Μπορεί να λέμε Yes I Do στους γάμους αλλά όταν αυτοί τελειώνουν τότε λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στους χωρισμούς. Κι ακόμα ένα μεγαλύτερο Yes I Do στις επανεκκινήσεις…! Το ζήτημα είναι λεπτό και επιδέχεται μεγάλες αναλύσεις. Όταν πρόκειται για restart όμως, σημασία έχει η εμπειρία και όχι η θεωρία. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τέσσερις φίλες που βίωσαν την εμπειρία ενός χωρισμού, να μας πουν πότε, πώς και γιατί τελειώνει μια σχέση. Απάντησαν χωρίς ταμπού, με σαφήνεια, θάρρος, ειλικρίνεια και χιούμορ. Και τις ευχαριστούμε όλες θερμά!

Ροδούλα Σιούρτου |  Communications & Events Manager

Ροδούλα Σιούρτου Communications & Events Manager
Total look: TWINSET

«Ένας γάμος που έχει λήξει μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά «αποτυχημένος» αν δεν μάθαμε τίποτα από αυτόν.»

«Ανήσυχη δύναμη», αεικίνητη, κοινωνική, πολύ δυναμική και εξαιρετικά ευγενής. Πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε να στέκεται τόσο επάξια στον χώρο της επικοινωνίας και της διοργάνωσης events..!

Ξεκινώντας από αυτό που κατά τη γνώμη σας είναι σημαντικό για έναν γάμο, βάλτε σε σειρά τις λέξεις που ακολουθούν: Αγάπη, έρωτας, σεβασμός, φιλία, θαυμασμός.

Θαυμασμός, σεβασμός, φιλία, αγάπη, έρωτας

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες και οι άντρες σε έναν γάμο;

Δεν υπάρχουν dos και don’ts σε έναν γάμο. Κάθε γάμος είναι μοναδικός, όσο μοναδικό είναι και το ζευγάρι. Αυτό που χρειάζεται σε ένα γάμο είναι τα δύο μέλη του να εξελίσσονται «παρέα» και να μην χάνουν την αυθεντικότητά τους.

Λένε πως οι γυναίκες παντρεύονται έναν άντρα ελπίζοντας να τον αλλάξουν, ενώ οι άντρες παντρεύονται μια γυναίκα ελπίζοντας να μην αλλάξει ποτέ. Συμφωνείτε;

Η εξέλιξη και η αλλαγή των ανθρώπων δεν έχει να κάνει με το φύλο τους. Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου που αγαπά και η αλήθεια είναι πως αν το κάνει, σίγουρα δεν θα του βγει σε καλό.

Υπάρχει αυτό που λέμε «πολιτισμένο» διαζύγιο;

Το διαζύγιο εξαρτάται από τους ανθρώπους, τις προθέσεις τους, το πώς έχουν βιώσει το παρελθόν τους και πώς οραματίζονται το μέλλον τους. Υπάρχουν άνθρωποι ανώριμοι, με απωθημένα, άνθρωποι πληγωμένοι, απογοητευμένοι, ενώ από την άλλη μεριά, υπάρχουν άνθρωποι ώριμοι, συνειδητοποιημένοι, ερωτευμένοι με τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως “It takes two to tango”. Αν η πρόθεση και των δύο είναι να κρατήσουν ισορροπίες και να μην καταστρέψουν ό,τι χρειάστηκε χρόνο για να δημιουργήσουν, τότε ναι υπάρχει «ισορροπημένο» διαζύγιο. 

Ένας γάμος έχει τελειώσει όταν…

Όταν οι σιωπές γίνονται εκκωφαντικές και όταν κοιτάς τον αγαπημένο σου στα μάτια, αλλά δεν βλέπεις μέσα του.

Ένας πρώτος «αποτυχημένος» γάμος αποτελεί το σκαλί για έναν δεύτερο «πετυχημένο»;

Ένας γάμος που έχει λήξει μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά «αποτυχημένος» αν δεν μάθαμε τίποτα από αυτόν. Όλες οι εμπειρίες στη ζωή μας, όπως και ο γάμος, μας οδηγούν στην καλύτερη γνώση του εαυτού μας. Αυτό μας χαρίζει τη διαύγεια, ώστε να μπορούμε να ζούμε καλύτερα, να απολαμβάνουμε την ευτυχία και τις χαρές που κρύβονται στην καθημερινότητά μας.

