Από τη Γωγώ Καρκάνη

Το καλοκαίρι του 2019 ένα ζευγάρι από τη Βρετανία έκανε έναν γάμο διαφορετικό από τους άλλους. Οι Joe και Kayley Tilston επέλεξαν για το catering των 280 καλεσμένων τους το The Real Junk Food Project, μια πρωτοβουλία που αναδιανέμει περισσεύματα φαγητού από επιχειρήσεις σε σχολεία, κοινοτικές οργανώσεις και pop-up εστιατόρια με ελεύθερο αντίτιμο, δηλαδή χώρους εστίασης όπου ο καθένας μετά το γεύμα αφήνει το ποσό που επιθυμεί και μπορεί.

yes_i_do_food_waste.jpg

Η απόφασή τους ακολουθεί πιστά τη νέα τάση της μηδενικής σπατάλης φαγητού που ωφελεί τον πλανήτη και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα, στο πλαίσιο του οποίου στη Δανία λειτουργούν ήδη αλυσίδες καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά τροφές κατώτερης εμφάνισης αλλά εφάμιλλης ποιότητας με τις υπόλοιπες, π.χ. ελαφρώς δύσμορφα φρούτα και λαχανικά. Στην Ιταλία, πάλι, μόλις ψηφίστηκε νόμος ο οποίος προβλέπει τα περισσεύματα φαγητού από επιχειρήσεις να μην καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στόχος, να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, που σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται κάθε χρόνο σε σχεδόν 1,3 δις τόνους, ενώ την ίδια στιγμή 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία, σύμφωνα με στοιχεία της WWF.

Πώς θα την περιορίσουμε, όμως, στον δικό μας γάμο, από τη στιγμή που δεν καταφέρνουμε να την αποφύγουμε ακόμα και σε ένα event πολύ μικρότερης κλίμακας, όπως τα σπιτικά τραπέζια; Ο λόγος στους ειδικούς:

-Δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε το catering με το οποίο σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε αν έχει κάποιο πλάνο αξιοποίησης του φαγητού που περισσεύει. «Εμείς ακολουθούμε πολιτική zero food waste σε γάμους, εκδηλώσεις, αλλά και στο à la carte», μας λέει η Έφη Κότσαπα του Chefi Boutique Restaurant στο Χαλάνδρι. «Είτε είναι set menu είτε finger food, ετοιμάζουμε πιάτα à la minute, ώστε να είναι φρέσκα και να συμπληρώνουμε όσα χρειάζονται. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με το ζευγάρι και τους καλεσμένους. Ακόμα και αν περισσέψει κάτι -σπάνιο- καταναλώνεται από το προσωπικό μας. Στο παρελθόν, μάλιστα, σε περιπτώσεις όπου πέσαμε έξω στις ποσότητες -π.χ. σε μια δεξίωση όπου μας είχαν πει για 50 άτομα αλλά τελικά ήρθαν 30- δώσαμε τα φαγητά που περίσσεψαν στους πρόσφυγες. Δεν πετάμε τίποτα» επισημαίνει η κ. Κότσαπα και καταλήγει με την εξής συμβουλή: «Επιλέξτε για τον γάμο σας έναν χώρο όπου ταυτίζεστε με τους ανθρώπους που τον “τρέχουν”».

-Εναλλακτικά, ζητάμε από το catering να ετοιμάσει σε πακέτο ό,τι περισσέψει ή το ενημερώνουμε ότι επιθυμούμε να δωρίσουμε τα περισσεύματα του φαγητού σε μια φιλανθρωπική οργάνωση όπως η Μπορούμε, με σύνθημά της το «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη».

-Παραγγέλνουμε τη μικρότερη δυνατή γαμήλια τούρτα. Η σπατάλη που γίνεται στο συγκεκριμένο γλυκό είναι συνήθως μεγάλη – ιδιαίτερα αν συνοδεύει ένα πλούσιο, χορταστικό δείπνο, πολλοί καλεσμένοι περιορίζονται σε μία-δύο κουταλιές από το κομμάτι τους.

-Ακολουθούμε το νέο trend που έρχεται από το εξωτερικό: κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στον χώρο της δεξίωσης. Παρακινούμε τους καλεσμένους μας να επιρρίψουν εκεί π.χ. γυάλινα, χάρτινα ή ακόμα και οργανικά απόβλητα (ενημερώνοντάς τους για το τι ακριβώς μπορεί να μπει σε έναν κάδο κομποστοποίησης). Με αυτόν τον τρόπο, επιπλέον, συνδυάζουμε τον γάμο μας με ένα μίνι μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους.

-Εστιάζουμε σε τοπικά, εποχιακά προϊόντα, που είναι πιο νόστιμα, λιγότερο επιβαρυμένα με χημικά και με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς δεν έχουν ταξιδέψει από μακριά για να φτάσουν στο τραπέζι μας. Γιατί δεν είναι μόνο η σπατάλη φαγητού, αλλά η συνολική επίπτωση ενός μεγάλου event στο οικοσύστημα.

Διαβάστε επίσης…

Bridezilla: H Νύφη-Δυνάστης και πώς θα τη βοηθήσετε να χαλαρώσει

Τα 7 wedding trends που πρέπει να εξαφανιστούν το 2020!

Και τώρα, τι γράφουμε στο προσκλητήριο γάμου; Ένας πλήρης οδηγός