Ακολουθήστε με μαθηματική ακρίβεια τις συμβουλές της chef Υπατίας Παπασταμάτη και μαγέψτε τον ουρανίσκο των καλεσμένων σας. Άλλωστε η διασκέδαση περνάει πάντα και από το στομάχι!

1) Budget freak

Πριν ξεκινήσετε να σκέφτεστε το μενού που θα επιλέξετε στον γάμο σας, πρέπει εσείς και το ταίρι σας να καταλήξετε στο σωστό budget. Γνωρίζοντας το budget σας, θα διευκολύνετε και τον εαυτό σας να καταλήξει στο σωστό menu αλλά και τον επαγγελματία chef ή τον ειδικό αρμόδιο που εσείς έχετε αποφασίσει να σας βοηθήσει, να σας προτείνει τα menu που ταιριάζουν στην τσέπη σας. Θα αποφύγετε άπειρα πονοκεφαλιάσματα και το σημαντικότερο θα κερδίσετε πολύ χρόνο.

2) Ρωτήστε τον Chef, εκείνος ξέρει καλύτερα

Ξέρω πως είναι δύσκολο, να αποφύγετε τις αμέτρητες συμβουλές από μαμάδες-μπαμπάδες στο γάμο σας, αλλά κυρίως, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε το menu της πιο σημαντικής βραδιάς της ζωής σας, κάτι παθαίνουν και βγαίνει από μέσα τους η Martha Stewart. Με μια περηφάνια λοιπόν, όλοι θα πέσουν πάνω σας για να ταΐσετε το σόι όσο πιο καλά γίνεται και όσο πιο πολύ γίνεται… Όχι εσείς δεν θα πτοηθείτε, δεν θα ακούσετε κανέναν και δεν θα υποκύψετε σε γεύσεις που δεν σας ταιριάζουν. Με τον μοναδικό άνθρωπο που πρέπει να μιλήσετε είναι o Chef  του catering που θα επιλέξετε. Εκείνος ξέρει να σας πει, πόσο, πώς, τι να σας προτείνει και τι να αποφύγετε. Θα συζητήσετε τα πάντα μαζί του και θα τον εμπιστευτείτε διότι είναι επαγγελματίας και πίστεψτε με θα κάνει το καλύτερο δυνατό για εσάς και τους καλεσμένους σας.

yes-i-do-press-7-ypatia-papastamati-2

3) Πότε και που θα παντρευτείτε;

Οι γεύσεις , τα πιάτα και η διάθεση στο φαγητό αλλάζουν και αυτά, ανάλογα με τις εποχές και τον τόπο που θα διεξαχθεί ο γάμος σας. Αν επιλέξετε να παντρευτείτε χειμώνα, τότε μπορείτε να έχετε στο μενού σας, περισσότερα ζεστά πιάτα, λιγότερο bbq όσον αφορά το κρέας, αλλά με διαφορετικές τεχνικές μαγειρεμένο, γλυκά φούρνου όπως τάρτες με λεμόνι, φρούτα του δάσους ή cheesecake κάστανο και σαλάτες χειμωνιάτικες με εσπεριδοειδή. Οι πιο τολμηροί αν επιλέξουν menu καθιστό και όχι buffet μπορούν να προσθέσουν και κάποια σούπα βελουτέ όπως της κολοκύθας με προσούτο και κρουτόν που αγαπούν πολλοί.

Το καλοκαιρινό menu αλλάζει τελείως, όπως και η διάθεση μας. Τα πιάτα και οι γεύσεις είναι πιο ελαφριές και πιο δροσερές. Οι σαλάτες είναι περισσότερες και μην φοβηθείτε να δώσετε στην τομάτα πολλούς ρόλους.  Στην Tabbouleh, την κλασσική μας χωριάτικη, όπως και στην fattoush.   Αρέσει και μπορεί να παίξει παντού. Σε δροσερά gazpacho σε σφηνάκια σαν ορεκτικό, σε ριζότο. Στο καλοκαιρινό μας menu ταιριάζει τέλεια το bbq είτε είναι για κρέας, είτε για θαλασσινά.

Φυσικά δεν θα παραλείψετε να έχετε γλυκά ψυγείου, όπως προφιτερόλ με παγωτό, φρουτοσαλάτες και δροσερά cocktail – γρανίτες.

