες για μένα είναι τα honeymoon photo sessions, στα οποία η δημιουργικότητά μου απογειώνεται και οι φωτογραφικές ιστορίες που καταγράφω στο ταξίδι του μέλιτος ενός ζευγαριού έχουν την προσωπική σφραγίδα του και είναι διαφορετικές από κάθε άλλο γάμο. Έτσι, θα πρότεινα στους νεόνυμφους να ζήσουν τη μοναδική στιγμή αυτής της φωτογράφισης, όχι για να ακολουθήσουν τη μόδα, αλλά για να προσθέσουν στις γαμήλιες αναμνήσεις τους ακόμα πιο έντονα τη δική τους ταυτότητα.

kosmaschris14

kosmaschris13

kosmaschris7

kosmaschris

Σε τι λες Yes I do & No I don’t ;

Yes I do: Σε ό, τι είναι ποιοτικό,  αισθητικά όμορφο και έχει θετική ενέργεια.

No I don’t: Σε οτιδήποτε μίζερο και στημένο.

Yes I do kosmaschris

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αχιλλέως Κύρου 76, Αθήνα | Παντανάσσης 6 , Πάτρα

Τηλέφωνο: 693 7832274

Site: www.kosmaschris.gr

Facebook: Gallery Kosmaschris photo

Instagram: @kosmas_chris_photographer

Από την Αργυρώ Γιακούμα