Πριν μερικές ημέρες διοργανώσαμε το Happily Ever After πάρτι μας, ήταν ένα υπέροχο πάρτι, σε έναν υπέροχο χώρο, με υπέροχους φίλους και καλεσμένους… ένα μικρό μειονέκτημα ήταν μόνο η πολλή ζέστη!

Όχι πως μας πτόησε ιδιαίτερα, είναι κάτι που το είχαμε προβλέψει και για αυτό είχαμε επιλέξει σαν dessert του πάρτι μας δροσερό, αυθεντικό, χειροποίητο gelato από το “Le Greche” της Εύης Παπαδοπούλου! Όταν μαζί με το κέφι, ανέβηκε και η θερμοκρασία προσφέραμε στους καλεσμένους μας μικρά, εντυπωσιακά βαζάκια με γευστικότατο “Le Greche” gelato… ακόμη και σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια και ερωτήσεις για αυτή μας την επιλογή! Και έτσι ακριβώς μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την Εύη Παπαδοπούλου και η απορία αν θα μπορούσε ένα δροσιστικό παγωτό ή ένα gelato να γίνει wedding dessert.

Συναντήσαμε, λοιπόν, την Εύη και τις θέσαμε τις ερωτήσεις και απορίες μας…

DSC_1226

Εύη, διαβάσαμε κάτι που μας εντυπωσίασε… δεν ξεκίνησες από την ζαχαροπλαστική αλλά από έναν τελείως διαφορετικό χώρο, αυτόν των μαθηματικών! Πως “κατέληξες” στον κόσμο του ιταλικού παγωτού;

Μαθηματικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια επιστημονικών κειμένων, το να ασχοληθώ με το ιταλικό παγωτό ήταν κάτι σαν η φυσική μου κατάληξη. Για να σοβαρευτώ λίγο, μπορώ να πω πως δεν είχα επιλογή: το αληθινό gelato με μάγεψε από τη στιγμή που το πρωτο-γεύτηκα!

Είναι αλήθεια, λοιπόν, αυτό που λέγεται… τα μαθηματικά συνδυάζονται με την ζαχαροπλαστική; Εσένα όντως σου φάνηκαν χρήσιμα;

Το εγχείρημα του Le Greche ήρθε να μου αποδείξει κάτι που πάντα υποψιαζόμουν. Πως οι σπουδές μας δεν είναι παρά μόνο η αρχή, το εφαλτήριο για καθετί άλλο που θα επιλέξουμε στη ζωή και που μας συναρπάζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μαθηματικά, ναι, αποδείχθηκαν πολύτιμα, από την δημιουργία μιας σωστής συνταγής μέχρι τη διαχείριση της επιχείρησης.

Η ζαχαροπλαστική για εσένα εκτός από επάγγελμα είναι και fun ή stress buster;

Αστειεύεσαι; Αν δεν μπω στο εργαστήριο μια μέρα, κάτι μου λείπει! Η δουλειά με βοηθάει να αδειάζω το κεφάλι μου από χιλιάδες άλλες σκέψεις, και να συγκεντρώνομαι σε αυτό που κάνω τη δεδομένη στιγμή.

Στο πάρτι μας δοκιμάσαμε τα παγωτά σου και είναι απλά εξαιρετικά! Τι τα κάνει τόσο ιδιαίτερα; Θα μοιραστείς μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας;

Βαθιά γνώση του ιταλικού gelato.

Κορυφαίες πρώτες ύλες.

Αγάπη και σεβασμός για τον καταναλωτή.

01

Ποιά υλικά χρησιμοποιείς στα παγωτά σου; Υπάρχει κάποιο που αγαπάς ιδιαίτερα;

Το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο από το Μπρόντε της Σικελίας, φουντούκια από το Πιεμόντε, φρέσκο γάλα και κρέμα, ανθότυρο από την Κρήτη, σύκα από την Καλαμάτα, σοκολάτα Valrhona, φρέσκα φρούτα στην εποχή τους.

Η αγαπημένη μου γεύση αλλάζει από εποχή σε εποχή: τον τελευταίο καιρό είμαι ερωτευμένη με το φουντούκι μας! Χρόνια έψαχνα έναν προμηθευτή που να κάνει το σωστό, βαθύ καβούρδισμα που δίνει στον ξηρό καρπό έντονη, αληθινή γεύση.

04

Ας μιλήσουμε για το γάμο…

Υπάρχουν τάσεις στη ζαχαροπλαστική; Και αν ναι… ποιές νομίζεις ότι κυριαρχούν στα γλυκά του γάμου αυτή την περίοδο;

Στη ζαχαροπλαστική υπάρχουν τάσεις όσο και στη μόδα. Παρατηρώ πως εγκαταλείπεται σταδιακά η αισθητική της τούρτας γάμου, για να δώσει τη θέση της σε μικρότερα γλυκά παρουσιασμένα έξυπνα και χαριτωμένα, που να ταιριάζουν με το ύφος πιο μοντέρνων, λιγότερο «στημένων» γάμων.

