Όλοι κάποια στιγμή έχουμε παρακολουθήσει στο ίντερνετ videos από προτάσεις γάμου που δεν έχουν το αναμενόμενο τέλος. Το story πάει κάπως έτσι: Εκείνος διοργανώνει ολόκληρη ταινία με dance mobs και εκατοντάδες κομπάρσους και εκείνη, μετά το αρχικό σοκ, απαντά αρνητικά. Σενάριο όχι και τόσο απίθανο να συμβεί, καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2015 που διεξήχθη στη Βρετανία, το 25% των γυναικών απάντησαν αρνητικά σε προτάσεις γάμου, καθώς δεν ήταν σίγουρες πως ο σύντροφός τους ήταν ο ένας και μοναδικός για εκείνες. Και πολύ σωστά έπραξαν. Εμείς, συγκεντρώνουμε σε αυτό το άρθρο τους πιο σημαντικούς λόγους για να πεις όχι στην ερώτηση «Θα με παντρευτείς;».

yes-i-do-refuse-wedding-proposal_2.jpg

1. Αν δεν είσαι έτοιμος/η για το επόμενο βήμα

Το ότι είστε μαζί και είστε καλά δεν σημαίνει ότι βρίσκεστε και στην ίδια σελίδα. Ο ένας από τους δύο μπορεί να είναι πιο σίγουρος για τα θέλω του και να έχει φτάσει πιο νωρίς στη φάση αυτή. Το ότι δεν θες να παντρευτείς δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά θες και να χωρίσεις. Καλό είναι να το συζητήσεις με τον/τη σύντροφό σου, αν φυσικά δεν έχει γίνει εκ των προτέρων συζήτηση, και να του/της εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν νιώθεις έτοιμη/ος, χωρίς αυτό να οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό. 

2. Αν η σχέση δεν πηγαίνει καλά

Αυτό αφορά και εκείνον που κάνει την πρόταση αλλά και εκείνον που τη δέχεται. Αν η σχέση σας έχει φτάσει ένα βήμα πριν από τον χωρισμό, ο γάμος σίγουρα δεν είναι η λύση που θα τη σώσει. Πες καλύτερα όχι, για να μη μετανιώσεις αργότερα τις επιλογές σου. Και αν όντως ήταν μια λάθος απόφαση, ο χρόνος θα το δείξει.

3. Αν σου κάνει πρόταση γάμου στο 5ο ραντεβού

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες γάμου 30 ετών που η πρόταση έγινε 2 εβδομάδες μετά τη γνωριμία και «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Δεν λέμε ότι πρόκειται για παραμύθι ή επιστημονική φαντασία αλλά το να σου κάνει κάποιος πρόταση από τις πρώτες ημέρες σχέσης, ίσως είναι ένα σημάδι να αρχίσεις να σκέφτεσαι να παίρνεις τον δρόμο της εξόδου. Πες σίγουρα όχι και δες πώς θα εξελιχθεί εντέλει η σχέση. Πού ξέρεις, εκείνος μπορεί να το γνώριζε πολύ πριν εσύ καν το αντιληφθείς. 

yes-i-do-refuse-wedding-proposal1_2.jpg

4. Αν διαφωνείτε από τώρα σε σημαντικά ζητήματα

Αν έχετε φτάσει στο σημείο να συζητάτε σε ποιο σχολείο θα πηγαίνει το παιδί σας, βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Αν όμως εκ προοιμίου εντοπίζετε σημαντικές διαφορές απόψεων και πιστεύω σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον σας και τη ζωή των παιδιών σας, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. 

5. Αν θέλει παιδιά και εσύ δεν θέλεις – και το αντίστροφο

Καλώς ή κακώς το ζήτημα παιδί αποτελεί deal breaker σε μια σχέση όταν το ζευγάρι δεν έχει κοινές βλέψεις για το μέλλον. Δεν λέμε πως οι απόψεις δεν αλλάζουν με τα χρόνια, αν όμως γνωρίζετε εξαρχής τις πεποιθήσεις κάποιου και θεωρείτε ότι μπορείτε να τις αλλάξετε, ίσως τελικά το να πείτε «ναι» δεν θα είναι και η πιο σοφή σας επιλογή. 

