Λίγες ημέρες πριν σταματήσει ο χρόνος λόγω κορωνοϊού, όλα έδειχναν πως το καλοκαίρι του 2020 θα ήταν το απόλυτο wedding summer! Χιλιάδες ζευγάρια προγραμμάτιζαν, οργάνωναν, ονειρεύονταν. Και μετά ήρθε το lockdown και άλλαξε τα πάντα. Η Μαρία και ο Βασίλης, τα πρόσωπα εξωφύλλου του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, πίστεψαν μαζί μας πως κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην αγάπη και τη διάθεση δύο ανθρώπων να ενωθούν. Ο Βασίλης και η Μαρία, το πρώτο non-celebrity couple που φιλοξενούμε σε εξώφυλλο του Yes I Do, συμβολίζουν για εμάς τη νίκη της αγάπης ενάντια στην παγκόσμια συγκυρία, τον θρίαμβο του «μαζί» ενάντια στον φόβο, και πιστεύουμε πως το δικό τους «We will do» εκφράζει σε τρεις λέξεις όλη τη θετική ψυχολογία που είχαμε τόσο ανάγκη να νιώσουμε.

Αλήθεια, εν μέσω πανδημίας, πώς αποφασίσατε να μην ακυρώσετε τον γάμο σας;

Μ: Δε σκεφτήκαμε ποτέ να τον ακυρώσουμε, η σκέψη μας ήταν ότι, αν έρθει ο Αύγουστος και είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Όμως είχαμε πάντα θετική διάθεση, δε θα ακυρώναμε σε καμία περίπτωση! Ήμασταν αποφασισμένοι!

Β: Ακούγαμε πολύ κόσμο να ακυρώνει και, εννοείται, οι φίλοι μας μοιράζονταν μαζί μας τέτοιες σκέψεις. Αρχικά αγχωθήκαμε λίγο, αλλά ως άνθρωποι έχουμε θετική φιλοσοφία, πιστεύουμε πως η ζωή συνεχίζεται, η ζωή πάντα θα τρέχει και άρα δεν είχαμε λόγο να σκεφτούμε αρνητικά.

Κάνατε όμως κάποιες αλλαγές όταν έγινε το lockdown;

Μ: Καμία αλλαγή! Έτσι κι αλλιώς, είχαμε εξαρχής στη λίστα μας 250 άτομα ως ανώτατο όριο καλεσμένων. Ο γάμος θα γίνει τον Αύγουστο στην παλιά πόλη της Ξάνθης, σε ένα μικρό εκκλησάκι, επομένως, όλοι θα είναι έξω. Η δεξίωση πάλι θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, οπότε δεν αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή. Το μόνο για το οποίο θα φροντίσουμε είναι να υπάρχουν αντισηπτικά, τόσο στον χώρο της τελετής όσο και στον χώρο της δεξίωσης. Απλώς, με το lockdown έκλεισαν τα πάντα και κατά έναν τρόπο «πάγωσε» η προετοιμασία!

Β: Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο άγχος μας. Είχαμε πάει στην Ξάνθη την ημέρα πριν από το lockdown για να κάνουμε ραντεβού με κάποιους επαγγελματίες αναφορικά με το catering του γάμου αλλά και τη διαμονή σε ξενοδοχείο και, όταν γυρίσαμε στην Αθήνα, είχαν κλείσει τα πάντα! Για αρκετό καιρό δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν και αυτό μας επιβάρυνε λίγο ψυχολογικά.

Πώς αντιμετώπισαν την πρόσκληση στον γάμο σας οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καλεσμένοι; 

Β: Ξέρεις, τις όμορφες στιγμές είναι για να τις ζεις και να τις χαίρεσαι από κοντά. Δε γίνεται από μακριά. Κατανοώ τον φόβο, φυσικά, και τον σέβομαι, αλλά ευελπιστώ ότι ως τον Αύγουστο θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα έχουμε όλους τους αγαπημένους μας κοντά μας.

Μ: Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ή περίεργη αντίδραση, καθώς ο χώρος είναι ανοιχτός και, προς το παρόν, όλοι έχουν κάνει save the date!

