Μέχρι τη στιγμή της πρότασης γάμου, όλα είναι όμορφα και παραμυθένια! Το δαχτυλίδι είναι υπόθεση του υποψήφιου γαμπρού και το όλο θέμα αφορά μόνο εσάς τους δύο. Από την επομένη, όμως, που αποφασίζετε να το ανακοινώσετε στους γονείς σας, αρχίζουν τα δύσκολα! Γιατί η παράδοση καλά κρατεί σε όλη της την ασάφεια σχετικά με ό,τι αφορά το ποιος πληρώνει τι σε έναν γάμο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διενέξεις συχνά που μπορεί να προβληματίσουν και εσάς! Ποιος πληρώνει, λοιπόν, τελικά τον λογαριασμό;

Οι γονείς του γαμπρού

– Νυφικό συν πέπλο, γάντια, παπούτσια, κάλτσες, εσώρουχα, κλπ. Φυσικά, υπολογίστε και τα παρανυφάκια.

– Την κρεβατοκάμαρα για το καινούριο σας σπίτι. Αν συγκατοικείτε και έχετε ήδη, προφανώς δεν την αλλάζετε.

– Τις βέρες σας.

– Το αυτοκίνητο που θα φτάσει ο γαμπρός στην εκκλησία. Αλλά, εντάξει, σχετικό αυτό. Πολύ πιθανόν θα διαλέξετε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στην οικογένεια ή τους φίλους σας.

Οι γονείς της νύφης

– Ό,τι φορέσει ο γαμπρός, με εξαίρεση το κουστούμι που το αγοράζει μόνος του. Και με το «ό,τι» εννοούμε πουκάμισο, γραβάτα, μανικετόκουμπα, κάλτσες, παπούτσια και το ρολόι, που συνήθως είναι και το μεγάλο δώρο των πεθερικών στον γαμπρό τους.

– Το αυτοκίνητο που θα πάει την κόρη τους στην εκκλησία.

– Το πάρτι του γάμου, αν και το πιο δίκαιο είναι να πληρώσουν τον λογαριασμό, αν όχι εξ ημισείας, τότε η κάθε οικογένεια τους καλεσμένους της. Και λογικό, δεν φταίει η τσέπη του ενός αν η άλλη οικογένεια θέλει να καλέσει όποιον ξέρει και δεν ξέρει προκειμένου να «επιδείξει» τη χαρά των παιδιών τους.

– Τα έπιπλα του σπιτιού.

Η Νύφη και ο γαμπρός μαζί

– Όλα τα χαρτιά/παράβολα του γάμου.

– Προσκλητήρια-μπομπονιέρες.

– Δώρα για τον ή τους κουμπάρους.

– Φωτογράφο και βιντεογράφο.

– Στολισμό αυτοκινήτου νύφης.

– Τον στολισμό της δεξίωσης, τον DJ και ό,τι άλλο αφορά στο wedding party.

– Τo wedding cake.

– Η νύφη πληρώνει ό,τι αφορά στην εμφάνισή της, πλην των ρούχων που αναφέραμε πιο πάνω. Δηλαδή μακιγιάζ, νυφικό χτένισμα, μανικιούρ-πεντικιούρ, αποτριχώσεις και όλο το beauty pampering.

– Ο γαμπρός, πάλι, πληρώνει το κοστούμι του και, συνήθως, αναλαμβάνει και το γαμήλιο ταξίδι!

Και έχουμε και τον κουμπάρο που πληρώνει…

– Λαμπάδες, στέφανα και δισκοπότηρο.

– Την εκκλησία (φωτισμό, χαλί, ψάλτες, χορωδία, air condition, κ.ά.).

– Τον στολισμό της εκκλησίας.

Όλα αυτά τα λένε οι παλιοί και η παράδοση. Το τι θα κρατήσετε, είναι, πλέον, δικό σας θέμα. Κρατήστε σημειώσεις και δημιουργήστε ένα excel για να έχετε οργανωμένο το γαμήλιο budget, προκειμένου να μην ξεπεράσετε το αρχικό σας πλάνο!

RELATED POSTS