6. Αν θέλει να σε αλλάξει

Φυσικά και υπάρχει χώρος για βελτίωση, όμως το να ξεχάσεις τελείως αυτά που πίστευες και αυτό που πραγματικά είσαι για να μπορείς απλά να λέγεσαι κυρία Κοκοβίκου και αντίστροφα, μήπως θα έπρεπε να σου λέει περισσότερα για την ήδη υπάρχουσα σχέση, πριν καλά καλά ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας;

yes-i-do-refuse-wedding-proposal1.jpg

7. Αν σε πιέζει να σταματήσεις τη δουλειά μετά τον γάμο

Ό,τι πιο οπισθοδρομικό έχουμε ακούσει! Ναι, καταλαβαίνουμε σε έναν βαθμό τη φροντίδα που θέλει να σας παρέχει ως ο κουβαλητής του σπιτιού αλλά εν έτει 2020 μια τέτοια φράση ας πάει πίσω στο 1920. Για να προχωρήσετε στον γάμο οφείλετε να γνωστοποιήσετε τις απόψεις σας και την άρνησή σας πάνω σε αυτό το θέμα, και αν γίνουν αποδεκτές τότε καλώς. Αν όμως όχι, το 2021 είναι μια καλή χρονιά για νέα ξεκινήματα. 

8. Αν έχεις δεύτερες σκέψεις και κάτι δεν σου κολλάει

Σε κάθε περίπτωση είναι φρόνιμο να ακούς το ένστικτό σου. Αν νιώθεις πως η κατάσταση αυτή δεν σου προκαλεί το αίσθημα της ευτυχίας, τότε πρέπει σοβαρά να σκεφτείς τι είναι αυτό που δεν σου προσφέρει την ασφάλεια που θα ένιωθες σε άλλη περίπτωση. Τι σε κρατάει πίσω; Γιατί δεν είπες αμέσως το ναι; Μπορεί να μην είναι και τίποτα παρά απλό άγχος προς το άγνωστο. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά έκανες σωστά που είπες όχι ή αν θα το μετανιώσεις. Πάντα υπάρχουν οι δεύτερες ευκαιρίες.

9. Αν δεν είναι ο ένας ή η μία για εσένα

Συχνά το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή ότι αυτός ή αυτή είναι ο μοναδικός έρωτας της ζωής σου. Αν λοιπόν δεν χτυπάει η καρδιά σου δυνατά όταν τον βλέπεις, αν προτιμάς να περνάς περισσότερο χρόνο με τους φίλους σου, αν θα μπορούσες να σκεφτείς το μέλλον σου χωρίς εκείνον/η, αν σκέφτεσαι ακόμα τον/την πρώην σου, τότε πες δυνατά No, I don’t.

Ο πατέρας της κοπέλας είχε τους λόγους του!

Σε κάθε περίπτωση, όσο ταμπού θέμα κι αν θεωρείται ο γάμος, ειδικά στους άντρες, καλό είναι να έχει γίνει μια συζήτηση έστω με hints για να γνωρίζετε πού βρίσκεστε. Καλύτερα να απορρίψεις κάτι που γνωρίζεις και ξέρεις πως δεν θα πετύχει, παρά να δεχθείς να μπεις σε μια κατάσταση από την οποία τελικά δεν θα βγεις εύκολα αλώβητη/ος. Δεν θα διαφωνήσουμε πως υπάρχει και η περίπτωση του κεραυνοβόλου έρωτα, αλλά ως ρεαλιστές ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Δεν συμφωνείτε; Και αν τελικά σου συμβεί το love at first sight, τότε ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να πεις. Yes, I do!

Διαβάστε επίσης…

Star Quality | Ο Παναγιώτης Κούστας βλέπει τα άστρα ανάποδα, σκέφτεται και προβλέπει…

Οι 10 πιο ενοχλητικές ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε στην post-covid νύφη του φετινού καλοκαιριού

10 Πράγματα που πρέπει -οπωσδήποτε- να γνωρίζεις πριν κάνεις έναν καλοκαιρινό γάμο…