Από τη Γωγώ Καρκάνη

Με τη φαντασία και την έμπειρη ματιά του, ακόμα και όταν παντρεύει ετερογενή λουλούδια, δημιουργεί ανεπιτήδευτες εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η συνταγή ενός ευτυχισμένου γάμου;

Ποια ήταν η αφετηρία της δημιουργικής διαδρομής σας;

Ήταν η οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, το ανθοπωλείο μας. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως τα λουλούδια για εμένα ήταν μονόδρομος! Ό,τι περιλαμβάνει άνθη με γοητεύει. Οι ανθοσυνθέσεις δεν είναι απλά μια πεζή επιλογή από λουλούδια, είναι δημιουργικότητα, πάθος και φαντασία. Και ποιος δε γοητεύεται από όλα αυτά;

Γιατί τα λουλούδια πρωταγωνιστούν στους γάμους από την αρχαιότητα ακόμα;

Τα λουλούδια, σε κάθε τους μορφή, συμβολίζουν την αυθεντικότητα της ομορφιάς. Η φύση έχει φροντίσει να προσφέρει απλόχερα τόση ομοιομορφία και ισορροπία, ώστε, ακόμα και όταν υπάρχει ετερογένεια, είναι κι εκείνη καλώς καμωμένη, με αποτέλεσμα να μοιάζει υπέροχη. Πρωταγωνιστούν στους γάμους μιας και είναι ο ρητός συμβολισμός της γονιμότητας, της χαρμονής και της γήινης πραγματικότητας. Οι γάμοι, για εμένα και την ομάδα μου, συνθέτουν όλα αυτά. Ακόμα και στους πιο επιτηδευμένους γάμους, έχετε δει άσχημα λουλούδια;

Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς στη δημιουργία μιας ανθοσύνθεσης;

Από πού αντλείτε έμπνευση για να δημιουργήσετε μια ανθοσύνθεση; Η έμπνευσή μου έχει δύο συνισταμένες: η μία είναι το mood board των wedding planners και του ζευγαριού, η άλλη είναι η φαντασία μου. Από τα πιο σπουδαία κομπλιμέντα που ακούω από τους συνεργάτες μου είναι πως καταφέρνω να φτάνω στο μέγιστο επίπεδο τις προσδοκίες που είχαν εξαρχής.

Σε ποιες πτυχές ενός γάμου μπορούμε, συγκεκριμένα, να ενσωματώσουμε ανθοσυνθέσεις;

Το brand μας, Jim Labraco Floral Arts, -επισημαίνω το «μας», καθώς και η ομάδα μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο- προσφέρει custom-made ανθοσυνθέσεις αλλά και υπηρεσίες art de la table και design σε γάμους και events. Ανθοσυνθέσεις μπορούμε να ενσωματώσουμε από τον στολισμό της εκκλησίας, τη νυφική ανθοδέσμη, την μπουτονιέρα του γαμπρού, μέχρι σε table και floor centerpieces, σε ανθοστόλιστες οροφές, τοίχους και αψίδες. Επιδιώκω πάντα να κάνω τα δύσκολα εύκολα και τα απίθανα πιθανά.

Για έναν καλοκαιρινό γάμο, ποια λουλούδια είναι τα ομορφότερα και ποια τα περισσότερο ανθεκτικά στη ζέστη;

Κάθε γάμος είναι ξεχωριστός και θα αδικούσα μερικά λουλούδια αν επέλεγα κάποια άλλα συγκριτικά. Σίγουρα θα πρότεινα μερικά εποχής. Βέβαια, τα ομορφότερα (υποκειμενικός όρος για τα λουλούδια μου) είναι συχνά και τα πιο ευαίσθητα στη ζέστη ή τον αέρα. Τυχαία θα σας πω τα δύο πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό, τα μοσχομπίζελα και τα garden roses. Στην τέχνη μου, όμως, ενσωματώνω τρικ που μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ ευαίσθητα άνθη έτσι ώστε να αντέχουν περισσότερο στη ζέστη.

Από τις τάσεις της φετινής σεζόν, ποια ξεχωρίζετε και έχετε υιοθετήσει;

Ξεχωρίζω τα αποξηραμένα άνθη σε συνθέσεις, όπως οι λεβάντες, οι υπέροχες λουνάριες, τα στάχυα. Δε λείπουν βέβαια ούτε οι μικρές μπλε πινελιές, σύμφωνα με το χρώμα του 2020 (Κλασικό Μπλε) της Pantone.

Αν παντρεύατε τώρα μία από τις κόρες σας -«τα μεγαλύτερα λουλούδια σας» όπως τις χαρακτηρίζετε-, πώς θα φτιάχνατε την ανθοσύνθεση του γάμου της;

Κάθε ένα λουλούδι μου, δηλαδή η κάθε κόρη μου, είναι διαφορετικό. Θα ήμουν επίσης άδικος αν αποφάσιζα εγώ για εκείνες. Θα κρατήσω τον τρόπο, και θα σας πω πως θα έφτιαχνα την ανθοσύνθεση του γάμου της με την ίδια αγάπη και προσοχή που η φύση φτιάχνει τα λουλούδια της – δηλαδή υπέροχα ανεπιτήδευτη.

Συμβουλές προς μελλόνυμφα ζευγάρια:

• Προτού επισκεφθείτε έναν florist, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι θέλετε και πως ακολουθείτε πραγματικά αυτό που σας εκφράζει.

• Μην πέσετε στην παγίδα του μιμητισμού, επιλέγοντας ανθοσυνθέσεις και στιλ που δεν ταιριάζουν στις επιθυμίες σας, μόνο και μόνο επειδή δείχνουν εντυπωσιακά.

• Η εποχικότητα και η ομοιομορφία του τελικού συνόλου πρέπει να είναι η Βίβλος σας.

• Σαφώς να έχετε στο μυαλό σας και το budget, το οποίο θα καθοριστεί από εσάς!

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

labraco.jpg

Διαβάστε επίσης…

Λουλούδια με local χαρακτήρα: O floral artist Jim Labraco μάς συστήνει το νέο παγκόσμιο trend

Δημήτρης Λαμπρακόπουλος: Όλες οι τάσεις και τα μυστικά του ανθοστολισμού για τους γάμους του 2020

Ονειρεμένες και πληθωρικές wedding ανθοσυνθέσεις από τον floral designer Jim Labraco