Τι σας λένε φίλοι και συγγενείς;

Μ: Οι κουμπάροι μας, η Δώρα και ο Γρηγόρης που είναι και οι κολλητοί μας φίλοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι μας, είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Στην καραντίνα βέβαια όλοι είχαν απογοητευτεί και συνέχεια μας ρωτούσαν αν θα γίνει τελικά ο γάμος. Εμείς όμως σε όλο αυτό το διάστημα από το σπίτι προετοιμάζαμε μερικά πράγματα για τον γάμο και έτσι επικράτησε ένα αισιόδοξο κλίμα!

Μαρία: Νυφικό από crepe satin διακοσμημένο με δαντέλα, κάπα και headpiece, Nidodileda. Σκουλαρίκια LifeLikes.
Βασίλης: Total look Dimitris Petrou. Υποδήματα από προσωπική συλλογή.

Αλήθεια, πώς γνωριστήκατε;

Μ: It was love at first sight. Είχαμε έναν κοινό φίλο και ένα απόγευμα που ο Βασίλης είχε έρθει από την Ξάνθη για βόλτα στο σπίτι του φίλου μας, έτυχε να είμαι κι εγώ εκεί. Ανοίγει λοιπόν η πόρτα και μπαίνει μέσα, αμέσως ανταλλάσσουμε μερικά βλέμματα και… αυτό ήταν! Εκεί έγινε η γνωριμία και το «σκάλωμα». Δεν ήμασταν όμως στο σωστό timing τότε.

Β: Κρατήσαμε μια ρομαντική επικοινωνία για περίπου δύο χρόνια, καθώς μεσολαβούσαν πολλά χιλιόμετρα ανάμεσά μας. Εγώ στην Ξάνθη, η Μαρία στην Αθήνα. Όμως, ό,τι και να κάνεις, αν είναι κάτι να συμβεί, θα συμβεί. Έτσι και με εμάς…

Μ: Θυμάμαι ότι έλεγα «όχι, είναι μακριά, ας το αφήσω», όμως υπήρχε αυτή η σύνδεση που ξεπέρασε το εμπόδιο της απόστασης. Ήταν προπαραμονή Χριστουγέννων και εκεί που μιλούσαμε με μηνύματα για κάτι άσχετο, εγώ του έγραψα «το θέμα είναι ότι δε γίνεται» και εκείνος μου απάντησε «το θέμα είναι ότι σε θέλω». Εκείνη την ώρα ένιωσα ότι η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπάει… Δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο! Έτσι, ξεκινήσαμε να είμαστε μαζί από απόσταση ψάχνοντας παράλληλα να βρούμε μια λύση. Κάποιες φορές μοιράζαμε τη διαδρομή, συναντιόμασταν Θεσσαλονίκη, Λάρισα, μέχρι που ο Βασίλης κατέβηκε οριστικά στην Αθήνα. Τώρα είμαστε μαζί 2,5 χρόνια!

Ποιο χαρακτηριστικό του Βασίλη/της Μαρίας αγαπάς περισσότερο;

Β: Αγαπώ ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό της που όμως πηγάζει από μέσα. Αγαπώ να βλέπω αυτό το καθαρό και όμορφο χαμόγελο που εκπέμπει δύναμη και υπέροχη αύρα.

Μ: Αγαπώ όλη τη θετικότητα που έχει ο Βασίλης, που είναι ρεαλιστική όμως. Παρά τα όσα συμβαίνουν, αισθάνομαι μια αισιοδοξία δίπλα του, μια ασφάλεια ότι μαζί όλα τα μπορούμε. Αυτό το «μαζί» που μου μεταδίδει. Ο Βασίλης είναι η σταθερά μου. Είμαστε ομάδα!

Πώς ξεπερνάει ένα ζευγάρι μια δυσκολία;

Β: Με πολύ «όμορφη υπομονή», αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Όχι τη συμβατική υπομονή. Με θετική διάθεση και ρεαλισμό. Κάθε ζευγάρι χρειάζεται ισορροπία και κουβέντα. Όλα λύνονται, και αν δε λύνονται, με την κουβέντα πλησιάζεις όλο και πιο κοντά στην επίλυσή τους.

