Βανέσα Σουραβλιά 

Founder, Head Wedding Planner & Artistic Director – DeplanV

«Tο 2021 αναμένεται να είναι μια χρονιά με συγκλονιστικά concepts στο event planning».

Eχοντας μπροστά μας, για πρώτη φορά, άπλετο χρόνο για προετοιμασία και οργάνωση, καθώς τα events του 2020 στην πλειοψηφία τους αναβλήθηκαν, το 2021 αναμένεται να είναι μια χρονιά με συγκλονιστικά concepts στο event planning. Τα ζευγάρια θα ακολουθήσουν πολυτελή και ίσως μεγαλοπρεπή μονοπάτια, επιλέγοντας παραμυθένιες τοποθεσίες, λάμψη υψηλών προδιαγραφών, rehearsal dinners, pool parties σε old Hollywood style, όπως και σκηνικά που μοιάζουν βγαλμένα από editorial περιοδικού. Οι ιδιωτικές βίλες, ακόμα και τα ιδιωτικά νησιά, είναι ήδη ανάμεσα στα πιο περιζήτητα venues, υπερβαίνοντας τα όρια της δημιουργικότητας και προσφέροντας απόλυτη ιδιωτικότητα αλλά και την ελευθερία να διασκεδάσει κανείς χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τις αποστάσεις. Οι γαμήλιες ανθοσυνθέσεις θα είναι υπερπολυτελείς, με φρέσκα λουλούδια της εκάστοτε εποχής που θα αντικατοπτρίζουν τόσο την ίδια την εποχή όσο και την παγκόσμια συγκυρία.

Έλια Κεντρωτά

Director of Public Relations – Four Seasons Astir Palace Hotel Athens  

«Όταν η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας».

Κάθε κρίση αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλά από όσα έχουν παγιωθεί με το πέρασμα των χρόνων. Είτε πρόκειται για τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν, είτε για τους επαγγελματίες του είδους, είτε για τους ίδιους τους καλεσμένους, το «social distancing» θα είναι οι πιο δημοφιλείς λέξεις μετά το «yes, I do». Καθώς οι γάμοι θα είναι μικρότερης κλίμακας, θα είναι εξατομικευμένοι. Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και αυτό αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για τους επαγγελματίες να βοηθήσουν τους μελλόνυμφους να κατασκευάσουν υπερ-εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η ουσία του γάμου και του ίδιου του ζευγαριού θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον, με μια μικρότερη εκδήλωση, τα ζευγάρια θα μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα ή να χρησιμοποιήσουν τον υπάρχοντα προϋπολογισμό τους για να απολαύσουν ένα πιο ακριβό γεύμα ή ένα happening. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα δούμε αφορά την παρουσίαση και παροχή φαγητού. Πιστεύω ότι το buffet style θα περιοριστεί σημαντικά και το «plated menu» θα έχει την τιμητική του. Προσωπικά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πιο stylish εκδοχή, καθώς δίνεται η δυνατότητα της σωστής παρουσίασης του φαγητού και της δημιουργικότητας των chefs. Εικόνες με ατελείωτους buffets όπου οι καλεσμένοι συνωστίζονται στην ουρά με ξεχειλισμένα πιάτα ανήκουν μάλλον στο παρελθόν. Εκτός από αυτό, οι τροφοδότες θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι πρώτες ύλες ή τα συστατικά για την προετοιμασία των τροφίμων προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους διασφαλίζουν τη μέγιστη καθαριότητα, ενώ παραδίδουν το απόθεμα από το αγρόκτημα στον χώρο της δεξίωσης, προάγοντας έτσι τα τοπικά προϊόντα και τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

3 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού επιλέξετε τον κατάλληλο χώρο:

1. ΕΥΕΛΙΞΙΑ – σε αλλαγή ημερομηνιών και πιθανή ακύρωση

2. SAFETY FIRST – να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα

3. VIRTUAL TOUR – ώστε το ζευγάρι να αποφύγει άσκοπες επισκέψεις μέχρι την τελική του επιλογή

Σωτήρης Τσακανίκας

Photographer – Sotiris Tsakanikas Photography

«Εύχομαι να μην ξαναδούμε καλεσμένους με μάσκες, ευχές χωρίς αγκαλιές και δεξιώσεις χωρίς χορό».

