You are here

Wedding Cinematography by Arte Cinematica

Πολλές φορές, τα βίντεο γάμου είναι μια απλή και βαρετή παράθεση πλάνων χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία. Υπάρχουν όμως και επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν το βίντεο γάμου ως μορφή τέχνης, ως ενιαίο αφήγημα που έχει ροή, σενάριο, αρχή, μέση και τέλος. Συναντήσαμε λοιπόν τους Arte Cinematica, που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένα ζευγάρι σε σχέση με το βίντεο του γάμου.

ARN_9238

Ποιο είναι το ύφος της Arte Cinematica σε σχέση με το βίντεο γάμου;

Παραδοσιακά το βίντεο γάμου βρισκόταν στη σκιά της φωτογραφίας, καθώς θεωρούνταν πιο «πεζό», καταγραφικό και λιγότερο καλλιτεχνικό. Αυτή η αντίληψη ενισχύεται όταν ακόμα και σήμερα αρκετά μοντέρνα βίντεο γάμου στηρίζονται στα πρότυπα ενός μουσικού βίντεο κλιπ, δηλαδή συρραφή πλάνων πάνω σε μια μουσική επένδυση.

Η μοντέρνα τάση θέλει το βίντεο πιο αφηγηματικό στο πρότυπο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Όλοι μιλούν για cinematography. Όμως, εκεί που πάσχει πολλές φορές το βίντεο γάμου είναι στο storytelling. Μια κινηματογραφική ταινία δεν βασίζεται στα επιμέρους πλάνα της, αλλά στην ιστορία και τον τρόπο αφήγησης. Έτσι και το wedding cinematography δεν πρέπει να είναι η επίδειξη του τεχνικού εξοπλισμού, των drones, των γερανών των, gimbals κλπ. Αυτά δεν είναι παρά μόνο το μέσο.

Η δική μας προσέγγιση είναι να δημιουργούμε μια ταινία μικρού μήκους, ένα μικρό ντοκιμαντέρ με θέμα το ζευγάρι και την ιστορία του. Η ημέρα του γάμου είναι απλά η κορύφωση αυτής της ιστορίας αγάπης, Δεν είναι όμως όλη η ιστορία. Η αφήγηση ζωντανεύει μέσα από τα βιώματα του ίδιου του ζευγαριού και των δικών του ανθρώπων, μέσα από τα συναισθήματα και τις ευχές. Είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του λόγου. Προφανώς η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ μεγαλύτερο κόπο από εμάς. Στη λήψη, στην επαφή με τους ανθρώπους, στο μοντάζ. Όμως πιστεύουμε ότι είναι και αυτό που πρέπει να γίνεται για να είναι η κάθε ιστορία διαφορετική για το κάθε ζευγάρι.

Από τότε που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το βίντεο γάμου, πριν από μερικά χρόνια, όλες μας οι δημιουργίες βασίζονται στο λόγο, καθώς πιστεύουμε ότι είναι αυτό που έλειπε μέχρι τότε από το βίντεο γάμου. Ταυτόχρονα όμως είναι και αυτό που έχει την πραγματική αξία και θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία με το πέρασμα των χρόνων. Το ζητούμενο είναι να αναρωτηθεί κανείς τι θα ήθελε να δει στο βίντεο του γάμου του 25 χρόνια μετά. Τι χρώμα είχαν οι κορδέλες στις καρέκλες του νυφικού τραπεζιού, ή τι ευχές είχε δώσει ο πατέρας της νύφης στην κόρη του;

DJI_0021

Ποια θέλετε να είναι η αντίδραση ενός ζευγαριού που βλέπει το βίντεο του γάμου του, το οποίο έχετε επιμεληθεί εσείς;

Η αντίδραση ενός ζευγαριού που βλέπει το δικό του βίντεο γάμου είναι πολλές φορές υποκειμενική. Το ζευγάρι θα συγκινηθεί, θα χαμογελάσει, θα θυμηθεί, θα ξαναζήσει στιγμές από το γάμο του. Η πρόκληση για μας είναι να έχει ενδιαφέρον το κάθε βίντεο γάμου μας ακόμα και για έναν τρίτο ανεξάρτητο θεατή, ο οποίος να μην συνδέεται με το ζευγάρι. Θέλουμε ο θεατής αυτός να δει μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική ιστορία, να αισθανθεί ότι γνώρισε τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν, να συγκινηθεί και να χαμογελάσει μαζί τους. Τότε θεωρούμε ότι αυτή η ταινία του γάμου είναι επιτυχημένη.

Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη όταν άνθρωποι που βλέπουν δουλειές μας από γάμους άλλων ζευγαριών, συγκινούνται, δακρύζουν, χαμογελούν και επικοινωνούν μαζί μας για να μας μεταφέρουν ότι ένιωσαν σαν να γνώριζαν τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούσαν και ότι αισθάνθηκαν σαν να ήταν και οι ίδιοι καλεσμένοι.

DJI_0048

Βλέποντας κανείς τη δουλειά σας αντιλαμβάνεται ότι εξέχουσα θέση έχει το συναίσθημα. Πώς καταφέρνετε να το αναδείξετε με τόσο γλαφυρό τρόπο, Πώς χτίζετε τη σχέση σας με τα ζευγάρια;

Την ημέρα του γάμου υπάρχουν πολλά δυνατά και ανάμεικτα συναισθήματα για το ζευγάρι, για τις οικογένειές τους, για τους καλούς τους φίλους. Οι άνθρωποι προσπαθούν συνήθως να κρύψουν τη συγκίνησή τους, είτε γιατί τους κάνει να αισθάνονται ευάλωτοι, είτε γιατί πιστεύουν ότι αν συγκινηθούν θα χαλάσουν την «γιορτινή» ατμόσφαιρα του γάμου. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι είναι ακριβώς αυτά τα συναισθήματα που έχουν τη μεγαλύτερη αξία για το ζευγάρι στο πέρασμα του χρόνου. Η αγάπη του ενός για τον άλλον, το δάκρυ του πατέρα για την κόρη, οι ευχές των φίλων και συγγενών, η σκέψη κοντινών προσώπων που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών...

Η ημέρα του γάμου διαμορφώνει απλά το σκηνικό στο οποίο πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους. Η ουσία δεν είναι όμως στο σκηνικό αυτό καθεαυτό, αλλά στους ανθρώπους που κινούνται μέσα σε αυτό.

Για να εκφράσουν οι άνθρωποι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους θα πρέπει να αισθάνονται οικειότητα. Για να το επιτύχουμε αυτό, κάνουμε αρκετά ραντεβού με το ζευγάρι, συζητάμε πολύ πριν την ημέρα του γάμου, μαθαίνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτούς, και τελικά γινόμαστε φίλοι. Η σχέση μας αυτή περνάει και στους υπόλοιπους καλεσμένους, έτσι όλοι αισθάνονται ότι οι άνθρωποι πίσω από τις μηχανές είναι μέρος της παρέας. Όλα γίνονται πιο απρόσκοπτα, και όλοι είναι πιο ήρεμοι και φυσικοί με αυτό τον τρόπο.

DSC00247

DSC00726-Edit

DSC06196 (Medium)

DSC04630

WPV_Harris_-_Bianca_25

G0100717

Δείτε το showreel από τα βίντεο γάμου της Arte Cinematica.

https://vimeo.com/203441118

Για ακόμα περισσότερα βίντεο από την Arte Cinematica μπείτε και εδώ.

Arte Cinematica

website: www.artecinematica.com

facebook: ArteCinematica

instagram: artecinematica

Από την Εύα Ανυφαντή

Tags