Από τη Γωγώ Καρκάνη

Σε μια σκηνή της βρετανικής ταινίας «Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία», ο Hugh Grant, υποδυόμενος τον κουμπάρο στον γάμο του Angus και της Laura, βγάζει έναν λόγο γεμάτο απολαυστικό βρετανικό χιούμορ, που καταλήγει στην παρακάτω φράση: «Αισθάνομαι σαστισμένο δέος απέναντι σε όποιον προχωράει σε μια δέσμευση σαν του Angus και της Laura»;

Photo by olivia hutcherson on Unsplash

Δε θα ήταν ωραίο να «διανθίσετε» τον γάμο σας, ή τον γάμο της κολλητής σας, με μια ομιλία γεμάτη συναίσθημα και ειλικρίνεια; Πώς θα νικήσετε, όμως, την αμηχανία τού να βγάλετε λόγο μπροστά σε εκατοντάδες καλεσμένους και θα αποφύγετε τα χασμουρητά στο πλήθος; Ακολουθούν μερικά μυστικά δημιουργικής γραφής για έναν γαμήλιο λόγο, για νύφες ή κουμπάρες, που θα μοιάζει να γράφτηκε από έναν χαρισματικό σεναριογράφο, ενώ παραμένει 100% αυθεντικός.

1. Ξεκινήστε με μια ιστορία. Πώς γνωρίσατε τον σύζυγό σας ή το ζευγάρι (αν είστε η κουμπάρα); Μπορείτε να θυμηθείτε ένα διασκεδαστικό περιστατικό; Κανένας δε μένει αδιάφορος απέναντι σε μια ωραία ιστορία, πόσω μάλλον όταν αυτή είναι αληθινή.

2. Προσθέστε χιούμορ (αλλά μην το παρακάνετε). Δε χρειάζεται να δώσετε μια παράσταση stand up comedy για να κερδίσετε το κοινό. Μια δυο ατάκες αρκούν για να σπάσει ο πάγος και να αποφύγετε να κάνετε τον γαμήλιο λόγο υπερβολικά συναισθηματικό έως μελό.

3. Ευχαριστήστε όλους εκείνους που θεωρείτε ότι αξίζει να ευχαριστήσετε. Αν είστε η κουμπάρα και δεν έχετε συνολική εικόνα της οργάνωσης του γάμου, καλό είναι να συμβουλευτείτε προηγουμένως το ζευγάρι σχετικά με όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν, για να βεβαιωθείτε ότι δε θα ξεχάσετε κανέναν.

4. Δώστε έμφαση στον πρόλογο και τον επίλογο. Είναι σαν το ορεκτικό και το επιδόρπιο. Στην αρχή θα κερδίσετε το ενδιαφέρον του κόσμου, στο τέλος θα του αφήσετε την καλύτερη γεύση.

5. Μην το παρακάνετε με τη διάρκεια. Όσο εμπνευσμένος κι αν είναι ο λόγος σας, αν ξεπερνάει τα πέντε με δέκα λεπτά, ο κόσμος μπορεί να κουραστεί κι εσείς να φανείτε εγωκεντρική, ειδικά αν δεν είστε η νύφη αλλά η κουμπάρα.

6. Προβάρετε τον λόγο σας πριν από τη μεγάλη μέρα. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και διαβάστε τον ξανά και ξανά, φωναχτά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τη μεγάλη μέρα δε θα μπερδέψετε τα λόγια σας. Ακούγοντας δυνατά τον λόγο σας, θα μπορέσετε, επιπλέον, να διορθώσετε τα προβληματικά σημεία, που π.χ. δε γίνονται κατανοητά ή ακούγονται υπερβολικά βαρύγδουπα.

7. Μιλήστε για την αγάπη σας. Για την αγάπη προς τον σύζυγό σας, αν είστε η νύφη, ή προς το ζευγάρι, αν είστε η κουμπάρα. Για να αποφύγετε τα κλισέ, μπορείτε να παραθέσετε κάποιο σύντομο λογοτεχνικό απόσπασμα.

8. Μιλήστε για τις οικογένειές σας. Για το παρελθόν και τα ευχάριστα γεγονότα που καθόρισαν τη διαδρομή κάθε οικογένειας στον χρόνο. Όχι μόνο της δικής σας αλλά και -κυρίως- εκείνης των πεθερικών σας. Αυτομάτως, τους έχετε κερδίσει με αυτόν τον τρόπο.

9. Αν δεν είστε σίγουρη για ένα περιστατικό, προτού το αφηγηθείτε, συζητήστε το με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεστε. Ίσως εσείς, για παράδειγμα, θεωρείτε χαριτωμένο το ότι ο σύντροφός σας έβρεχε το κρεβάτι του μέχρι τα πέντε, αλλά εκείνος μάλλον δε θα συμμερίζεται την ίδια άποψη. Αν σκέφτεστε να αποκαλύψετε ένα πολύ προσωπικό γεγονός, φροντίστε πρώτα να έχετε τη συναίνεση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

10. Τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε: «Αστειάκια» που μπορεί να ακουστούν ρατσιστικά, π.χ. για την καταγωγή ή την εμφάνιση κάποιου, αποκαλύψεις για πρώην και μεθυσμένες νύχτες που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν, σεξουαλικές λεπτομέρειες… Όλα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν αμηχανία και σοβαρές παρεξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης…

Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία | Σημαντικά wedding μαθήματα από την ταινία σήμα-κατατεθέν των 90s

Τι πρέπει να κάνει η κουμπάρα το τελευταίο 24ωρο πριν τον γάμο

Πολιτικοί γάμοι αυτό το καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις