Με την υποκριτική αισθάνεται ότι “αναπνέει” και η αγάπη για εκείνον είναι λόγος για να ζεις. Ευγενικός και πολύ ειλικρινής ο Γιάννης Αθητάκης μάς εξομολογείται ότι η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να υπάρξει αν και ο τρόπος σκέψης των δυο φύλων μπορεί να διαφέρει. Η πιο συγκινητική στιγμή σε έναν γάμο για εκείνον είναι ο πρώτος χορός της νύφης με τον πατέρα της και του γαμπρού με τη μητέρα του, γιατί είναι σαν και οι δυο μέσα από αυτό να θυμούνται ξανά όλες τις όμορφες στιγμές που έζησαν μαζί μέχρι την ημέρα του γάμου… ενώ η πρόταση γάμου δεν έχει να κάνει με το πώς γίνεται αλλά με το αποτέλεσμά της που δεν είναι άλλο από το Yes I Do!

Γιάννη αν σου ζητούσα να μου περιγράψεις τον εαυτό σου μέσα σε 5 προτάσεις περίπου τι θα έγραφες;

Είμαι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, συγκαταβατικός, μέχρι όμως ενός ορίου. Πάντα πρόθυμος στη βοήθεια των συνανθρώπων που χρειάζονται στήριξη,  ιδιαίτερα στους οικείους μου. Αγχώδης ειδικά με το επάγγελμά μου που λατρεύω, αλλά και ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση.

Από τη λογιστική  στην υποκριτική… πόσο απέχουν και πόσο συνδέονται μεταξύ τους;

Η λογιστική είναι η επιστήμη που παρουσιάζει στοιχεία μιας επιχείρησης. Είναι πλαισιωμένη από όρια και από νόμους. Από την άλλη η υποκριτική στο τεχνικό κομμάτι της  εμπεριέχει κάποιους κανόνες, όμως στο δημιουργικό είναι εκτός ορίων. Είναι ελεύθερη, δεν σταματάει ποτέ και σε τίποτα. Ψάχνεις συνέχεια στοιχεία στην καθημερινότητά σου, ερεθίσματα που μπορείς να λάβεις από οτιδήποτε  μπορεί να ταιριάζει στον χαρακτήρα που θα ενσαρκώσεις. Με τη λογιστική πιστεύω πως απλά υπάρχεις, ενώ με την υποκριτική αναπνέεις και ζεις!

Υπάρχει κάποιος ρόλος – στόχος που θα ήθελες κάποια στιγμή να υποδυθείς;

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στο μυαλό μου. Η δουλειά είναι η ίδια για εμένα. Αντιμετωπίζω με την ίδια σοβαρότητα έναν μικρότερο και έναν μεγαλύτερο ρόλο. Άλλωστε ο στόχος μου είναι η εξέλιξη. Να μαθαίνω, να εξελίσσομαι ως ηθοποιός και ως άνθρωπος.

Περίγραψε μου μια τυπική σου μέρα…

Αν δεν έχω γυρίσματα ή πρόβες,  μπορεί να κάνω πολλά πράγματα. Από το να κάνω γυμναστική, να διαβάσω ένα βιβλίο, να δω μια ταινία μέχρι βόλτες με φίλους μου ή και μόνος μου.

Η αρχική μας επικοινωνία έγινε μέσω Instagram…Ποια είναι η σχέση σου με τα social media;

Ομολογώ ότι δεν είχα και την καλύτερη σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν με αφορούσε και τόσο αυτό το κομμάτι. Το instagram  για παράδειγμα το δημιούργησα πριν ενάμιση χρόνο. Όμως η εποχή μας και η δουλειά μου έχει αρχίσει να επηρεάζεται κατά πολύ από αυτά τα μέσα. Τα χρησιμοποιώ κυρίως για την προβολή της δουλειάς μου και λιγότερο για τις προσωπικές μου στιγμές. Άλλωστε δεν μου αρέσει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Είναι καθαρά προσωπική!!!

Αν έπρεπε να μείνεις μια μέρα χωρίς κινητό πώς θα ήταν και τι θα έκανες;

Το έχω κάνει στο παρελθόν μια φορά! Στην αρχή, δεν σου κρύβω, είχα ένα άγχος … όμως όσο περνούσαν οι ώρες παρατηρούσα ότι τελικά δεν το έχω και τόσο ανάγκη. Ένιωθα ανακούφιση! Έκανα πράγματα που με ευχαριστούσαν, χωρίς τη χρήση του. Πήγα σε ένα μέρος που αγαπώ και τελικά δεν χρειαζόταν η φωτογραφική του κινητού μου για να απαθανατίσω τη στιγμή αυτή, μόνο τα μάτια μου και το μυαλό μου.

