Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Όσο σημαντική είναι η επιλογή του hair stylist που θα τελειοποιήσει τη νυφική σας εμφάνιση με ένα εντυπωσιακό χτένισμα, άλλο τόσο σημαντική είναι και η επιλογή των κατάλληλων hair accessories για τη μεγάλη ημέρα. Οι coiffes αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του bridal look τα τελευταία χρόνια και, όπως όλα δείχνουν, έχουν έρθει για να μείνουν. Η μετρ του είδους και σχεδιάστρια Κατερίνα Σαβράνη, γνωστή στις brides-to-be και για τα υπέροχα, custom-made νυφικά παπούτσια της, αποκαλύπτει στο Yes I Do τα μυστικά γύρω από τις εντυπωσιακές, παραμυθένιες coiffes της.

H σχεδιάστρια Κατερίνα Σαβράνη  (Μακιγιάζ: Margarita Karakasi)

Κατερίνα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό νυφικών παπουτσιών και αξεσουάρ;

Ο σχεδιασμός νυφικών παπουτσιών και αξεσουάρ έγινε μέρος της ζωής μου τελείως αβίαστα, ως αποτέλεσμα των εμπειριών μου και των καλλιτεχνικών μου ανησυχιών. Ξεκίνησα φτιάχνοντας παπούτσια και αξεσουάρ για εμένα καθώς και για τις γυναίκες στο περιβάλλον μου, θέλοντας να βρω έναν “χώρο” για την ιδιαίτερη αισθητική μου. Επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου και απέκτησα περισσότερη επαγγελματική εμπειρία στον σχεδιασμό, ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στην υποκριτική, υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος που με παρότρυνε την κατάλληλη στιγμή να μπω στη σκηνή του bridal design. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι.

Από πού αντλείς έμπνευση για τον σχεδιασμό των παραμυθένιων coiffes σου;

Η αλήθεια είναι πως η έμπνευσή μου πηγάζει από πολλά διαφορετικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Ένα μεγάλο μέρος της προέρχεται από την τέχνη, δηλαδή από πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και φυσικά, τον κινηματογράφο. Γοητεύομαι και παρασύρομαι εξίσου από τη φύση, τις υφές και τα χρώματά της, κάτι που πιστεύω ότι είναι εμφανές σε αρκετές συλλογές μου.

Ποια είναι τα υλικά που αγαπάς να χρησιμοποιείς στις δημιουργίες σου;

Τα υλικά  που ξεχωρίζω είναι από μόνα τους ξεχωριστά! Ανάμεσά τους θα βρει κανείς διάφορα είδη κρυστάλλων, δαντέλα, μετάξι και βελούδο. Επιπλέον, με ιντριγκάρουν τα μεταλλικά στοιχεία και πολλές φορές τα χρησιμοποιώ για να ενισχύσω τον χαρακτήρα των υπόλοιπων υλικών, μέσα από την αντίθεση.

Πόσες ώρες δουλειάς χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα από τα εντυπωσιακά headpieces σου;

Καθώς είναι χειροποίητα, μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και δύο ημέρες, αναλόγως τα υλικά και το μέγεθος του headpiece.

Η νύφη που φοράει αξεσουάρ μαλλιών Savrani Creations είναι… 

H νύφη που φοράει Savrani Creations είναι elegant και ταυτόχρονα τολμηρή. Τη διακρίνει μια ιδιαίτερη θηλυκότητα, πέρα από τα κλισέ, και υποστηρίζει μέχρι τέλους ό,τι της αρέσει. Το κύριο χαρακτηριστικό της, δηλαδή, είναι η αυτοπεποίθησή της. Και αν τα βήματά της είναι σίγουρα, αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από τη ρομαντική ξεγνοιασιά της. Έγινε μούσα μας γιατί είναι γραφτό της να εμπνέει.

Υπάρχουν σχεδιαστές από τους οποίους αντλείς έμπνευση; Ποιον θαυμάζεις και γιατί;

Υπάρχουν πολλοί που με έχουν επηρεάσει μέσα στα χρόνια αλλά μία μεγάλη μου αγάπη είναι ο Manolo Blahnik. Τον θαυμάζω για τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να παντρέψει την ανθρώπινη φύση του με την καλλιτεχνική του υπόσταση.

