Μοντέρνα και πρωτότυπα σχέδια, άψογη αισθητική, γήινα και έντονα χρώματα, φυσικά υλικά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των υπέροχων ειδών διακόσμησης που μπορεί να βρει κανείς στην Benuarts.com . Μαζί με την Βίκυ Γιαννακοπούλου επιλέξαμε 3 αγαπημένα μας είδη διακόσμησης ως δώρα γάμου που δεν θα κάνουν μόνο upgrade στο νέο σπίτι των φίλων σας που παντρεύονται αλλά και γιατί όχι και στο δικό σας!

Δώρο ν.1 – Καλάθια από την Σουαζιλάνδη που συμβολίζουν την ευτυχία και την μακροζωία

Η Σουαζιλάνδη είναι μια τις φτωχότερες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου.

Το χορτάρι Lutindzi και Sisal που μοιάζει με το φυτό Γιούκα φύεται πάνω σε βραχώδεις εκτάσεις στα βουνά της Σουαζιλάνδης.

Οι γυναίκες μια φορά τον χρόνο  το συλλέγουν κόβοντας το λίγο πάνω από την ρίζα του  και το ξαίνουν με ένα αιχμηρό αντικείμενο για να πάρουν τις ίνες τις οποίες και τοποθετούν στην ήλιο για να στεγνώσουν και να διατηρήσουν  την κέρινη υφή τους που τις  καθιστά και αδιάβροχες.

Στην συνέχεια δίνουν στις ίνες διαφορετικά χρώματα εμποτίζοντας τες σε μεγάλια καζάνια όπου βράζουν για ώρες ή και για ημέρες ξεχωριστά καρποί,ρίζες, λουλούδια και φύλλα.

Τα σχέδια και ο συνδυασμός χρωμάτων προκύπτει από την κάθε γυναίκα  ξεχωριστά η οποία και πλέκει από  30 ώρες έως και εβδομάδες αναλόγως του μεγέθους του καλαθιού.

Παραδοσιακά προσφέρουν αυτά τα καλάθια ως δώρα γιατί συμβολίζουν την  μακροζωία και την ευτυχία.

yes-i-do-benuarts-3.jpg

Δώρο ν.2 Τηλεφωνικά σύρματα από την επαρχία του Ντέρμπαν  

Η ιστορία ταξιδεύει χρόνια πίσω, στις απαρχές της ύπαρξης των τηλεφωνικών καλωδίων. Τότε κάποιοι Ζουλού που απασχολούνταν ως νυχτοφύλακες στην περιοχή Ντερμπάν, προκειμένου να καταπολεμήσουν την μοναξιά τους,τύλιγαν τις μαγκούρες τους με πολύχρωμα καλώδια που περίσσευαν από εργοστάσια. Αυτά ήταν και τα πρώτα έργα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση καλωδίων.

Σήμερα η μέθοδος έχει αναπτυχθεί ευρέως, έχει γίνει συνώνυμη της δημιουργικότητας και της φαντασίας εγχώριων καλλιτεχνών και έχει αποκτήσει πολλαπλές χρήσεις.

Για την ακρίβεια πολύχρωμα καλώδια χρησιμοποιούνται για την δημιουργία καλαθιών υποκαθιστώντας τη χρήση χόρτων και ινών. Οι τεχνίτες δεν δημιουργούν απλώς σπείρες από καλώδια, αλλά τα πλέκουν δημιουργώντας όμορφα, πολύχρωμα, κομψά σχήματα.

yes-i-do-benuarts-4.jpg

Δώρο ν.3 Επιτραπέζια και επιδαπέδια κασπώ από  Papier mâché από την Σουαζιλάνδη 

Papier mâché είναι η γαλλική φράση που περιγράφει το «πεπιεσμένο χαρτί»

Αποτελεί ένα δημοφιλές υλικό εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα τη δεκαετία του 1850 χρησιμοποιούνταν ακόμη και για την κατασκευή σπιτιών!

Στην Σουαζιλάνδη οι γυναίκες ανακυκλώνουν εφημερίδες και αφήνοντας την φαντασία τους ελεύθερη, συνδυάζουν την τεχνική με τα σχέδια και καταφέρνουν να παραδώσουν μοναδικά αντικείμενα μοντέρνα και κομψά.

Ετσι μας δίνουν την ευκαιρία να τους αφουγκραστούμε και επιλέγοντας τους να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο όχι μόνο δικό τους και των παιδιών τους αλλά και μιας διαφορετικής προσέγγισης που γίνεται φιλική με τον παράγοντα “άνθρωπο” και με την φύση.

Λίγα λόγια την Benuarts.com 

H Benuarts.com είναι  μια πλατφόρμα που απώτερο σκοπό έχει την ένωση και  προβολή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που ζουν σε δύσκολες συνθήκες  και διατηρώντας την τέχνη των προγόνων τους δημιουργούν μοναδικά έργα  τέχνης ατενίζοντας τη ζωή με δημιουργικότητα, χαμόγελο και αισιοδοξία . Ένα χάρισμα που διακρίνει την ανθρώπινη φύση και φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιοδήποτε εμπόδιο.

Με αστείρευτη  υπομονή και επιμονή φτιάχνουν αντικείμενα που δεν υπάρχει όμοιο τους, σέβονται το περιβάλλον και συντάσσονται με τις αρχές του «Δίκαιου Εμπορίου» προσφέροντας μας  ένα «φως» που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο!

Τα υπέροχα δώρα της Benuarts.com  είναι διαθέσιμα εκτός από το eshop και στην διεύθυνση Τατοΐου 102 Ν. Ερυθραία. 

Διαβάστε επίσης…

Benuarts.com: Tα πιο πρωτότυπα δώρα γάμου είναι εδώ! 

Τα 15 κομμάτια του γαμήλιου παζλ.

Καλοκαιρινός γάμος & οργάνωση. Όλα όσα χρειαστείς!