Από τον Παναγιώτη Κούστα

Σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 15.30 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ενημέρωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, κατά την οποία ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας, που αλλάζουν για συγκεκριμένες περιοχές τα δεδομένα που έχουμε για τον τρόπο που θα γίνονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Τα δεδομένα που έχουμε για τους γάμους

Για την περίοδο μέχρι και τις 31 Αυγούστου έχει θεσπιστεί γενικά για τη χώρα το όριο των 100 προσκεκλημένων ατόμων σε τελετές γάμων και βαπτίσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με την τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων. Όπως έχει ήδη γίνει σαφές από την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά στις 4 Αυγούστου, το όριο αφορά γενικά σε όλες τις τελετές γάμων και όχι μόνο στους θρησκευτικούς (οποιουδήποτε δόγματος), κάτι που το καθιστά σε ισχύ και για τους πολιτικούς γάμους, αλλά και τους γάμους που γίνονται σε κτήματα και, φυσικά, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, στους χώρους των δεξιώσεων που συνηθίζεται να έπονται των τελετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ «Για κάθε προσκεκλημένο καθ’ υπέρβαση του ανώτατου αριθμού […] επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα, που προσκαλούν στην τελετή ή την εκδήλωση, εφόσον υφίστανται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ», ενώ στις επιχειρήσεις επιβάλλονται κατά περίπτωση συγκεκριμένες κυρώσεις.

Σε ποιες περιοχές ισχύουν διαφορετικά μέτρα και μέχρι πότε

– Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές -στις οποίες πλέον περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων), Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και οι δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω- θεσπίζεται μέχρι και τις 24 Αυγούστου το όριο των 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις (εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανονισμοί όπως στα εστιατόρια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους).

– Στις ίδιες περιοχές και για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί. Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών). Μάλιστα, σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 20 ημέρες.

– Πιο αυστηρά είναι τα μέτρα για την Πάρο και την Αντίπαρο όπου από τις 15 μέχρι τις 24 Αυγούστου αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση και απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στα ίδια νησιά, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Τέλος, όσον αφορά το νησί του Πόρου, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα του τοπικού lockdown μέχρι τις 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα (αντί για τις 11 μ.μ. που ισχύει μέχρι σήμερα 14 Αυγούστου).

Σύσταση για τήρηση των μέτρων

Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται στους ναούς και σε άλλους χώρους λατρείας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και τις υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

«Και έζησαν αυτοί καλά»… μετά την πανδημία! Τι μέλλει γενέσθαι για τους γάμους

Οι 10 πιο ενοχλητικές ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε στην post-covid νύφη του φετινού καλοκαιριού