Η Marie-Chantal πριν λίγα χρόνια για την επέτειο γάμου των 24 χρόνων με τον Παύλο, είχε μοιραστεί μέσω του προσωπικού της blog την ιστορία του γάμου τους, πώς οργάνωσε τα πάντα σε έξι μήνες, αλλά και πολλά χρήσιμα do’s & don’ts ενός βασιλικού γάμου, τόσο για τη νύφη, όσο και για τους καλεσμένους.

The Wedding Story

H πρόταση γάμου έγινε  6 μήνες μετά την γνωριμία τους και μετά τη δημοσιοποίηση της η νύφη είχε το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών για την διοργάνωση ενός πριγκιπικού γάμου 1.400 καλεσμένων.  Για να γίνει αυτό εφικτό αναγκαία ήταν μία wedding planner. Στην προκειμένη περίπτωση τη μητέρα της! Η ίδια τονίζει πως δούλεψε εξ αρχής μαζί με τη μητέρα της προκειμένου να διοργανώσει τον γάμο των ονείρων της, αφού εκείνη δεν είχε διοργανώσει ποτέ ούτε ένα επίσημο party ενώ η μητέρα της ήταν ειδική σε αυτό. Έτσι αποφάσισαν ένα μικρό dinner party δύο ημέρες πριν από τον γάμο, ενώ μετά την εκκλησία ένα lunch party.

The Dress

Το νυφικό δεν ήταν διαπραγματεύσιμο. Ήξερε από την αρχή πως θα ήταν δια χειρός Valentino. Αγαπούσε από μικρή τα φορέματά του ενώ στην πορεία έγιναν πολύ καλοί φίλοι με τον σχεδιαστή και φυσικά για εκείνη ήταν ο καλύτερος στα νυφικά. Έτσι σχεδίασε για εκείνη ένα σατέν νυφικό με μακριά μανίκια κεντημένα με λουλούδια που κάλυπταν το στέρνο μέχρι και το λαιμό. Η μέση ήταν στενή και θύμιζε κορσέ, ενώ η φούστα έπεφτε απαλά σε γραμμή άλφα κάνοντας πτυχές και τελειώνοντας με ανάγλυφα λουλουδένια κεντήματα. Το πέπλο πολύ μακρύ και δαντελένιο σερνόταν πίσω της με ένα εντυπωσιακό τελείωμα και συμπληρωνόταν με μια τιάρα με διαμάντια και μαργαριτάρια. Τουλάχιστον εντυπωσιακή εμφάνιση από την Ελληνίδα πριγκίπισσα με την υπογραφή του Valentino!

The Invitations

Οι προσκλήσεις της τελετής ήταν λιτές και επίσημες με ανάγλυφο το οικόσημο του άντρα της στο μπροστινό μέρος της κάρτας. Από την άλλη οι προσκλήσεις για το party ανατέθηκαν στην καλλιτέχνη Florine Asch, η οποία δημιούργησε ένα υπέροχο water color του “house venue”, δηλαδή του χώρου όπου θα γινόταν η δεξίωση. Η λίστα των 1.400 καλεσμένων απαιτούσε μία εξειδικευμένη ομάδα για την οργάνωσή της. Το δημιουργικό κομμάτι ανέλαβε η Robert Isabel και η lady Elizabeth Anson ενώ η ξαδέρφη της Βασίλισσας Ελισάβετ, τις μεταφορές και την διαμονή των καλεσμένων.

The Happy Ending

Η τελετή έλαβε χώρα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Λονδίνου. Την ημέρα εκείνη η ίδια εξομολογήθηκε πως ό,τι είχε ευχηθεί γινόταν πραγματικότητα ακόμα και το όνειρό της, ο πατέρας της να την παραδώσει στον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος την υποδέχτηκε με ένα φιλί.

Royal Do’s & Don’ts

Χρήσιμες συμβουλές για όλες τις νύφες αλλά και κανόνες σωστής συμπεριφοράς για τους καλεσμένους, από την πρώτη πριγκίπισσα της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

Για τη νύφη

Ένας wedding planner είναι απαραίτητος.
Είναι σημαντικό να έχετε φροντίσει για τη μεταφορά και τη διαμονή όλων των καλεσμένων σας.
Ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να γράψετε και πού να εκτυπώσετε τις προσκλήσεις.
Στον ορθόδοξο ελληνικό γάμο η τελετή διαρκεί λίγο λιγότερο από μία ώρα, στην διάρκεια της οποίας η νύφη στέκεται συνεχώς όρθια, οπότε φροντίστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Καλό είναι να προσλάβετε έναν make up artist για όλη την διάρκεια της τελετής και της δεξίωσης καθώς θα χρειαστούν μικρά touch-ups λόγω της πολύωρης ορθοστασίας, του χορού, του χαιρετισμού των καλεσμένων.
Υποδεχτείτε και χαιρετίστε τους καλεσμένους στην δεξίωση ή διαφορετικά κατά τη διάρκεια της περάστε από όλα τα τραπέζια και ευχαριστήστε τους.
Φροντίστε να εστιάσετε στην ημέρα. Για να μην έχετε θολές αναμνήσεις από την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, προσπαθήστε να παίρνετε mental photographs με κάθε blink των ματιών σας.

Για τους καλεσμένους

Σεβαστείτε την προσπάθεια και την δουλειά της νύφης και της οικογένειας της για τη διοργάνωση του γάμου. Μην αμελήσετε να απαντήσετε εγκαίρως στην πρόσκληση. RSVP σημαίνει στα γαλλικά ”Respondez s’il vous plait” (σ.σ. απαντήστε παρακαλώ), οπότε προσπαθήστε να το κάνετε.
Το να φέρετε plus one ή plus two δεν είναι ευγενικό εκτός κι αν ρωτήσετε συγκεκριμένα γι’αυτό και μόνο αν είστε μέλος της οικογένειας του ζευγαριού ή εξαιρετικά κοντά με έναν από τους δύο.
Φροντίστε να είστε συνεπής με τις ενδυματολογικές επιταγές του γάμου. Η νύφη είναι αυτή που θα καθορίσει αν ο γάμος θα είναι formal ή informal κάτι που συνήθως αναφέρεται στην πρόσκληση.
Μην επισκιάσετε τη νύφη. Είναι αυτονόητο ότι δεν φοράμε λευκό αλλά και ότι φοράμε κάτι λιγότερο εντυπωσιακό από την πρωταγωνίστρια της τελετής.
Μην αποκαλύπτετε πολύ δέρμα με τα ρούχα που θα επιλέξετε. Μπορεί να ακούγεται συντηρητικό αλλά είναι ένδειξη σεβασμού στον χώρο.
Να είστε πάντα στην ώρα σας και μην αποφεύγετε την τελετή για να πάτε κατευθείαν στην δεξίωση, ειδικά αν έχετε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση.
Ανεβάστε στιγμιότυπα του γάμου στα social media μόνο αν επιτρέπεται από το ζευγάρι και εγκρίνει τα posts σας. Στους γάμους πλέον αναφέρεται αν είναι αποδεκτά τα social media καθώς και το hashtag του γάμου οπότε φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε.
Τέλος, κλείστε τα κινητά σας!

Από την Σύρμα Κιουπελόγλου