Μ: Σίγουρα με τη συζήτηση. Δεν υπάρχει κάτι που να θέλω να του πω και να μην το κάνω. Με βοηθάει και ο Βασίλης σε αυτό. Έχουμε «εκπαιδευτεί» μαζί να μιλάμε, να μην κρατάμε μέσα μας πράγματα. Αν θεωρείς δεδομένο ότι είστε «μαζί» σε αυτό, κάθε τσακωμός ή δυσκολία λύνεται. Βέβαια, δεν τσακωνόμαστε. Όσες φορές έχουμε «τσακωθεί» ήταν πάντα τσακωμοί του ενός λεπτού, χωρίς ουσιαστικό λόγο, μέχρι την αγκαλιά! Για να ανέβει λίγο η αδρεναλίνη! Το πιο αστείο είναι το μετά! Αναλύουμε λίγο για πλάκα το ποιος φταίει, τσακωνόμαστε ξανά για πλάκα και όλα λύνονται! Αναγκαστικά, παραδέχεται ο Βασίλης ότι φταίει και προχωράμε (γέλια)!

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλα τα ζευγάρια που παντρεύονται το 2020;

Μ: Θα ήθελα να τους πω ότι το θέμα είναι πιο βαθύ. Πρέπει να σκεφτούν για ποιον λόγο έχουν επιλέξει να παντρευτούν. Από τη στιγμή που κάνεις έναν γάμο για να παντρευτείς τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι ερωτευμένος, για να προχωρήσετε τη ζωή σας και να κάνετε οικογένεια, τι αλλάζει αν θα έχεις 100 ή 200 καλεσμένους; Πρέπει να σκεφτείς αν θες την ουσία του πράγματος.

Μαρία: Λευκό κιμονό κεντημένο στο χέρι, Nidodileda. Ζώνη, οικογενειακό κειμήλιο της σχεδιάστριας Τόνιας Μητρούδη (Nidodileda). Στεφάνι Jim Labraco Floral Arts. Σκουλαρίκια LifeLikes.
Βασίλης: Total look Dimitris Petrou.

Πώς ήταν η ημέρα της φωτογράφισης για ένα ζευγάρι που δεν έχει μάθει να φωτογραφίζεται;

Β: Το απόλαυσα πραγματικά! Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί, πέρα από το κλίμα, το βασικό ήταν που ήμουν πιο κοντά με τη Μαρία, ήταν σαν πρόβα τζενεράλε! Ένιωθα πολύ όμορφα και άνετα όσο περνούσε η ώρα!

Μ: Εμένα μου άρεσε πολύ που ύστερα από το δύσκολο διάστημα της καραντίνας, εκεί που στηρίζαμε όλους τους άλλους και όλοι μας ρωτούσαν τι θα γίνει, έζησα μια απίστευτα θετική μέρα στην ουσία της! Μετά το τέλος του lockdown, η φωτογράφιση αυτή ήταν η επίσημη έναρξη των εορτασμών του γάμου!

Υπάρχει άραγε μυστικό για μια σχέση που κρατάει στον χρόνο;

Μ: Να υπολογίζεις τον άλλο, να μοιράζεσαι. Συχνά λέμε «αφού το σκέφτομαι εγώ, θα έπρεπε και ο άλλος να το σκέφτεται έτσι». Θεωρούμε ως δεδομένο ότι ο άλλος θα μας καταλάβει. Πιστεύω ότι το μυστικό είναι να μιλάς, να ζητάς αυτό που θες, να διεκδικείς και μαζί να πορεύεστε αγαπημένοι, να κάνετε «οικογενειακά meetings» και να προχωράτε μαζί υπολογίζοντας ο ένας τον άλλο.

Β: Η μαγεία είναι στα απλά πράγματα, να σέβεσαι τον άνθρωπο που είσαι μαζί του, να τον αγαπάς, να δίνεις, να τον εκτιμάς και να βλέπεις τα θετικά. Και τα αρνητικά να τα βλέπεις, όμως να φτιάχνεις από αυτά όμορφες στιγμές για να συνεχίζει δυναμικά η ζωή με αυτόν τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου.

*Η Μαρία Χαντζοπλάκη είναι ψυχολόγος και ο Βασίλης Μάντος graphic designer | Instagram @miss_alma_gitana και @_pena_design_

Info:

Photos: Δανάη Ίσαρη

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Sparkling Day

Bridal make-up & hairstyle: Ιωάννης Μιχαλέλης

Tailor-made flower art: Jim Labraco Floral Arts

Rentals: Loizos House Rentals

Γλυκά: The Cakers

Τοποθεσία: Γαλάζια Ακτή

Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής, κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης…

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

Πού θα περάσεις καλά στο ταξίδι του μέλιτος, ανάλογα με το ζώδιό του