Η βιομηχανία του γάμου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, να προσελκύσει πολλούς πελάτες και υψηλές επενδύσεις, ενώ παράλληλα παρέσυρε ευχάριστα και τους ελληνικούς γάμους, κάνοντάς τους πιο όμορφους και υψηλής αισθητικής. Το 2020 θα ήταν, κατά γενική ομολογία, η πιο επιτυχημένη σεζόν, η οποία χάθηκε, δυστυχώς, σχεδόν ολοκληρωτικά με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ασφαλείς προβλέψεις θεωρώ ότι δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, καθώς όλα εξαρτώνται από το πότε θα έχουμε οριστικά βρει την απάντηση στον ιό. Με την ευχή πως, πρώτα από όλα, θα είμαστε υγιείς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ακόμα χρονιά που πιθανώς θα κάνει προβληματικά βήματα, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Για τους destination weddings, η εκτίμησή μου είναι πως τα πράγματα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο μέχρι να τα ξαναδούμε στο προ πανδημίας επίπεδο. Τα διεθνή ταξίδια φαίνεται πως θα γίνονται δυσκολότερα και, με τις οικονομίες των χωρών που αποτελούσαν καλούς πελάτες μας να είναι σε καθοδική πορεία, οι γαμήλιοι σχεδιασμοί ενδεχομένως θα πληγούν. Το ευχάριστο ίσως είναι πως η χώρα μας έχει δείξει ένα καλό πρόσωπο σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, και πιθανόν να ευνοηθεί συγκριτικά… Οι ελληνικοί γάμοι εκτιμώ πως θα πάνε πολύ καλύτερα, αλλά πιθανότατα με λιγότερους καλεσμένους, γεγονός όχι απαραίτητα αρνητικό, καθώς αρκετά ζευγάρια εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για έναν πιο μικρό γάμο, που ίσως τους δίνει τη δυνατότητα να τον πραγματοποιήσουν στον προορισμό που πάντα ονειρεύονταν. Εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα, ελπίζοντας να μην ξαναδούμε καλεσμένους με μάσκες, ευχές χωρίς αγκαλιές και φιλιά, και δεξιώσεις χωρίς χορό και διασκέδαση.

Δημήτρης Χριστοφιλέας

Owner & CEO του Δειπνοσοφιστήριον Catering

«Ο κόσμος προγραμματίζει, ονειρεύεται και σχεδιάζει τον γάμο των ονείρων του για το 2021»

Το καλοκαίρι του 2020, ναι, ήταν διαφορετικό για τη βιομηχανία του γάμου. Ύστερα από 25 χρόνια στον χώρο του catering, πραγματικά ήταν το πρώτο καλοκαίρι που δεν «χτυπούσαν χαρμόσυνα» οι κουζίνες του Δειπνοσοφιστήριου. Τα περισσότερα ζευγάρια απλά μετέφεραν την ημερομηνία του γάμου τους για την επόμενη χρονιά, ενώ λίγα ήταν εκείνα που τον ακύρωσαν τελείως. Αυτό δείχνει αισιοδοξία, θέληση και πίστη ότι όλα σύντομα θα τελειώσουν. Το ίδιο δείχνουν, πιστεύω, και τα καθημερινά requests∙ ότι ο κόσμος είναι αισιόδοξος, προγραμματίζει, ονειρεύεται και σχεδιάζει να ζήσει τον γάμο των ονείρων του μέσα στο καλοκαίρι του 2021.

Αλέξανδρος Pavlov

Chef Pâtissier – Pavlov’s Lab

«Οι μικρότεροι γάμοι είναι μια μοναδική ευκαιρία για όνειρα χωρίς “εκπτώσεις”»