Μαρία Γεωργάκαινα, ραδιοφωνική παραγωγός ΡΥΘΜΟΣ 94.9, εκφωνήτρια & mother of 2

Μαρία Γεωργάκαινα, ραδιοφωνική παραγωγός ΡΥΘΜΟΣ 94.9, εκφωνήτρια & mother of 2

«Τον όρο «αποτυχημένο γάμο» δεν μπορώ να τον δεχθώ. Ας τον χαρακτηρίσουμε ως έναν γάμο  που λύγισε στις δυσκολίες.»

Ως επαγγελματίας είναι τυπική και συνεπής, ως μαμά διαλλακτική, τρυφερή κι όταν χρειάζεται αυστηρή, ως φίλη εχέμυθη και υποστηρικτική, ως σύντροφος δοτική και απαιτητική. Φύσει θετικός άνθρωπος, βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και αυτοσαρκάζεται συνέχεια – γι’ αυτό και μας φτιάχνει τη μέρα κάθε πρωί!

Ξεκινώντας από αυτό που κατά τη γνώμη σας είναι πιο σημαντικό για έναν γάμο, βάλτε σε σειρά τις λέξεις που ακολουθούν: Αγάπη, έρωτας, σεβασμός, φιλία, θαυμασμός.

Σεβασμός, Έρωτας, Αγάπη, θαυμασμός , φιλία

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες σε έναν γάμο;

1.Να μην θεωρούν τον άνθρωπό τους δεδομένο και ξεχαστούν μέσα στην καθημερινότητα. Να φροντίζουν τον άντρα τους γιατί είναι μια ζωή, σαν μικρά παιδιά.

2.Να μην αφεθούν ως γυναίκες και ειδικά όταν γίνουν μανούλες… να είναι όσο μπορούν περιποιημένες.

3.Να μην μιλάνε όταν κάτι δεν πάει καλά γιατί φοβούνται ή ντρέπονται. Να ζητάνε αυτό που θέλουν.

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι άντρες σε έναν γάμο;

1.Να μην θεωρούν τον άνθρωπο τους δεδομένο και ξεχαστούν μέσα στην καθημερινότητα. Να βάλουν στο παιχνίδι μικρές εκπλήξεις.

2.Να μην κάνουν κομπλιμέντα στη γυναίκα τους και να μην την κάνουν να αισθάνεται ποθητή. Χρειάζεται το άγγιγμα και η διεκδίκηση.

3.Να μην επικοινωνούν ποιοτικά με την σύντροφο τους όταν γυρίζουν κουρασμένοι από την δουλειά.

Λένε πως οι γυναίκες παντρεύονται έναν άντρα ελπίζοντας να τον αλλάξουν, ενώ οι άντρες παντρεύονται μια γυναίκα ελπίζοντας να μην αλλάξει ποτέ. Συμφωνείτε;

Δεν συμφωνώ γιατί δεν το έζησα εγώ έτσι. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να τον αλλάξω. Τώρα δεν ξέρω βέβαια για εκείνον..! Ωστόσο οι αλλαγές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αλίμονο αν ήμασταν μια ζωή ίδιοι και χωρίς καμία εξέλιξη. Θα ήταν τόσο βαρετό. Απλά καλό είναι η αλλαγή και των δυο συντρόφων μέσα στον γάμο, να βλέπει προς την ίδια κατεύθυνση… Και αν μια σχέση έχει γερές βάσεις και υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία δεν έχει να φοβηθεί τις αλλαγές.

Υπάρχει αυτό που λέμε «πολιτισμένο» διαζύγιο;

Όταν υπάρχουν συναισθήματα, όχι. Συνήθως ένας από τους δυο, που είναι πληγωμένος δυσκολεύει την κατάσταση του «πολιτισμού». Και οι δυο πλευρές όμως σίγουρα παλεύουν και στεναχωριούνται.