Πιστεύεις ότι συμβάλλουν ως έναν βαθμό θετικά ή αρνητικά στις σχέσεις των ανθρώπων;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις των ανθρώπων, είτε σε θετικό, είτε σε αρνητικό βαθμό. Με τη χρήση τους, δημιουργούνται σχέσεις σε διάφορα επίπεδα όπως, εμπορικές, φιλικές, αισθηματικές. Ωστόσο, δίνουν και βήμα λόγου στους ανθρώπους για να εκφέρουν τη γνώμη τους δημόσια, να ενημερώνονται άμεσα, ή να επικοινωνούν με ανθρώπους που δεν είναι κοντά τους, όπως συγγενείς και φίλοι που ζουν μακριά.  Δυστυχώς  μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας έχει αντικατασταθεί με ένα «χεράκι» (like), ή με ένα προσωπάκι (emoticon). Έτσι αρκετοί  δηλώνουμε το συναίσθημά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή, να έχουμε την αίσθηση της παρέας ενώ ουσιαστικά είμαστε μόνοι. Έτσι, οι νέες γενιές των ανθρώπων «αλλοιώνουν» τις δεξιότητες τους στην επικοινωνία και αυτό αποτελεί  ένα σκαλοπάτι παραγωγής ναρκισσισμού. Πλάθονται εικόνες για τις ζωές μας και δημιουργούνται προφίλ ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Φτιάχνονται νέα πρότυπα με εικόνες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά φίλτρα και ρετούς, για το τέλειο πρόσωπο, το τέλειο σώμα κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρακάμπτονται οι ανθρώπινες αδυναμίες, που σημαίνει ότι προβάλλουμε και ζούμε ένα ψέμα!

Στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 υποδύεσαι  έναν πολύ υποστηρικτικό φίλο…Η φιλία μεταξύ ανδρών είναι πολύ ισχυρή μεταξύ ανδρών και γυναικών όμως; Τελικά τι ισχύει;

Η φιλία για έμενα είναι κάτι το ιερό! Είναι ένας δυνατός δεσμός των ανθρώπων! Η επιλογή ενός ανθρώπου για φίλο, πέραν της οικογένειας, αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη της προσωπικότητας και της ζωής μας. Όσον  αφορά τη φιλία μεταξύ των φύλων δεν θα ισχυροποιούσα κάποια. Ίσως η μόνη διαφορά να είναι στον τρόπο σκέψης. Ένας άντρας σκέφτεται διαφορετικά για κάποια πράγματα από μία γυναίκα. Σίγουρα όμως η συμβουλή που θα δώσουν ή οι πράξεις που θα κάνουν για τον φίλο-φίλη τους, θα είναι με γνώμονα την αγάπη και το όφελος προς αυτόν/αυτήν.     

Επίσης φέτος για πρώτη φορά συμμετείχες σε παιδική παράσταση. Πώς αντιμετώπισες την διάδραση με τα παιδιά; Αν σε ρωτούσε ένα παιδί τι είναι η αγάπη τι θα του έλεγες;

Όντως! Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε παιδική παράσταση και ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Τα παιδιά είναι ένα άλλο κοινό! Ένα κοινό χωρίς δεύτερο επίπεδο σκέψης. Δεν μπορείς να τα «κοροϊδέψεις», εκδηλώνουν αυτό που αισθάνονται έτσι μπορείς να μάθεις από αυτά, να προσέχεις και να γίνεις καλύτερος. Όταν σου εκδηλώνουν την αγάπη τους και τον θαυμασμό τους τότε φεύγεις με μια απερίγραπτη χαρά και με απίστευτη ενέργεια από το θέατρο! Αν με ρωτούσε ένα παιδί τι είναι η αγάπη θα απαντούσα ότι είναι η κάθε πράξη που μας γεμίζει ευτυχία, χαρά εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας. Να προσφέρουμε σε κάποιον, κάτι που το έχει ανάγκη χωρίς να ζητάμε αντάλλαγμα. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό ή απλό όμως για εκείνον να είναι κάτι μεγαλειώδες. Η χαρά που θα δούμε στα μάτια του να είναι και δική μας χαρά!