Τέλος και πιο σημαντικό άφησα τον τόπο. Αν ο γάμος σας,  γίνει σε επαρχία ή σε κάποιο νησί μπορείτε να φτιάξεις το menu σας, σύμφωνα με τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές γεύσεις του εκάστοτε τόπου. Είναι πολύ όμορφο και διαφορετικό να προσφέρετε στους καλεσμένους σας γεύσεις ντόπιες και αλλιώτικες από αυτήν που έχουν συνηθίσει σε τόσους γάμους. Οι Έλληνες αγαπάμε την παράδοση και την σεβόμαστε.

4) Η πρώτη εντύπωση μετράει

Σχεδόν σε όλα τα γαμήλια menu, συστήνεται να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας συνοδευτικά, μαζί με το welcome drink που έχουμε επιλέξει, όταν φτάσουν στον χώρο που θα γίνει το party. Τα γνωστά και ως ‘περαστά’. Τα περαστά είναι η πρώτη εικόνα που θα δώσετε, για το ύφος και τον χαρακτήρα που θα έχει το menu που έχετε επιλέξει. Πρέπει να είναι εντυπωσιακά, να τρώγονται εύκολα διότι προσφέρονται σε όρθιους και να υπάρχει ποικιλία. Επιλέξτε κρύα αλλά και ζεστά. Πρωτοτυπήστε με γεύσεις όπως  mini σουβλάκια από κρέας βουτηγμένα σε ethnic μαρινάδες, σφηνάκια με κρύες σούπες, θαλασσινά της ώρας τυλιγμένα σε όμορφες θηκούλες και αλμυρούς λουκουμάδες από τυρί σε stick.

5) Food Styling

Όσο σημαντική είναι η γεύση ενός πιάτου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η εμφάνιση. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα ακριβό menu για να έχετε και ωραίο styling. Η παρουσίαση όλων των πιάτων που έχετε επιλέξει μαζί με τον Chef, θα πρέπει να είναι εντυπωσιακή, να δείχνουν όλα καθαρά, μεγαλοπρεπή και πανέμορφα. Μην αγχωθείτε εσείς για αυτό παραπάνω από όσο πρέπει! Αρκετά θα έχετε στο μυαλό σας εκείνη τη μέρα. Απλά συζητήστε το με τον Chef σας και τονίστε του, πόσο σημαντική είναι για εσάς και η εικόνα όλων των πιάτων.

yes-i-do-press-6-ypatia-papastamati-1

6) Σκεφθείτε τους καλεσμένους σου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τρώνε κρέας, ή έχουν κάποια δυσανεξία, αλλεργία, πρόβλημα υγείας, ή ακόμα και πιο ιδιαίτερες προτιμήσεις στο φαγητό τους! Θα πρέπει να τους σκεφτείτε όλους αυτούς. Ναι! Διότι θα σας τιμήσουν με την παρουσία τους σε μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας. Γι’ αυτό και εσείς πρέπει να τους δείξετε πόσο τους εκτιμάτε , πόσο χαίρεστε που όλο αυτό θα το μοιραστείτε μαζί τους. Ένα κομμάτι αυτής της εκτίμησης, ως προς το πρόσωπο τους, θα το δείξετε μέσα από το menu σας. Πώς; Θα φροντίσετε να έχετε ποικιλία και ισορροπία γεύσεων και επιλογών. Θα έχετε, τόσο τηγανιτά, όσο και ψητά. Τόσο κρέας, όσο και λαχανικά, υδατάνθρακες και συνοδευτικά. Εκτός από γλυκά καλό είναι να έχετε και φρούτα εποχής, αλλά και διαφορετικές σαλάτες. Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιήσετε όλους σας τους καλεσμένους αλλά και την δική σας αγωνία αν θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

7) Πως θα αποφύγετε την ‘ουρά’ στον μπουφέ

Πολύ απλά! Θα δημιουργήσετε μαζί με τον maître και τον chef σου πολλά θεματικά stands. Τα stands είναι ιδανικά για γάμους με πολλούς καλεσμένους και όταν γίνονται σε μεγάλους, είτε κλειστούς είτε ανοιχτούς χώρους. Μπορείτε να δημιουργήσετε stand για pasta, ριζότο, θαλασσινά, για σαλάτες ή ακόμα και ένα μεγάλο stand για το bbq και τα συνοδευτικά του ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.Με αυτό τον τρόπο κάποιος που θέλει να φάει μόνο κρέας ή ψητά θα κατευθυνθεί στο συγκεκριμένο stand χωρίς να χρειαστεί να περιμένει στην ουρά. Αντίστοιχα και κάποιος που δεν τρώει κρέας, θα πάει στο stand με τα ζυμαρικά ή τις σαλάτες. Πολύ ωραία και πρωτότυπα είναι τα stand με ethnic κουζίνες. Κινέζικο με noodles που μαγειρεύεται εκείνη την ώρα ή ακόμα και sushi.