Ένας γάμος έχει τελειώσει όταν… 

Δεν υπάρχει σεβασμός, θαυμασμός και ακολουθείται μοιραία από την έλλειψη ερωτικής έλξης.

Ένας πρώτος «αποτυχημένος» γάμος αποτελεί το σκαλί για έναν δεύτερο «πετυχημένο»;

Όταν ένα ζευγάρι έχει φέρει στον κόσμο παιδιά, αυτό από μόνο του είναι επιτυχία. Οπότε τον όρο «αποτυχημένο γάμο» δεν μπορώ να τον δεχθώ. Ας τον χαρακτηρίσουμε ως έναν γάμο  που λύγισε στις δυσκολίες. Κι επειδή το μάθημα το έχεις μάθει από τον πρώτο γάμο που έμεινες μετεξεταστέος, πολύ πιθανό στον δεύτερο να τα φέρεις εις πέρας καλύτερα. Αλλά και πάλι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Κυριακή Χαριτάκη, Ιδρύτρια Singleparent.gr & Singlewoman.gr

Κυριακή Χαριτάκη, Ιδρύτρια Singleparent.gr & Singlewoman.gr

«Αυτοκριτική και συγχώρεση του εαυτού μας και των άλλων. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να βρει την ευτυχία, με γάμο ή χωρίς.»

Είναι μια «τρελαμένη» μάνα που τρέχει να τα προλάβει όλα μόνη της! Έτσι όμως, απέκτησε πολύ μεγάλη εμπειρία και «τεχνογνωσία» γι’ αυτό και δημιούργησε το Singleparent.gr, ενώ ακολούθησε πρόσφατα και το Singlewoman.gr.

Ξεκινώντας από αυτό που κατά τη γνώμη σας είναι πιο σημαντικό για έναν γάμο, βάλτε σε σειρά τις λέξεις που ακολουθούν: Αγάπη, έρωτας, σεβασμός, φιλία, θαυμασμός

Σεβασμός, θαυμασμός, φιλία, έρωτας, αγάπη και το βασικότερο όλων, το σεξ. Όσο σεξ μπορείτε!

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες σε έναν γάμο;

Να παραμελούν τον εαυτό τους και να καταλήγουν μια άλλη γυναίκα από εκείνη που παντρεύτηκε ο άντρας τους. Να μην φλερτάρουν πια με άλλους. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, το φλερτ με άλλους αραιά και πού και φυσικά σε ελεγχόμενο επίπεδο, ζωντανεύει τον γάμο. Να βάζουν πάντα και για πάντα πρώτα τα παιδιά. Τα παιδιά δεν τα κάνουμε μόνες μας, τα κάνουμε με κάποιον άλλον που χρειάζεται εξίσου την αγάπη και την αφοσίωσή μας. Είναι λάθος να τα βάζουμε πάντα μπροστά.

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι άντρες σε έναν γάμο;

Να θεωρούν τη γυναίκα τους δεδομένη μέσα στον γάμο, πως δηλαδή ό,τι και να κάνουν, θα τους συγχωρείται. Να σταματήσουν να της κάνουν κομπλιμέντα και να την προσέχουν. Αλλά το πιο τραγικό λάθος όλων, είναι να ανακατεύουν τη μητέρα τους μέσα στον γάμο. Ειδικά το τελευταίο, το κάνουν συχνά και τα δύο φύλα, γι’ αυτό πολλοί γάμοι τινάζονται στον αέρα.

Λένε πως οι γυναίκες παντρεύονται έναν άντρα ελπίζοντας να τον αλλάξουν, ενώ οι άντρες παντρεύονται μια γυναίκα ελπίζοντας να μην αλλάξει ποτέ. Συμφωνείτε;

Κανείς δεν πρέπει να έχει την απαίτηση να αλλάξει ο άλλος και παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να μείνει ίδιος. Όλοι εξελισσόμαστε και αλλάζουμε με τη πάροδο του χρόνου. Το θέμα είναι να μην μας το ζητάει κάποιος, αλλά να το θέλουμε πρώτα εμείς. Κι αυτή η αλλαγή κάποιες φορές σηματοδοτεί την ανανέωση του γάμου και άλλες το διαζύγιο. Είναι ρίσκο.