Τι έρχεται πρώτο; Η επιλογή νυφικού χτενίσματος ή η επιλογή αξεσουάρ μαλλιών;

Η επιλογή νυφικού χτενίσματος πάντα προηγείται. Η νύφη πρέπει να δει τι της ταιριάζει, την κολακεύει και ανταποκρίνεται στο ξεχωριστό όραμά της. Ύστερα έρχεται η επιλογή αξεσουάρ, ώστε να αναδείξουμε το χτένισμα με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Άλλωστε το αξεσουάρ είναι κόσμημα, για να διακοσμεί τα μαλλιά και όχι για να “καπελώνει”.

Μπορείς να δώσεις 3 tips για το σωστό hair accessorizing στις brides-to-be;

– Πρώτον, το σωστό hair accessorizing γίνεται με σκοπό να εναρμονιστεί το σύνολο της εμφάνισης με το concept και το πλαίσιο στο οποίο παντρεύεται η νύφη. Υπάρχει μια λογική τάση να διαλέγουμε διαφορετικά accessories αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο γίνεται ο γάμος, π.χ. στο δάσος ή στην παραλία.

– Δεύτερον, τα σωστά αξεσουάρ πρέπει να εξισορροπούν την εικόνα της νύφης, να προσδίδουν “ύψος” στην αύρα της. Κοινώς, να μην αδικούν το παράστημά της. Όχι μόνο κυριολεκτικά.

– Τέλος, ο ρόλος του hair accessory είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νύφης και τις γωνίες του προσώπου της και όχι να την επισκιάσει.

Ποια trends θα κυριαρχήσουν στα headpieces το 2022;

Όπως και φέτος, του χρόνου οι στέκες (headbands) θα συνεχίσουν να κλέβουν την παράσταση, με ακόμη πιο φαντασμαγορικά και τολμηρά σχέδια. Θα δούμε πιο ήρεμα designs αλλά και headbands με έντονα γεωμετρικές κορυφές και διαφορετικά ύψη. Όσο για τις πιο boho νύφες, θα δούμε και αρκετά headpieces σε μορφή κοσμήματος που θα πέφτουν στο μέτωπο.

Περίγραψέ μας με 3 λέξεις τις δημιουργίες σου…

Πριν διαλέξω αυτές τις λέξεις είναι σημαντικό να υπενθυμίσω ότι όλα τα σχέδια είναι custom-made και δημιουργούνται ύστερα από μελέτη σε σχέση με το ρούχο, την κόμμωση κλπ. Αυτό δίνει μια ολοκληρωτική αίσθηση περιποίησης στις brides-to-be. Γι’ αυτό θα πω ότι οι δημιουργίες μου είναι μοναδικές και γεμάτες φροντίδα. Μετράνε για 3 λέξεις;

Ποια είναι τα σχέδιά σου για τη φετινή σεζόν ως προς το κομμάτι της υποκριτικής; Και πώς καταφέρνεις να τη συνδυάζεις με τον σχεδιασμό;

Μόλις τελείωσα τα γυρίσματα στις «Άγριες Μέλισσες» και προς το παρόν είμαι σε συζητήσεις για την επόμενη σεζόν. Όμως σε αυτή τη φάση, θα ήθελα να εστιάσω σε ένα νέο project που με χαροποιεί πολύ, το οποίο είναι η μεταφορά του studio μου σε νέο κτίριο στο Κολωνάκι. Θα ανακοινώσω πολύ σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες για να γιορτάσουμε μαζί αυτό το νέο κεφάλαιο! Όσο για το πώς καταφέρνω να συνδυάσω αυτά τα δύο, όταν αγαπάς πολύ πάντα βρίσκεις τον τρόπο. Και έχω ανέκαθεν την ανάγκη να διοχετεύω τη δημιουργική μου ενέργεια στην καθημερινότητά μου χωρίς περιορισμούς. Όσοι περισσότεροι δίαυλοι έκφρασης υπάρχουν, τόσο το καλύτερο.

Credits
Photographer: Sotiris Tsakanikas Photography
Wedding gowns: Made Bride by Antonea
Hair & makeup artist: Vassia Papakonstantinou
Wedding gown (pic.4): Crochelle Atelier