Αν έπρεπε να του δώσουμε έναν τίτλο, θα τον χαρακτηρίζαμε “διασκεδαστή της γεύσης” κάτι που ο ίδιος προτιμά για να περιγράψει καλύτερα τον τίτλο του chef. Σε όποιο μαγαζί επιμελείται το menu -είτε πρόκειται για αλμυρές, είτε για γλυκές δημιουργίες- το καθιστά αμέσως talk of the town. O Στέλιος Μάνδαλος, είναι ο chef του τέταρτου τεύχος μας ή αλλιώς ο άνθρωπός μας για να πάρουμε απαντήσεις για το menu και το wedding cake του γαμήλιου πάρτι!

cDSC_0271

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένα ζευγάρι πριν πάρει αποφάσεις για το γαμήλιο μενού…

Στέλιο, τι δεν πρέπει να λείπει από ένα γαμήλιο μενού;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν σαμπάνια, τυριά, φρούτα, σοκολάτα και πολλή αγάπη!

Ποιo λάθος κάνουν συνήθως τα ζευγάρια όταν επιλέγουν το μενού του γάμου τους;

Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με την πληθώρα εδεσμάτων και την πολυπλοκότητά τους. Ξεχνούν, όμως, ότι οι πρωταγωνιστές της βραδιάς είναι οι ίδιοι… το μενού έρχεται απλά να συμπληρώσει μία ήδη ξεχωριστή διαδικασία. Το μυστικό του πετυχημένου “τραπεζιού”, όπως είπα και πρόσφατα σε ένα ζευγάρι αγαπημένων φίλων των οποίων επιμελούμαι το μενού του γάμου τους, είναι οι λιτές και απλές αλλά gourmet γεύσεις!

Για τους φετινούς ανοιξιάτικους γάμους, ποιες είναι οι προτάσεις σου;

Φέτος την άνοιξη, το menu του γάμου θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουν τα ζευγάρια μιας και το Πάσχα έρχεται σχετικά αργά, και μπορεί ο γάμος τους να “πέσει” σε περίοδο νηστείας! Σίγουρα, λοιπόν, θα τους προέτρεπα να τολμήσουν ένα pasta station που θα το τιμήσουν όλοι και θα το λατρέψουν οι λιλιπούτιοι καλεσμένοι τους, ένα πλούσιο salad bar και γιατί όχι, ένα fish and chips stand. Πλούσιες γεύσεις αλλά συγχρόνως και οικονομικές λύσεις που μπορούν να συνδυαστούν με τη νηστεία!

cDSC_0246

Τα μεγάλα διλήμματα των ζευγαριών…

Μπουφές με Finger Foods ή Formal Sit-Down Γεύμα;

Προσπαθώ να είμαι καινοτόμος… Θα τους πρότεινα να συνδυάσουν και τα δύο με έναν σερβιριστό μπουφέ. Να υπάρχουν, δηλαδή σερβιτόροι για την εξυπηρέτηση των καλεσμένων (ιδιαίτερα εκείνων μεγάλης ηλικίας) αλλά οι επιλογές να γίνονται από τον μπουφέ, είτε από τους ίδιους τους καλεσμένους, είτε σε συνεννόηση με το service.

Wedding Cake ή Wedding Treats;

Και πάλι προτείνω ένα συνδυασμό και των δύο. Τι σημαίνει αυτό; Wedding Cake για να καλύψουμε τις ανάγκες της παράδοσης, δηλαδή το κόψιμο της τούρτας από το ζευγάρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μου άρεσε το παραδοσιακό μοίρασμά της στους καλεσμένους.

Για τους συγγενείς και τους φίλους σας πρέπει να υπάρχει ένα πλούσιο Wedding Treats Station. Όχι μόνο θα δώσει “χρώμα” στο χώρο αλλά και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!

cDSC_0255

The Ideal Wedding Menu by Stelios Mandalos:

Για αρχή:

Σούπα βελουτέ με λαχανικά εποχής αρωματισμένη με λάδι τρούφας.

Poached φρούτο, όπως μήλο ή αχλάδι μαγειρεμένο σε ποιοτικό λευκό κρασί, συνοδευόμενο από τρυφερά λαχανικά και ένα γευστικά πλούσιο τυρί.

Για ορεκτικό:

Αλμυρή τάρτα ή κάποιο καρπάτσιο ψαρίου ή -για τους πιο τολμηρούς- ένα tartare λαχανικών (μανιταριών και τρούφας).

Για κυρίως:

Μια συνταγή μοσχαριού και μια ψαριού σε διακριτικές γεύσεις και αρώματα.

Για γλυκό:

Δίσκος με ποικιλία από θεματικά miniardise: ταρτάκια, τρουφάκια και σοκολατάκια με φρούτα του δάσους, εξωτικά φρούτα, καραμέλα, λευκή και πικρή σοκολάτα.

Τα μαγειρικά Yes I do & No I don’t του Σεφ…

Yes I Do: στις νέες γεύσεις, στις μαγειρικές προκλήσεις και στη σοκολάτα.

No I Don’t: στο προσθετικό γεύσης, στο κατεψυγμένο φαγητό, στο φούρνο μικροκυμάτων.

Website: www.steliosmandalos.gr

Instagram: @chefmandalos

Twitter: SteliosMandalos

Facebook: Stelios Mandalos

Credits

Photos: Άγγελος Μπαφατάκης

Grooming: Σαββίνα Σκεπετάρη

Location: The Margi Hotel

Διάβασε αυτό τη συνέντευξη του Στέλιου Μάνδαλου και πολλά ακόμα άρθρα στο 4ο τεύχος του Yes I Do free press, το οποίο θα βρεις σε 250 σημεία σε όλη την Ελλάδα!

MANDALOS

Από την Ευαγγελία Σιγάλα