Ποιά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στην επιλογή του wedding dessert;

Το λάθος που γίνεται συχνά (αλλά ευτυχώς όλο και λιγότερο) είναι πως επιλέγεται η τούρτα του γάμου με κριτήριο το design, και όχι τη γεύση και την ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι το ζευγάρι να ξοδεύει πολλά χρήματα για ένα γλυκό που τελικά δεν τρώει κανείς, και που συχνά μένει άθικτο στα τραπέζια. Πιστεύω πως το τραπέζι του γάμου γίνεται για να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας, και όχι για να τους εντυπωσιάσουμε με πολυώροφες υπερπαραγωγές.

Ακόμη, μην ξεχνάμε πως το γλυκό του γάμου έρχεται να ολοκληρώσει ένα πολύ πλούσιο γεύμα, οπότε κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να είναι “βαρύ”, υπερβολικά γλυκό ή λιπαρό. Για παράδειγμα, η τούρτα σοκολατίνα θεωρώ πως είναι υπερβολή στο τέλος ενός γαμήλιου γεύματος.

Το παγωτό μπορεί να προσφερθεί σαν wedding dessert;

Φυσικά! Όμως εμείς προτείνουμε κάτι ακόμα πιο ελαφρύ και εκλεπτυσμένο: Σεμιφρέντο (το παρφέ των Ιταλών) κλεισμένο σε χαριτωμένα βαζάκια με καπάκι, και υφασμάτινες κορδέλες στα χρώματα και την αισθητική του γάμου. Προσωπικά, το βρίσκω υπέροχο, και επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να σερβίρεις στους καλεσμένους διαφορετικά γλυκά, και να επιλέξει ο καθένας ό,τι του αρέσει περισσότερο.

02

Στο πάρτι μας είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτό που προτείνεις και ήταν πράγματι ένα υπέροχο dessert! Να υποθέσουμε πως θα συμβούλευες τα ζευγάρια να προτιμήσουν Wedding Semifreddo Treats και όχι κάποιο Wedding Ice Cream Cake;

Και τα δύο είναι πολύ όμορφα και έχουν τη θέση τους. Για παράδειγμα, σε μια καθιστή δεξίωση γάμου θα μου άρεσε πολύ κάθε τραπέζι να έχει τη δική του μικρή χαριτωμένη τούρτα Παύλοβα, με φρούτα του δάσους και μαρέγκες βανίλιας, ενώ σε ένα πάρτι, τα σεμιφρέντο είναι ιδανικά γιατί σερβίρονται εύκολα και ο καθένας μπορεί να περιφέρεται όπως με ένα κοκτέιλ στο χέρι.

τούρτες6

Ποιό Wedding Semifreddo Treat προτείνεις, λοιπόν, για ένα γαμήλιο πάρτι;

Όχι μόνο ένα! Μια ποικιλία από σεμιφρέντο: black forest, pavlona, σοκολάτα και λεμόνι, σεμιφρέντο αμυγδάλου, σεμιφρέντο tiramisu, σεμιφρέντο τάρτα λεμόνι, mont blanc τον χειμώνα.

σεμιφρέντο

Ποιά είναι η ιδανική γεύση παγωτού που ταιριάζει σε έναν γάμο;

Η ιδανική γεύση παγωτού είναι αυτή που ταιριάζει με το μενού του γάμου. Μην ξεχνάμε πως όσο κι αν το wedding dessert είναι το αποκορύφωμα της γιορτής, δεν παύει να είναι επιδόρπιο. Θα ήταν λάθος μετά από μια ψαροφαγία σε ένα καλοκαιρινό γαμήλιο πάρτι να λείπει ένα παγωτό με λεμόνι.

Παγωτό μόνο στους καλοκαιρινούς γάμους;

Παγωτό ναι, gelato όμως, και μάλιστα gelato artigianale alta qualita, όλο το χρόνο. Γιατί το gelato είναι ελαφρύ, γευστικό και βελούδινο, δεν δίνει την αίσθηση του παγωμένου.

semifreddo cioccolato

Ποιά είναι τα Yes I Do και τα No I Don’t στο θέμα του Wedding Dessert by Le Greche;

Yes I do:

Πρωτοτυπία, στυλ, ποιότητα

No I don’t:

Ψεύτικες πολυώροφες τούρτες, βαριά υλικά, βαρετή αισθητική

 Εύη, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα μας και τις συμβουλές σου!

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά gelato του Le Greche, αναζητήστε τα στο κατάστημα Le Greche, Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 2167006458

ή στο εργαστήριο στην Αγία Παρασκευή,  Απ. Παύλου 2, τηλ 216 7006416.

Ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ ή εδώ.

Από την Ευαγγελία Σιγάλα