Είναι αλήθεια πως οι γαμήλιες –και όχι μόνο– συνήθειές μας έχουν αλλάξει κατά πολύ τον τελευταίο καιρό. Όμως, το πώς διαχειριζόμαστε την κάθε αλλαγή είναι επιλογή μας. Εμείς στο Pavlov’s Lab επιλέξαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο δημιουργικά. Χωρίς το έντονο στρες της γαμήλιας σεζόν, αφιερώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων ιδεών όσον αφορά τις γαμήλιες τούρτες και τα γλυκά. Τα ζευγάρια μας είναι όλο και πιο απαιτητικά και δίνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην κάθε λεπτομέρεια, κι αυτό είναι κάτι που για εμάς αποτελεί κίνητρο. Οι μικρότεροι, έστω και κατ’ επιβολή, γάμοι δεν είναι «τιμωρία». Είναι μια ευκαιρία για να μπορέσουν οι μελλόνυμφοι να έχουν ό,τι ονειρεύονται, χωρίς «εκπτώσεις»! Πλέον, μπορούν να έχουν δίπλα τους μόνο ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή τους και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν στ’ αλήθεια όλα εκείνα που επιθυμούν και όχι μόνο αυτά που επιτρέπει το budget τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η τούρτα και τα γλυκά πρέπει να είναι πιο μοναδικά και υπέροχα, γιατί θα τα δουν και θα τα απολαύσουν λίγοι και εκλεκτοί. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα ισχύουν οι απαγορεύσεις ή τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αυτό που μπορούμε όλοι να εγγυηθούμε είναι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας και το ότι θα είμαστε κοντά στα ζευγάρια μας, απλοποιώντας και ομορφαίνοντας τη μέρα του γάμου τους!

Δημήτρης Θεολόγος

Party Mobile Services

«Το 2021 θα πάρει πάλι μπροστά η μηχανή του γάμου».

Το 2020 το περιμέναμε ως μία από τις πιο παραγωγικές χρονιές για τους γάμους, ήταν το 20-20! Όλα, συμβολικά αλλά και πρακτικά, έδειχναν πως η βιομηχανία του γάμου θα ανθούσε. Δυστυχώς, τα πάντα ανατράπηκαν στο 100%. Προφανώς είχαμε και ακυρώσεις, αλλά οι περισσότεροι γάμοι πήραν νέα ημερομηνία για το 2021. Ο κόσμος είναι θετικός στο ότι θα ξεπεραστεί όλο αυτό, όμως υπάρχουν και ζευγάρια που ακύρωσαν εντελώς τον γάμο τους, γιατί εύλογα ένιωθαν φόβο και ανασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, έγιναν γάμοι φέτος που ήταν τελείως διαφορετικοί. Παρά τα μέτρα, τις αποστάσεις, τα νέα ωράρια και τον αριθμό των καλεσμένων, συνέβη το εξής: Ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα, και ο γάμος και το πάρτι. Τα πάντα οδηγήθηκαν 2-3 ώρες πίσω, οπότε η διασκέδαση ξεκινούσε στις 9 μ.μ. και είχαμε ένα γεμάτο τρίωρο μπροστά μας. Ο κόσμος σε αυτό το τρίωρο χόρευε πολύ και έδειχνε να θέλει να διασκεδάσει. Για το 2021 είμαι αρκετά αισιόδοξος. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως λένε οι ειδικοί, η πανδημία θα έχει λήξει και ο κόσμος θα έχει απαλλαγεί από τη φοβία του. Χαριτολογώντας, αισθάνομαι ότι θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε! Θα ενωθούν τα ζευγάρια του 2021 με όλους όσοι έρχονται από το 2020 σε νέες ημερομηνίες! Έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα πάρει πάλι μπροστά η μηχανή του γάμου. Βέβαια, κρατάω ανοιχτό και το ενδεχόμενο μιας μεγάλης δυσκολίας στην περίπτωση που δεν θα έχουμε το εμβόλιο. Το ζευγάρι του 2021 ίσως βάλει άνω τελεία για το 2022, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι αυτό το σενάριο. Ο γάμος, μόλις περάσει η πανδημία, θα είναι «όπως παλιά». Ονειρεύομαι ξανά ένα wedding party που θα τελειώνει το πρωί και ο κόσμος θα αγκαλιά – ζεται χωρίς όριο… Το 2021, πάντως, οι γάμοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα γίνουν, γιατί και τα ζευγάρια θα είναι πιο εξοικειωμένα με τα νέα δεδομένα.

Δημήτρης Λαμπρακόπουλος

Head Florist – Jim Labraco Floral Arts

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους επαγγελματίες να μετατρέψουν τους micro weddings σε μικρά αριστουργήματα»

vk-2.jpg

Η πανδημία, δυστυχώς, μπήκε στη ζωή μας και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει για αρκετό καιρό, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της. Σίγουρα όμως αυτή η απρόσμενη εξέλιξη δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε υπερθετικό βαθμό κάποιες σημαντικές για τους ανθρώπους προσωπικές στιγμές. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τους επαγγελματίες του γάμου, αλλά και για τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια, να μετατρέψουν αυτούς τους micro weddings σε «μικρά» αριστουργήματα. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία από τις ομορφότερες χώρες του πλανήτη, κάτι που δίνει αμέτρητες επιλογές στα ζευγάρια. Είναι βέβαιο πως κάποια standards στους γάμους και τις δεξιώσεις θα αργήσουν να επανέλθουν στα παλιά, κανονικά δεδομένα, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει κανέναν από το να κάνει το παραμύθι του πραγματικότητα.

Anita Brand

Celebrity Makeup Artist & Hairstylist – Επιχειρηματίας

«Ο Covid-19 μάς στρίμωξε στη γωνία».

Δεν βλέπω με μεγάλη αισιοδοξία το 2021, αλλά πιστεύω πως, αν καταφέρουμε τελικά και προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, όλα μπορούν να συμβούν. Δυστυχώς, αυτή είναι η καινούρια μας καθημερινότητα και περιλαμβάνει δουλειές και πράγματα που κυρίως κάνουμε εξ αποστάσεως και χωρίς επαφές. Είμαι σίγουρη πως θα μάθουμε να κάνουμε τα πάντα με βάση τα νέα δεδομένα, και οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι εκδηλώσεις θα επιστρέψουν, απλώς ο κόσμος θα τηρεί με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας. Για εμένα προσωπικά, άλλωστε, δεν έχει σημασία ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν σε έναν γάμο, αλλά το πώς θα απολαύσει τις στιγμές το ζευγάρι. Σημασία έχει η νύφη και ο γαμπρός να βιώσουν μία από τις ομορφότερες, αν όχι την ομορφότερη, στιγμές της ζωής τους και να το ζήσουν για τον εαυτό τους! Και, ποιος ξέρει; Το live streaming μπορεί να μεταφέρει το γεγονός σε όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. Δυστυχώς, ο Covid-19 μάς στρίμωξε στη γωνία, αλλά ο άνθρωπος είναι ένα πολύ έξυπνο και προσαρμοστικό ον και είμαι σίγουρη πως θα βρει τη λύση.

Μάντυ Σιταρά-Καμπάση

Διευθύνουσα Σύμβουλος DEMETRIOS

«Οι γάμοι του 2021, ειδικά του δευτέρου εξαμήνου, θα είναι λαμπροί, εορταστικοί, ελπιδοφόροι»

Όταν μου ζητήθηκε να γράψω το τι πιστεύω για το μέλλον των γάμων, αισθάνθηκα πως όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της αστρολογίας. Η πραγματικότητα όμως είναι η Covid-19 εποχή που ζούμε, και πράγματι, το τι μέλλει γενέσθαι στο wedding τοπίο είναι ένα φλέγον θέμα. Δηλώνω μακροπρόθεσμα αισιόδοξη, γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς με σχετική ακρίβεια να προβλέψει το 2021 και τους γάμους της χρονιάς που έρχεται. Όμως, διαθέτω πολύ από αυτό που λέγεται εκλογικευμένη ελπίδα και ένστικτο, και με βάση αυτά προβλέπω ότι οι γάμοι του 2021, ειδικά του δευτέρου εξαμήνου, θα είναι λαμπροί, εορταστικοί, ελπιδοφόροι και σίγουρα μετά-Covid-19. Θεωρώ ότι η τάση θα οδηγήσει στους micro weddings, ένα trend που προσωπικά λατρεύω. Δίνει έμφαση στο νυφικό, στις μικρές λεπτομέρειες του στολισμού, στους λίγους και αγαπημένους καλεσμένους. Βέβαια, θα συνεχίσουν να γίνονται γάμοι με πολλούς προσκεκλημένους, γιατί αυτή είναι μια συνήθεια που ποτέ δεν θα αποχωριστούν οι Έλληνες. Εν κατακλείδι, αισθάνομαι πως το 2021 θα σημάνει το τέλος του Covid-19 και την επιστροφή στην κανονικότητά μας όπως τη γνωρίζαμε.

Must Read:

Αληθινή μαρτυρία: «Τι μετανιώνω -και τι όχι- που έκανα τον γάμο μου μέσα στην πανδημία»

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Most Popular:

Δώρο γάμου: Ο απόλυτος οδηγός για το 2021, με επιλογές για κάθε γούστο και κάθε budget

Donald και Melania Trump | Οι χωρισμοί, το Dior νυφικό των 100k δολαρίων, η δημόσια ταπείνωση και το κίνημα #FreeMelania

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.