Από τον Παναγιώτη Κούστα

Η Lady Gaga έγραψε ιστορία στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, όχι μόνο με την ερμηνεία και τη δυναμική της παρουσία, αλλά και με την επιλογή της να φορέσει ένα σύνολο υψηλής ραπτικής με πολλές δόσεις δράματος, στολισμένο με μια υπερμεγέθη καρφίτσα σε χρυσό χρώμα που απεικόνιζε το περιστέρι της ειρήνης. Το συγκεκριμένο φόρεμα, όπως και πολλά άλλα που έχει ενδυθεί και υποστηρίξει η «διαγαλαξιακή» σούπερ σταρ στο παρελθόν, σχεδιάστηκε ειδικά για εκείνη από τον Αμερικανό couturier Daniel Roseberry, που εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει «πολιτογραφηθεί» παριζιάνος, μετά την ανάληψη χρεών καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Schiaparelli.

Αυτά τα αναφέρουμε έτσι πρόχειρα, λόγω επικαιρότητας, ως μια εισαγωγή στο σύγχρονο μεγαλείο του ιστορικού οίκου. Κι αφού τα αναφέραμε, ας περάσουμε, λοιπόν, στα πέντε λευκά looks που επιλέξαμε για τις μοντέρνες νύφες από την prêt-à-porter κολεξιόν του για τη σεζόν Α/Κ 2021. Σε αυτά, ο 35χρονος σχεδιαστής άφησε για λίγο (πολύ λίγο, όμως) στην άκρη την υπερβολή της haute couture και ισορρόπησε σαν σχοινοβάτης ανάμεσα στον γκράντε (πολύ γκράντε, όμως) σουρεαλισμό και στα πιο ταπεινά staples που φοράει μια σύγχρονη, δυναμική γυναίκα της εποχής μας. Το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο με έναν όρο: «psycho chic» daywear.

Σας τα προτείνουμε αν σκέφτεστε να τολμήσετε το κάτι έξω από τα συνηθισμένα για την ημέρα του γάμου σας ή, έστω, να χαθείτε όσο κρατάει η ανάγνωση αυτού του άρθρου στον θαυμαστό κόσμο της μόδας στο σημείο συνάντησής του με εκείνον της τέχνης. Αποκωδικοποιήσετε την ομορφιά και τις λεπτομέρειές τους. Τα αριστοτεχνικά ντραπέ παίζουν με τους όγκους, αλλά και με την ιστορία της ενδυμασίας. Ο σουρεαλισμός βρίσκεται παντού. Oι κουμπότρυπες μπορεί να έχουν σχήμα κλειδαρότρυπας. Tα διακοσμητικά μοτίβα της broderie anglaise να σχηματίζουν πρόσωπα και από τα αυτιά και τις μύτες τους να κρέμονται κρίκοι και αλυσίδες.

Το Art απόγειο των looks, βέβαια, εντοπίζεται στα αξεσουάρ και τα επιχρυσωμένα μπιζού που τα ολοκληρώνουν. Στις τσάντες με τα απλικαρισμένα ασετάριστα και τόσο εκφραστικά στοιχεία-μάτια. Στα υπερμεγέθη σκουλαρίκια που θυμίζουν εκθέματα αρχαιολογικού μουσείου ή έχουν το σχήμα μύτης διακοσμημένης με septum. Στα δαχτυλίδια που μοιάζουν με εκμαγεία για την παραγωγή ακροδάχτυλων και τα μακριά τους νύχια θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια ζάμπλουτη, ιδιόρρυθμη vamp (στην Isabella Blow ή την Daphne Guinness, επίσης).

Οι σχεδιαστικές επιλογές του Daniel Roseberry είναι εδώ για να συνεχίσουν τον θρύλο που φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας κάθε αναφορά στο όνομα της πρωτοπόρου Elsa Schiaparelli. Της Ιταλίδας με την αριστοκρατική καταγωγή, που συνδέθηκε με τους σουρεαλιστές, ίδρυσε το maison της στο Παρίσι το 1927, έζησε μια συναρπαστική ζωή -στην αυτοβιογραφία της, έδωσε τον τίτλο «Shocking Life»- και καθόρισε με το ταλέντο της την ιστορία της υψηλής μόδας, ντύνοντας σταρ όπως η Greta Garbo, η Ginger Rogers, η Zsa Zsa Gabor και η Katharine Hepburn. Όπως είπε ο ίδιος ο σχεδιαστής στη Nicole Phelps του Vogue.com, η κληρονομιά που άφησε πίσω της η «Schiap», συνεχίζει να έχει ζωντάνια και ρόλο ύπαρξης τη δεδομένη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Το «ενωτικό μήνυμα» της Lady Gaga προς τον αμερικανικό λαό, που φορέθηκε ως καρφίτσα, απέδειξε τα λεγόμενά του, αλλά και τη δύναμη της ενδυμασίας σε επίπεδο συμβολισμών. Εμείς, είμαστε μαζί του, σε ό,τι έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει. Εσείς, τι μήνυμα θα μπορούσατε να περάσετε μέσα από τα παράξενα και αξιοθαύμαστα λευκά του σύνολα την ημέρα του γάμου σας;

Must Read:

Bridal fashion, ώρα μηδέν: Το μέλλον δεν έχει ακόμη (γ)ραφτεί!

Vera Wang | Ναι, η νυφική μόδα μπορεί να έχει ρομαντικό στιλ χωρίς να δείχνει «φτιαγμένη από ζάχαρη»

Manfred Thierry Mugler: Η απόκοσμη σαγήνη της υψηλής ραπτικής και των νυφικών φορεμάτων του Γάλλου σχεδιαστή

Most Popular:

Cher: Ο «ξεχασμένος» γάμος της με τον ροκ σταρ Gregg Allman και η αίτηση διαζυγίου 9 ημέρες μετά από την τελετή στο Λας Βέγκας

Anna Nicole Smith: Ο γάμος με τον 89χρονο δισεκατομμυριούχο και η μετά θάνατον ανάδειξή της σε cult είδωλο

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.