Δεν περνάει μέρα που να μην ακούει μουσική και στα πάρτι που διοργανώνει οι καλεσμένοι αποχωρούν τις πρώτες πρωινές ώρες… χορεύοντας! Γι’ αυτό και τον επιλέγουν με κλειστά μάτια όσοι θέλουν το πάρτι του γάμου τους να στεφθεί με επιτυχία. Με πάθος για τη δουλειά του, ο Μιχάλης Καλφαγιάννης της Easy Party, της εταιρείας που ασχολείται με τα πιο επιτυχημένα events, μας μιλά, ανάμεσα σε άλλα, για τη διαδικασία επιλογής της wedding playlist, αλλά και για τη μαγεία της μουσικής που καταφέρνει να ενώνει τον κόσμο, ακόμα και την εποχή του κορωνοϊού.

Ο Μιχάλης Καλφαγιάννης, ανάμεσα σε ένα νεόνυμφο ζευγάρι.

Μιχάλη, η μουσική είναι πράγματι το στοιχείο που δίνει «ψυχή» σε ένα wedding party! Άραγε, περνάει μέρα που εσύ δεν θα ακούσεις μουσική;
Η μουσική μου φτιάχνει την διάθεση, με συντροφεύει σε όλες τις καταστάσεις της ζωής μου και, εκ του αποτελέσματος, είναι το Α και το Ω στα wedding parties. Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσω μουσική, από το πρωί που θα ξυπνήσω στο σπίτι μου, στο αυτοκίνητο οδηγώντας, την ώρα που κάνω γυμναστική και, φυσικά, ψάχνοντας με τον υπολογιστή μου για να ανακαλύψω νέα τραγούδια!

Ποιο είναι το μυστικό σου; Πώς καταφέρνεις οι weds-to-be να σε εμπιστεύονται με κλειστά μάτια;
Το μυστικό μου είναι ότι κατανοώ απόλυτα τα «θέλω» των ζευγαριών για τον γάμο τους, τους αφιερώνω χρόνο, κάνουμε συναντήσεις για να τους γνωρίσω καλύτερα, σχεδιάζουμε παρέα ένα πολύ αναλυτικό wedding music plan, κάνω τις προτάσεις μου όπου χρειάζεται, μοιράζομαι τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει γύρω από τη μουσική και τα events όλα αυτά τα χρόνια και τους κάνω να αισθάνονται ασφάλεια ότι θα περάσουν αξέχαστα, πριν καν γίνει το event τους! Κατά την διάρκεια του event, προσαρμόζομαι ανάλογα με το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και προσπαθώ να ικανοποιώ όλους τους παρευρισκόμενους. Έτσι, δημιουργώ μια αξέχαστη βραδιά για τα ζευγάρια και τους καλεσμένους τους που θυμούνται για χρόνια!

Τι πρέπει να γνωρίζει το κάθε ζευγάρι πριν σε συναντήσει και ποια είναι η πρώτη ερώτηση που τους θέτεις;
Η πρώτη ερώτηση που συνήθως τους κάνω, είναι το πώς γνωρίστηκαν και πόσο καιρό είναι μαζί! Όσον αφορά αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουν, είναι μόνο ένα: η ημερομηνία του γάμου τους! Όλες τις άλλες λεπτομέρειες, τις βρίσκουμε παρέα!

Πώς είναι στην πράξη η διαδικασία επιλογής playlist παρέα με το ζευγάρι;
Αρχικά, στην πρώτη μας συνάντηση, τους κάνω διάφορες ερωτήσεις για να μάθω για τα γενικά χαρακτηριστικά του ζευγαριού, κρατώντας κάποιες πρώτες σημειώσεις. Στη συνέχεια, τους ζητάω να μου συμπληρώσουν ένα αναλυτικό wedding music plan μέσω email, με όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια, συγκροτήματα, τραγουδιστές και στιλ μουσικής, για να καταλάβω κι εγώ τα γούστα τους στη μουσική και να τους κάνω ανάλογες προτάσεις. Ύστερα, κάνουμε μια συνάντηση για να συνοψίσουμε τη ροή του event. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η playlist είναι ενδεικτική και ένας καλός DJ πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμά του και να παίζει πιο αυθόρμητα – πάντα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει πάρει από το ζευγάρι.