8) Της ώρας είναι τα καλύτερα

Προτιμήστε να βάλετε πολλά stand με μάγειρες που θα φτιάχνουν τα φαγητά εκείνη την ώρα. Είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και οι καλεσμένοι σας θα νιώσουν σαν βασιλιάδες. Όσον αφορά την γεύση, τα φαγητά θα είναι πιο ζεστά, ζουμερά και πιο φρέσκα. Προτείνω pasta, ριζότα, παέγια και όλα τα bbq που είμαι σίγουρη ότι θα έχει το menu σας. Αν επιθυμείτε κάτι πιο ιδιαίτερο μπορείτε να προσθέσετε ένα stand με τραγανή πάπια πεκίνου που θα τυλίγεται παρουσία των καλεσμένων σας, σε ζεστά πιτάκια με λαχανικά. Ακόμα πιο πρωτότυπο είναι να επιλέξετε να σας φτιάξουν ένα γλυκό της ώρας, όπως κιουνεφέ με παγωτό ή προφιτερόλ με ζεστή σάλτσα λευκής σοκολάτας.

9) Δοκιμάστε και μετά αποφασίστε

Δεν πρέπει να καταλήξετε σε κάποιο catering, αν πρώτα δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο από τα menu του. Σίγουρα θα έχετε πάει σε αρκετούς γάμους και σε κάποιους από αυτούς θα έχετε μείνει ευχαριστημένη από το φαγητό. Πληροφορηθείτε ποιο catering είναι αυτό, συγκεντρώστε και όλα τα υπόλοιπα που θέλετε να επισκεφθείτε και ξεκινήστε να δοκιμάζετε. Σχεδόν όλα τα catering πλέον, κάνουν βραδιές για ζευγάρια που ετοιμάζονται να παντρευτούν έτσι ώστε να δοκιμάσουν το menu τους ή τους καλούν σε γάμους που έχουν ήδη κλείσει για να γευτούν εκεί τα φαγητά τους. Μην το δείτε σαν σπατάλη χρόνου. Δεν είναι καθόλου. Αντιθέτως, είναι εξίσου σημαντικό όσο και ο υπόλοιπος γάμος σας.

10) The after menu

Αν στο γάμο σας, σκοπεύετε να το γλεντήσετε μέχρι αργά, έχετε καλέσει περισσότερη νεολαία και γενικά ρέει το αλκοόλ άφθονο, τότε οφείλειτε να προσθέσετε στο menu σας και ένα after πιάτο. Όταν οι δυνάμεις των καλεσμένων σας έχουν πέσει αλλά θέλουν να συνεχίσουν να χορεύουν μέχρι το πρωί, όταν το νυφικό σας έχει γίνει καφέ ή και μαύρο, όταν κάποιοι περιφέρονται ξυπόλυτοι με ένα ποτό στο χέρι και σας λένε πόσο σας αγαπούν, τότε ξέρετε πως έχει φτάσει η ιερή ώρα του after menu. Ένα πιάτο είναι αρκετό, και όταν λέω ένα εννοώ, κάτι γρήγορο, χορταστικό και γεμάτο υδατάνθρακες. Ένα ωραίο cheeseburger, μια μακαρονάδα ή ένα hot-dog με φρέσκιες πατάτες τηγανιτές είναι ιδανικές λύσεις για τέτοιες στιγμές. Οι καλεσμένοι σας θα σας αγαπήσουν ακόμα πιο πολύ και θα φύγουν εντελώς χορτάτοι.

ypatia

Ιnfo: Η Υπατία Παπασταμάτη είναι Chef , Food Blogger & Cooking Teacher στο American College of Greece. Θα την δεις στην εκπομπή The Joiners,τη νέα εκδοχή του Join Us, θα διαβάσεις κείμενα και γευστικές συνταγές της στο προσωπικό της blog Food Stories, στο περιοδικό DownTown  και στο Followme.gr .

Site: www.foodstories.gr

Facebook: foodstories.gr

Credits:

Photos: Anastasios Filopoulos

Hair & Make up : Κωνσταντίνα Μιχοπάνου

Location: Casa e Campo

Διάβασε αυτό το άρθρο και πολλά ακόμα στο 6ο τεύχος του Yes I Do free press, το οποίο θα βρεις σε 250 σημεία σε όλη την Ελλάδα!