Υπάρχει αυτό που λέμε «πολιτισμένο» διαζύγιο;

Πολύ σπάνια. Και όπου υπάρχει, συνήθως υπάρχουν πολλά λεφτά που δεν λύνουν φυσικά όλες τις διαφωνίες, λύνουν όμως αρκετές.

Ένας γάμος έχει τελειώσει όταν… 

Όταν τελειώνει ο σεβασμός.

Ένας πρώτος «αποτυχημένος» γάμος αποτελεί το σκαλί για έναν δεύτερο «πετυχημένο»;

Αν και δεν έχω κάνει δεύτερο γάμο, πιστεύω πως ένας πρώτος αποτυχημένος γάμος, μπορεί να γίνει σκαλί για έναν δεύτερο επιτυχημένο, αρκεί να έχεις αναγνωρίσει και παραδεχτεί τα λάθη σου. Είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο τον άλλον, γι’ αυτό αρκετοί δεύτεροι γάμοι αποτυγχάνουν. Επειδή οι άνθρωποι κουβαλάνε τα μπαγκάζια από τον πρώτο. Αυτοκριτική και συγχώρεση του εαυτού μας και των άλλων. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να βρει την ευτυχία, με γάμο ή χωρίς.

Στελίνα Μαρκουλάκη | Marketing & Δημόσιες σχέσεις

Στελίνα Μαρκουλάκη Marketing & Δημόσιες σχέσεις

«Εμείς οι γυναίκες δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ένας άντρας μπορεί να αλλάξει..!»

Της πήρε αρκετά χρόνια για να καταλάβει πόσο κοινωνική είναι, και τότε η ζωή της άλλαξε. Αυθεντική, πολύ γλυκιά, με τρομερή αίσθηση του χιούμορ και πάρα πολύ ειλικρινής. Χώρισε λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Και έμαθε πάρα πολλά από μια σχέση που τελείωσε…

Ξεκινώντας από αυτό που κατά τη γνώμη σας είναι πιο σημαντικό για μια πετυχημένη σχέση, βάλτε σε σειρά τις λέξεις που ακολουθούν: Αγάπη, έρωτας, σεβασμός, φιλία, θαυμασμός

Σεβασμός, αγάπη, έρωτας, θαυμασμός, φιλία

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες σε μια σχέση;

Να συμβιβάζονται, να είναι κτητικές και να γκρινιάζουν!

Ποια είναι τα τρία λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι άντρες σε μια σχέση;

Να υποτιμούν τη σύντροφό τους, να την θεωρούν δεδομένη και να έχουν ανασφάλειες…

Λένε πως οι γυναίκες παντρεύονται έναν άντρα ελπίζοντας να τον αλλάξουν, ενώ οι άντρες παντρεύονται μια γυναίκα ελπίζοντας να μην αλλάξει ποτέ. Συμφωνείτε;

Όλα είναι σχετικά… Αλλά εμείς οι γυναίκες δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ένας άντρας μπορεί να αλλάξει!

Υπάρχει αυτό που λέμε «πολιτισμένος» χωρισμός;

Φυσικά και υπάρχει! Έχω υπάρξει στο παρελθόν σε μια πολύ ωραία σχέση και χώρισα πολιτισμένα. Αυτόν τον άνθρωπο ακόμα τον λατρεύω!

Μια σχέση έχει τελειώσει όταν…

Δεν υπάρχει σεβασμός.  Έχει χαθεί ο έρωτας… Και η καθημερινότητα έχει γίνει ρουτίνα.

Μια μεγάλη «αποτυχημένη» σχέση αποτελεί το σκαλί για ένα πετυχημένο γάμο;

Θα μπορούσε! Αλλά ελπίζω να μην έχουμε αποτυχημένες σχέσεις!

Διαβάστε αυτό και πολλά άλλα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα

 

Credits

Photos : Γιώργος Μπουζάκης

Hair: Ξένια Καπιζιώνη

Make up: Inglot

Location: Κηφισιά

Διαβάστε επίσης…

Συνέντευξη με τον πατέρα Γρηγόριο Νανακούδη

4 γαμήλιες δεισιδαιμονίες #Not

Γάμος: Αγαπημένα γαμήλια ρητά