You are here

Parents-to-be? Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης μας παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό για τον έλεγχο γονιμότητας.

Ο υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, μας εξηγεί που πρέπει να απευθυνθεί κάθε ζευγάρι και ποιες είναι οι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα και ο άντρας.

Κανένα νεόνυμφο ζευγάρι δεν περιμένει να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην απόκτηση μωρού. Τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβεί; Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι το ραντεβού με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής, ο οποίος θα σας κατευθύνει κατάλληλα, απαλλάσσοντάς σας από το επιπρόσθετο άγχος, το χάσιμο χρόνου αλλά και χρημάτων.

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης είναι υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF.

Οι πρώτες εξετάσεις

Στο πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα γονιμότητας, με το οποίο ελέγχεται αν γίνεται κανονικά η ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες καθώς και τα αποθέματά τους σε ωάρια, αν παρατηρούνται πολυκυστικές ωοθήκες κλπ. Επίσης, ελέγχεται η μήτρα, για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι υγιής και ότι δεν υπάρχουν πολύποδες, ινομυώματα κ.ά. Συνήθως, προτείνουμε στα ζευγάρια να έχουν κάνει ήδη κάποιες εξετάσεις προτού επισκεφτούν για πρώτη φορά το ιατρείο, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από το πρώτο κιόλας ραντεβού, και πιο συγκεκριμένα:

Για τη γυναίκα

- Ορμονικό προφίλ (εξετάσεις αίματος)

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται τη 2η-4η ημέρα περιόδου και μας δείχνουν τη λειτουργία των ωοθηκών. Επιπλέον, προτείνεται η εξέταση για την ορμόνη ΑΜΗ, η οποία είναι ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών. Όλες μαζί οι ορμονικές εξετάσεις σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα συνθέτουν την πλήρη εικόνα για τη γονιμότητα της κάθε γυναίκας.

- Σαλπιγγογραφία

Η φυσιολογική λειτουργία των σαλπίγγων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, γιατί εκεί «συναντιούνται» το ωάριο με το σπερματοζωάριο, δηλαδή εκεί γίνεται η σύλληψη. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια μετακινείται προς τη μήτρα και γίνεται η εμφύτευση. Με τη σαλπιγγογραφία λοιπόν ελέγχουμε τις σάλπιγγες και διαπιστώνουμε αν είναι ανοιχτές.

Yes I Do Info: Η κλασική σαλπιγγογραφία είναι μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων και αποτελεί μια πολύτιμη εξέταση για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό. Όμως, σε πολλές γυναίκες προκαλεί δυσφορία, πόνο ή αλλεργική αντίδραση λόγω της χρήσης σκιαγραφικού υλικού. Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκε η νέα, ανώδυνη υπερηχοσαλπιγγογραφία (HyFoSy), που πραγματοποιείται στο ιατρείο, από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής, με απλό υπέρηχο, χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας ή σκιαγραφικού υλικού. Η εξεταζόμενη παρακολουθεί την πορεία της εξέτασης στην οθόνη του υπερήχου και ο γιατρός τής εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει.

yes-i-do-mantoudis.jpg

Για τον άνδρα
Σπερμοδιάγραμμα

Σε αυτή την εξέταση μετράμε –μεταξύ άλλων– τις εξής σημαντικές παραμέτρους: αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων. Πλέον, στο σπερμοδιάγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η μέτρηση του οξειδωτικού στρες, δηλαδή της διαταραχής της ισορροπίας των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο σπέρμα. Πρόκειται για έναν «κρυφό εχθρό» της ανδρικής γονιμότητας, που επιδεινώνεται με το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την παρατεταμένη σεξουαλική αποχή (αραιές εκσπερματίσεις), το ιατρικό ιστορικό (όπως π.χ. κιρσοκήλη, τραυματισμός ή κακοήθεια όρχεων) και την υπερβολική άσκηση.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

mantoudis.jpg

Must Read:

Γέννημα IVF | Κατάψυξη ωαρίων πριν από τον γάμο: Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης απαντάει σε όλα μας τα ερωτήματα

Γέννημα IVF | Γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να είναι ταμπού για τα νέα ζευγάρια;

Τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί; Συνέντευξη με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Ευριπίδη Μαντούδη

Most Popular:

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Donald και Melania Trump | Οι χωρισμοί, το Dior νυφικό των 100k δολαρίων, η δημόσια ταπείνωση και το κίνημα #FreeMelania

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.

Tags

Comments

Add new comment