Ελληνικά VS ξένα. Με ποια διασκεδάζει πραγματικά ο κόσμος;
Ό,τι νιώθει κανείς πιο οικείο στη γλώσσα και τα βιώματά του. Συνήθως, οι Έλληνες με τα ελληνικά και οι ξένοι με τα ξένα. Δεν μπορούμε, όμως, να το πούμε στάνταρ αυτό. Υπάρχουν Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό αλλά και πολλοί destination weddings με καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Επίσης, πολλές φορές έχουμε γάμους με Έλληνες και ξένους μαζί, οπότε πρέπει να τα συνδυάσεις όλα. Προσωπικά, πιστεύω ότι όλα τα τραγούδια θέλουν το κατάλληλο timing. Υπάρχουν Έλληνες που τους αρέσει πιο πολύ η ξένη μουσική και Έλληνες που προτιμούν μόνο τα ελληνικά. Γι’ αυτό το λόγο, κάνω πολύ μεγάλο research πριν από τον γάμο, για να είμαι σίγουρος για τη δόμηση του προγράμματος. Κάτι που πάντα με εκπλήσσει ευχάριστα, είναι το πόσα καινούργια τραγούδια μαθαίνω κι εγώ από τα ζευγάρια μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και τα εντάσω στο DJ set μου!

Disaster plan: Πώς θα σώσεις ένα γαμήλιο πάρτι που αργοπεθαίνει;
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να φτάσω στο σημείο να τελειώσει ένα event πριν από την ώρα του, καθώς πάντα φροντίζω να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να μην σταματάει ο χορός! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πάρω το μικρόφωνο και θα ξεσηκώσω τον κόσμο, θα δημιουργήσω ένα ωραίο interaction με το κοινό, θα παίξω με ατάκες με το ζευγάρι, θα αλλάξω τη μουσική και σίγουρα θα βρω τι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή για να τους ξεσηκώσω και πάλι! Αν δεν έχω περιορισμό ωραρίου, όριο έντασης του ήχου στη μουσική από κάποια ώρα και μετά ή κάποια άλλη απρόβλεπτη κατάσταση, το δεδομένο είναι ότι όλα τα γαμήλια πάρτι τα ολοκληρώνω το ξημέρωμα και δεν σταματάω να παίζω και να διασκεδάζω τον κόσμο!

All time classic wedding list. Ποια είναι τα τραγούδια που ξεσηκώνουν κάθε καλεσμένο;
Αυτή είναι η ερώτηση που μισούμε να απαντάμε όλοι όσοι παίζουμε μουσική. Δεν υπάρχει στάνταρ τραγούδι, κατά την προσωπική μου άποψη, που θα σε ξεσηκώσει. Θα το ξαναπώ: το κάθε τραγούδι θέλει το σωστό timing για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Είναι πάντα ανάλογα με το ποιους έχεις εκείνη την ώρα μπροστά σου, είναι η στιγμή, είναι τι πρέπει να παίξεις, τι δεν πρέπει, τι σου έχουν πει από πριν στο music plan, τι θέλουν, τι δεν θέλουν, τι να αποφύγεις, ποιο μυστικό τραγούδι έχει η παρέα, ποιο hit είναι πολύ στη μόδα εκείνη την περίοδο και αν ταιριάζει με την αισθητική του ζευγαριού και τόσες άλλες συνιστώσες που είναι μέσα στο κεφάλι μου τη στιγμή που παίζω! Για να σου δώσω ένα hint, έχω παρατηρήσει πως, από το ξένο ρεπερτόριο, τραγούδια όπως το «Danza Kuduro» του Don Omar ξεσηκώνουν τους πάντες και, από το ελληνικό, το «Καραμέλα» της Φουρέιρα! Φυσικά, η λίστα είναι τόσο μεγάλη που δεν μας χωράει η συνέντευξη!

Τι συμβαίνει με τις «παραγγελιές» των καλεσμένων; Υπάρχει ευελιξία;

Φυσικά και υπάρχει ευελιξία! Εμένα είναι χαρά μου να έρχονται και να μου ζητάνε τραγούδια. Είμαι προσιτός, ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους, όπου κι αν παίζω, να έρχονται και να μου ζητάνε ό,τι θέλουν κι εγώ να αξιολογώ την κάθε επιθυμία τους και ανάλογα να προσπαθώ να κολλήσω τα τραγούδια στο πρόγραμμά μου! Δεν έχω ποτέ στάνταρ πρόγραμμα, πάντα κάνω αυθόρμητα sets, σύμφωνα με όσα ανέφερα και παραπάνω, και τα τραγούδια που βάζω τα αποφασίζω εκείνη τη στιγμή – οπότε, χωράνε παρεκκλίσεις και δεν μου χαλάνε οι παραγγελίες κάποια σειρά!

Κι αν ο κορωνοϊός μας απομακρύνει, είναι η μουσική αυτή που μας ενώνει; Πώς ήταν η πιο πρόσφατη εμπειρία που είχες, μετά τα νέα μέτρα; Τι έχει αλλάξει;
Η μουσική πάντα μας ενώνει, ακόμα και κάτω από αυτές τις άβολες και πρωτόγνωρες συνθήκες των αποστάσεων, της διαρκούς προστασίας και της λογικής συστολής που επικρατεί σε μια κοινωνική εκδήλωση όπου συναθροίζονται άνθρωποι. Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα με τα νέα μέτρα και, κυρίως, έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, για τους γνωστούς υγειονομικούς λόγους, καθώς όλες οι εκδηλώσεις και η διασκέδαση στηρίζονται στην ανθρώπινη επαφή. Στην πιο πρόσφατη εμπειρία μου, η τήρηση των μέτρων υπήρχε και τηρήθηκαν όλα όσα προβλέπονται μέχρι και το φαγητό. Είναι δύσκολο, όμως, να διατηρηθούν τα μέτρα και να τηρηθούν στο έπακρο καθ’ όλη τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, καθώς ο κόσμος χαλαρώνει όταν έρχεται η ώρα για χορό και οι αποστάσεις χάνονται και οι καλεσμένοι κάπου θα ξεχαστούν, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τους οικείους τους, συγγενείς και φίλους. Ακόμα και όταν ο αριθμός είναι μικρότερος των 50 ατόμων, δεν μπορείς να ελέγξεις απόλυτα την κατάσταση.

Και πώς ήταν το wedding party που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Έχω να θυμάμαι πάρα πολλά wedding parties όλα αυτά τα χρόνια που παίζω μουσική και διοργανώνω γάμους, αλλά σίγουρα αυτά που γίνονται εκτός έδρας δημιουργούν μια κατάσταση εκδρομής για όλους. Υπάρχει μια μεγαλύτερη χαλαρότητα για τα ζευγάρια και τους καλεσμένους τους όταν πάμε σε νησιά, σε όμορφους τόπους της χερσαίας Ελλάδας ή όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα, καθώς όμορφοι γάμοι γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, δώσε μας τις συμβουλές σου προς τα ζευγάρια που ετοιμάζονται να παντρευτούν!
Καταρχήν, να φτιάξουν μια καλή ομάδα από επαγγελματίες, με τους οποίους να αισθάνονται ασφάλεια και να τους εμπιστεύονται, καθώς δεν είναι εύκολη υπόθεση η διοργάνωση και ο σχεδιασμός ενός γάμου. Θέλει αρκετό ψάξιμο και τρέξιμο. Επίσης, να βιώσουν όλη αυτή την εμπειρία μαζί, να είναι όσο μπορούν πιο χαλαροί και ψύχραιμοι, να συγκινηθούν στην εκκλησία, να διασκεδάσουν με την ψυχή τους στο γλέντι και, φυσικά, να θυμούνται πάντα τα όμορφα μηνύματα και την ουσία της ένωσής τους! Άλλωστε, εμάς το καθήκον μας είναι να δημιουργούμε όμορφες, γλυκές και νοσταλγικές αναμνήσεις που θα μείνουν για μια ζωή γεμάτη… ευτυχία!

Must Read: 

Πολιτικός γάμος: The soundtrack

Wedding DJ: Μιχάλης Καλφαγιάννης | Let’s Agree on the ideal Playlist for the Party!

Μιχάλης Καλφαγιάννης: Ο καλός DJ κρατάει στα χέρια του το τιμόνι του wedding party.

Most Popular:

News Update | Γάμος με 9, 50 ή 100 άτομα; Τι ισχύει, πλέον, σε κάθε περιοχή της χώρας.

7 τραγούδια για τον 1ο χορό του γάμου σου από κάποιον που θα ήθελε να ζει μια παράλληλη ζωή ως DJ

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας: Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ!