H δυναμική marketing director της αγαπημένης μας αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία και τον έρωτα.

yes-i-do-freepress-interview_10.jpg

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι τρεις βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κανείς προκειμένου να δημιουργήσει έναν επιτυχημένο κώδικα επικοινωνίας, τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις;

Πρώτον, το να ακούει! Και, φυσικά, θα μου πείτε «εννοείται»! Όμως, δεν ακούμε πραγματικά όλοι – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Το σημαντικό είναι να ακούς χωρίς να σκέφτεσαι τη δική σου ατζέντα, αλλά να επικεντρώνεσαι σε αυτά που σου λέει ο συνομιλητής σου. Να σέβεσαι τον χρόνο και την προσοχή που σου αφιερώνει, αλλά και τον χρόνο τον δικό σου, όταν με προθυμία ή «καλοσύνη» ή στο πλαίσιο της δουλειάς σου είσαι εκεί για να ακούς. Δεύτερη θα έβαζα την εμπάθεια, με την έννοια της ενσυναίσθησης και της κατανόησης. Όχι σε υπερβολικό βαθμό, αλλά στο πλαίσιο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μια δεξιότητα που δοκιμάζεται στις επαγγελματικές σχέσεις – κυρίως όταν κανείς κατέχει senior managerial θέσεις με ομάδες γύρω του. Εκεί είναι που οφείλεις να εντάξεις αλλά και να ισορροπήσεις προσωπικότητες, στάσεις και ad hoc προσωπικές προκλήσεις με τον φόρτο εργασίας, τις προτεραιότητες και τις ευθύνες. Τρίτη, την ειλικρίνεια. Είμαι από τους μεγαλύτερους και πιο ένθερμους οπαδούς της. Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο το να είσαι ειλικρινής, αλλά είναι πάντα πολύ αποτελεσματική και πολύ βοηθητική για εσένα και τους υπόλοιπους γύρω σου. Και, σίγουρα, πολύ προτιμότερη από την κοροϊδία ή τις υπεκφυγές, που τις θεωρώ ενδείξεις αδύναμου χαρακτήρα.

Πώς γίνεται να έχει γίνει τόσο εύκολη η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και τόσο δύσκολη η επαφή τους;

Αυτόματα μου έρχονται στο μυαλό δύο λέξεις: μεγάλες προσδοκίες! Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και δεν μπορούμε να τα κυνηγάμε όλα ταυτόχρονα. Είναι θέμα επιλογών το αν είναι κανείς ικανοποιημένος έχοντας απλώς πολλές επαφές στην ατζέντα του ή πολλούς followers στα social media accounts του για να λέει ότι έχει πολλούς γνωστούς και φίλους ή αν έχει την ανάγκη να διαχωρίζει τους ανθρώπους με τους οποίους πραγματικά μπορεί να μιλήσει και να εμπιστευτεί καταστάσεις, επιτυχίες ή αποτυχίες, να συμβουλευτεί ή να εκμυστηρευτεί. Αυτό για εμένα είναι επαφή και δεν μπορεί κανείς να έχει επαφή με όλους. 

Σε ένα κατάστημα ομορφιάς μπορεί μια γυναίκα να βρει όλα όσα χρειάζεται για να νιώσει όμορφη. Πού θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να νιώσει ευτυχισμένη;

Η ευτυχία είναι σαν τα ταξίδια του Γκιούλιβερ. Είναι μια διαρκής αναζήτηση, εντελώς προσωπική για την καθεμία από εμάς. Όσο καιρό κι αν ψάχνω να βρω το τι είναι η ευτυχία, πάντα θα καταλήγω στο ότι είναι η στιγμή. Γιατί δεν έχω ζήσει τη διάρκεια, ως τώρα, ή δεν ξέρω τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος σαν μια διαρκή κατάσταση ζωής. Πολλοί λένε «είμαι ευτυχισμένος» επειδή πληρούν κάποια στάνταρ που έχουν θέσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Εγώ μέχρι στιγμής δηλώνω ευχαριστημένη, γιατί ευτυχία για εμένα είναι ορισμένα καθαρά προσωπικά επιτεύγματα, τα οποία ακόμα δεν έχω καταφέρει. Θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου να λέει πόσο ευτυχισμένη είναι για αυτά που έχει καταφέρει – και δεν αναφέρεται σε καμιά φοβερή επαγγελματική καριέρα, αλλά σε μια οικογένεια η οποία τόσα χρόνια της δίνει ευτυχία. Μέχρι πρόσφατα, ποτέ δεν ταυτιζόμουν με αυτή την άποψη, αλλά πλέον νιώθω πολύ πιο κοντά της. 

Τελικά οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες  ή τις ερωτεύονται παράφορα;

Τίποτα ή και τα δύο μαζί. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Είναι η στιγμή, η συγκυρία, το connection, ο άνθρωπος και το τι εκπέμπει! Γιατί ο δυναμισμός δεν αποκλείει το συναίσθημα, αλλά και η έντονη προσωπικότητα δεν προκαλεί πάντα φόβο, αλλά και θαυμασμό. Έχω περάσει και από τις δύο συναισθηματικές καταστάσεις – δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω για να προκαλώ ένα από τα δύο συναισθήματα. C’est la vie – this is me…

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

yes-i-do-freepress-jpegs_7.jpg

Instagram: @zoipith

Photos: G wedd Fotografia by George Bouzakis

Διαβάστε επίσης… 

Το να παντρεύεσαι από έρωτα είναι επαναστατική πράξη;

Bridezilla: H Νύφη-Δυνάστης και πώς θα τη βοηθήσετε να χαλαρώσει

Κλασικό Μπλε της Pantone: Το χρώμα της χρονιάς δίνει έμπνευση για τους γάμους του καλοκαιριού