Αν γύρναγες πίσω το χρόνο στα παιδικά σου χρόνια τι θα ευχόσουν για τον εαυτό σου τώρα;

Να μη φοβάμαι τα λάθη  διότι μαθαίνουμε από αυτά και γινόμαστε καλύτεροι!

Έρωτας, γάμος, αγάπη… Αν έπρεπε να τα βάλεις σε μια σειρά ποια θα ήταν; Αποτελούν και τα 3 απρόβλεπτα και ευχάριστα γεγονότα της ζωής… Πώς αντιμετωπίζεις την κάθε έννοια;

Αγάπη,  έρωτας, γάμος… είναι η σειρά που τα βάζω… Αγάπη είναι το παν! Αν δεν υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να στηριχτεί τίποτα. Είναι φαντάσου οι κολώνες ενός σπιτιού. Ο έρωτας είναι συναίσθημα ακραίο μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ανθρώπου, είτε σε θετικό, είτε σε αρνητικό βαθμό. Εμπεριέχει το πάθος το οποίο δεν είναι πάντα ελεγχόμενο. Ο γάμος είναι απλά ένα γεγονός.  Θα έλεγα μια ευχάριστη γιορτή που μοιράζεται το ζευγάρι τη χαρά  που έχουν με τους συγγενείς και τους φίλους! Μπορεί για  κάποιους να είναι ευχάριστο σε άλλους όχι. Μπορεί να είναι και συμβιβασμός για άλλους. Ίσως ένας γάμος να μην πετύχει, ο έρωτας να φύγει… Αν υπάρχει όμως πραγματική αγάπη σίγουρα θα μείνει!  Μπορεί η αγάπη να είναι και η δύναμη που θα αναζωπυρώσει ξανά τον έρωτα και να σώσει τον γάμο!

Σεβασμός, υπομονή, ηρεμία, χαρά… πώς και με ποια σειρά ορίζεις τις παραπάνω έννοιες σε μια σχέση.

Η χαρά για εμένα, είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να υπάρχει σε μία σχέση. Αν δεν είσαι χαρούμενος σε μια σχέση ή προσπαθείς να το αλλάξεις, ή φεύγεις! Δεύτερο βάζω τον σεβασμό. Ο σεβασμός όμως και σε εμένα αλλά και στον άλλον! Σεβασμός για αυτό που είμαι και που είναι… στη ζωή που είχα και που είχε, σεβασμός στον χώρο, στον χρόνο που χρειάζεται ο καθένας και απαιτείται σε μια σχέση. Κάπου εδώ ακολουθεί και η υπομονή. Είναι η διαδικασία που ίσως θα  χρειαστεί να κάνουμε, ώστε να εξελιχθούν κάποια πράγματα στη σχέση, αφού πριν έχει γίνει ένας διάλογος στο τι ενοχλεί τον κάθε έναν στη συμπεριφορά του άλλου. Όταν πια ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι, επέρχεται και η ηρεμία και πάλι η χαρά!

Τι είναι εκείνο που μπορεί να σε «ξενερώσει» σε μια γυναίκα και τι να την «απογειώσει» στα μάτια σου και γιατί;

 Η συμπεριφορά είναι από τα πράγματα που παρατηρώ πολύ στους ανθρώπους… δεν μου αρέσει η αγένεια! Όταν παρατηρώ κάτι τέτοιο και ειδικά σε μια γυναίκα πραγματικά μπορεί να με «ξενερώσει» όπως λες κι εσύ, πολύ. Όσο όμορφη και να είναι στα μάτια μου ασχημαίνει. Αντιθέτως μια γυναίκα «απογειώνεται» στα μάτια μου όταν παρατηρώ να είναι ευφυής!!! Να έχει ευγένεια, και να έχει ισχυρή προσωπικότητα. Γενικά με τη συμπεριφορά μας κερδίζουμε ή χάνουμε στις σχέσεις  μας.

Ποια θεωρείς ότι είναι η πιο συγκινητική στιγμή σε έναν γάμο και γιατί;

Μια από τις εικόνες που μου αρέσει και τη βρίσκω συγκινητική είναι όταν οι νύφες χορεύουν με τον πατέρα τους ή οι γαμπροί με τη μητέρα τους. Δεν ξέρω γιατί, όμως μου φαίνεται πολύ συγκινητική αυτή η εικόνα! Είναι σαν να χαίρονται ξανά οι γονείς, λες και γεννήθηκαν ξανά εκείνη την ώρα τα παιδιά τους, σαν να ξαναθυμούνται όλες αυτές τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές που έζησαν με τα παιδιά τους από την αρχή της ζωής τους μέχρι τώρα τη στιγμή του γάμου τους.

Τι θυμάσαι χαρακτηριστικά από κάποιο γάμο που έχεις πάει;

Θυμάμαι τον χορό του ζευγαριού σαν να μην ήταν κανείς εκεί… χόρευαν οι δυο τους, απολάμβαναν τη στιγμή αυτή. Ήταν μια όμορφη εικόνα και εκείνοι πολύ ταιριαστοί!

Παντρεύεται ο κολλητός σου. Τι συμβουλή του δίνεις;

Να σέβεται, να τιμάει και να αγαπάει τη γυναίκα που διάλεξε να ζήσει μαζί  της, και να ζήσει ευτυχισμένος.

Πρώτη φορά ερωτευμένος, πρώτη φορά στο θέατρο. Ποια είναι τα συναισθήματα σου;

Δεν έχουν μεγάλη διαφορά …. Αν και πάνε 10 χρόνια που βγήκα πρώτη φορά στο θέατρο, το συναίσθημα ήταν το ίδιο σχεδόν. Είχα πάει αρκετά νωρίτερα στο θέατρο σαν το πρώτο ραντεβού. Όσο περνούσε η ώρα και ερχόταν η πρεμιέρα χτυπούσε η καρδιά μου, ένιωθα το «γαργαλητό» στο στομάχι, τα χέρια μου ιδρωμένα, νόμιζα πως δεν θα μπορούσα να μιλήσω όταν θα ερχόταν η ώρα της πρώτης μου ατάκας! Μετά, στο πρώτο χειροκρότημα ήταν σαν το πρώτο φιλί!!!!

Υπάρχει η τέλεια πρόταση γάμου και αν ναι τι περιλαμβάνει;

Είναι καθαρά υποκειμενικό το πώς θα γίνει μια τέτοιου είδους πρόταση. Μπορεί να γίνει όπως στις ταινίες, αλλά μπορεί και πιο απλά … άλλωστε το αποτέλεσμα είναι που μετράει…! Εύχομαι να είναι πάντα το «ΝΑΙ ΔΕΧΟΜΑΙ» ή “YES I DO…”

Let’s Play a Game

Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω…να κοιτάξω την ώρα.

Αγαπημένο φαγητό… πολλά, αλλά αδυναμία μου ο μουσακάς.

Πίνω τον καφέ μου… ΣΚΕΤΟ!

Αγαπημένο μέρος στον κόσμο… μια ερημική παραλία που έχω ανακαλύψει στην Κρήτη. 

Αγαπημένη ένοχη απόλαυση… να τρώω ένα ολόκληρο οικογενειακό παγωτό και να θέλω κι άλλο…

Ξεκαρδίζομαι / Χαμογελώ με… τις αντιδράσεις των σκύλων!

Θα κλάψω με… οτιδήποτε μου «κινήσει» το συναίσθημα.

Τελευταία φορά που είπα όχι ήταν… σε μια επαγγελματική πρόταση που δεν μου άρεσε.

Σε μια άλλη ζωή θα ήμουν… δελφίνι (μάλλον…) ή ίσως κινέζος μοναχός (γέλια).

Αν ο γάμος ή οι σχέσεις ήταν θεατρικό έργο θα ήταν… ΤΟ ΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΙΓΓΛΑΣ (Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

Αγαπημένος ρόλος… εκείνος του Άντονι Χόπκινς στη «ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ».

Αγαπημένο βιβλίο… «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» Ν. Καζαντζάκης.

Έρωτας είναι… θα περάσει….

Αγάπη είναι… ο λόγος να ζεις.

Γάμος είναι… στο μυαλό και όχι στα χαρτιά.

Οικογένεια είναι…. η δύναμη και η πηγή ενέργειας του ανθρώπου.

Ευτυχία είναι…. οτιδήποτε σε κάνει να χαμογελάς!

Αν ήσουν πάλι παιδί… θα έπαιζα περισσότερο!

Το τέλειο γαμήλιο hashtag είναι…. #oops I did it (χαχα)

ΛεςYes I Do… στα ταξίδια!

Λες No I Don’t… στη μιζέρια.

Yes I Do Info

Ο Γιάννης Αθητάκης θα συνεχίσει στη δεύτερη σεζόν του «ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» στον ΑΝΤ1 και από Οκτώβρη στο θέατρο Παλλάς  στην παράσταση «ΩΝΑΣΗΣ: ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ»   σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.